Антипремію «Будяк року» отримав серед інших автор закону про покарання за критику влади

Антипремію «Будяк року» отримав серед інших автор закону про покарання за критику влади

15:42,
11 Грудня 2015
2106

Антипремію «Будяк року» отримав серед інших автор закону про покарання за критику влади

15:42,
11 Грудня 2015
2106
Антипремію «Будяк року» отримав серед інших автор закону про покарання за критику влади
Антипремію «Будяк року» отримав серед інших автор закону про покарання за критику влади
Автори:
10 грудня в Міжнародний день прав людини Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) оголосила п’ять лауреатів антипремії «Будяк року». Ними стали Генеральний прокурор України Віктор Шокін, суддя Солом’янського районного суду Києва Олександр Бобровник, Національний банк України, народний депутат Костянтин Матейченко та полковник Віктор Бугира.

Про це йдеться на сайті  УГСПЛ.

Мета антипремії — привернути увагу громадськості до брутальних порушень прав людини, що відбулися в державі протягом року, та стимулювати суспільну дискусію щодо небезпечних для прав людини тенденцій у вітчизняній правовій системі. Антипремія присуджується за найбільш ганебні та небезпечні порушення прав людини та основних свобод, що мають загальнонаціональне значення, та сталися в період з 1 листопада попереднього року до 1 листопада поточного року.

Лауреатами антипремії «Будяк року – 2015» стали:

- Генеральний прокурор України Віктор Шокін - за бездіяльність у випадку порушення прав людини, наслідком якої підозрювані у серйозному злочині  залишились на волі. У липні 2015 року слідчі Генпрокуратури підготували текст подання до Верховної Ради про надання згоди на зняття недоторканості, затримання та арешт нардепа, екс-міністра Юрія Бойка. Епізод стосується афери зі скрапленим газом Сергія Курченка, де слідчі прямо називають пана Бойка «учасником злочинної організації». Подання з усією викладкою дій екс-міністра було передано генпрокурору Віктору Шокіну для підписання та направлення до Верховної Ради. Однак, за твердженням заявника, уже три місяці документ лежить без руху, а пан Бойко почувається безкарним;

- суддя Солом’янського районного суду Києва Олександр Бобровник Вікторович – за порушення права на справедливий суд. За твердженням заявника суддя у 2013-2014 роках приймав неправосудні рішення, що спричинили тяжкі наслідки для Олександра Кучерявенка. За цим фактом Генеральною Прокуратурою України було розпочато кримінальне провадження проти судді. Однак користуючись бездіяльністю органів прокуратури, суддя Бобровник продовжує постановляти нові завідомо неправосудні судові рішення;

- Національний банк України - за прийняття постанови, що призвела до дискримінації великої групи осіб за ознакою місця реєстрації.  Прийняття Постанови Правління НБУ № 699 від 03.11.2014 року призвело до дискримінації осіб, місце проживання яких зареєстроване в Криму та у Севастополі - їх визнали нерезидентами України;

- народний депутат Костянтин  Матейченко - за найнебезпечнішу законодавчу ініціативу в галузі прав людини, що проявилось  в поданні до парламенту законопроекту №2225, згідно якого може бути запроваджена кримінальна відповідальність за критику влади;

- полковник Віктор Бугира – за застосування недозволених методів ведення слідствавідносно 15-тирічного підлітка Артема Коткова і фабрикацію звинувачення у вбивстві, якого підліток (за твердженням заявника) не вчиняв.

Нагадаємо, законопроект №2225 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо захисту та збереження авторитету держави)», який зареєстрував у Верховній Раді народний депутат Костянтин Матейченко («Народний фронт»), пропонував доповнити Кримінальний кодекс статтею, що визначає й кваліфікує злочинність дій, спрямованих на підрив авторитету держави та її органів. Стаття 339-1, якою в законопроекті пропонувалося доповнити Кримінальний кодекс, передбачає покарання виправними роботами на строк до двох років або арештом до шести місяців або позбавленням волі на строк до трьох років.

2 березня народний депутат Костянтин Матейченко відкликав свій законопроект №2225 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо захисту та збереження авторитету держави)».

У березні 2015 року Костянтин Матейченко заявив, що має намір знову внести до Верховної Ради законопроект щодо захисту авторитету держави, що у попередньому варіанті законопроекту №2225 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо захисту та збереження авторитету держави)».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Народний депутат Костянтин Матейченко. Фото: "Дзеркало тижня.Україна"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду