Активісти вибачились за перешкоджання у суді журналісткам «Галицького кореспондента»

Активісти вибачились за перешкоджання у суді журналісткам «Галицького кореспондента»

17:39,
11 Грудня 2015
2536

Активісти вибачились за перешкоджання у суді журналісткам «Галицького кореспондента»

17:39,
11 Грудня 2015
2536
Активісти вибачились за перешкоджання у суді журналісткам «Галицького кореспондента»
Активісти вибачились за перешкоджання у суді журналісткам «Галицького кореспондента»
Автори:
Івано-франківські учасники АТО, волонтери, активісти Дмитро Лерш, Олег Гоянюк, Володимир Таржинський розповсюдили звернення, у якому принесли свої вибачення журналісткам газети «Галицький кореспондент» Тетяні Соболик та Наталії Козак за інцидент, що стався 3 грудня у Івано-Франківському міському суді/

Нагадаємо, журналістки газети «Галицький кореспондент» Тетяна Соболик та Наталія Козак написали заяву в поліцію за фактом перешкоджання їх професійній діяльності.  За їх словами, 3 грудня в Івано-Франківському міському суді невідомі чоловіки у камуфляжі перешкоджали їх роботі - забороняли вести фото- та відеозйомку, ображаючи нецензурними словами. У Наталії Козак вони забрали телефон, на який та знімала, і повернули лише після того, як стерли всю інформацію.

За фактом перешкоджання журналістській діяльності була порушена кримінальна справа.

Активісти-учасники інциденту Дмитро Лерш, Олег Гоянюк, Володимир Таржинський звернулись до журналісток з публічними вибаченнями: «В звязку з прикрою подією, учасниками якої ми стали в 3 грудня в приміщенні Івано-Франківського міського суду, і яка викликала хвилю обговорення та оцінювальних суджень як від поінформованих її учасників, так і від людей, знайомих з обставинами лише з других рук, вважаємо справою честі, найперше, - принести свої вибачення журналістам газети «Галицький кореспондент» Тетяні Соболик та Наталії Козак, а також внести ясність у ситуацію та сприяти переходу від емоцій до конструктивного вирішення конфлікту».

Вони пояснили, що були на засіданні суду намагались підтримати свого колегу Володимира Дмитріва, який судиться з банком. Свої дії активісти пояснили «загальною емоційною напругою»: «Причиною непорозуміння стала загальна емоційна напруга, підігріта тим фактом, що, як виявилося, рейдери, які діють від імені банку, є замішані у співпраці з сепаратистами, що було сприйнята нами, активістами, учасниками АТО, як особиста образа. Несправедливість, яку чинять новітні рейдери та інформація про їх неукраїнську сутність викликала наші надмірні емоції».

Роботу журналістів вони розцінили як «замовну»: «В такому стані нам навіть здалося, що і журналісти також є ланкою, замовленою для необ’єктивного висвітлення продій на користь рейдерів-сепаратистів, що діють під виглядом юридичної фірми».

Водночас активісти визнають важливість дотримання європейських стандартів щодо роботи ЗМІ і готові компенсувати журналісткам матеріальні та моральні збитки.  «Разом з тим, ми розуміємо важливість дотримання європейських стандартів та етики щодо діяльності ЗМІ та гарантій діяльності журналістів, і з свого боку визнаємо, що мала місце неспівмірна реакція на ситуативне непорозуміння в тій ситуації. Ми визнаємо свої помилкові дії та готові відшкодувати дівчатам-журналістам матеріальні та моральні збитки», - підсумували вони.

 Звернення підписали:  

- Дмитро Лерш («Довбуш»), представник Коломийського міськрайонного осередку «Правий сектор». В квітні 2014 року вирушив в АТО добровольцем. Був поранений. Громадський діяч. Волонтер.

- Олег Гоянюк, волонтер. Нагороджений відзнакою «Волонтер року», відзнакою «Народний волонтер Прикарпаття» та медаллю «За заслуги перед Коломийщиною».

- Володимир Таржинський, афганець та учасник АТО, волонтер.

Нагадаємо, начальник Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області Віктор Шкутов повідомив, що  за вказаним фактом перешкоджання журналісткам «Галицького кореспондента» розпочато кримінальне провадження за ознаками ст.171 КК України.

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: скрін з відео "Галицький кореспондент"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду