Як ЗМІ проінтерпретували меседжі Порошенка про децентралізацію

Як ЗМІ проінтерпретували меседжі Порошенка про децентралізацію

20:05,
24 Січня 2016
2226

Як ЗМІ проінтерпретували меседжі Порошенка про децентралізацію

20:05,
24 Січня 2016
2226
Як ЗМІ проінтерпретували меседжі Порошенка про децентралізацію
Як ЗМІ проінтерпретували меседжі Порошенка про децентралізацію
Проблема новинних ресурсів - відсутність бекґраундів. Майже ніхто не нагадав громадськості, що відбувалося під час прийняття змін до Конституції у першому читанні.

 

Подія (що відбулося):

23 січня, під час зборів Асоціації міст України, на яких переобирали голову, Президент України Петро Порошенко виголосив промову, яка була присвячена темі децентралізації та необхідних змін до Конституції в частині децентралізації.

Як виступ проінтерпретували провідні інтернет-видання та інформаційні агенції, які є джерелом новин для всіх інших ЗМІ

Два заголовки привернули мою увагу, оскільки вони вводили цю тему в абсолютно різні контексти, і провокували різні емоції.   

«Порошенко: відмова від децентралізації загрожує масштабною війною з РФ» - такий заголовок я прочитала на сайті української служби ВВС.

Порошенко: Децентралізацію мають голосувати на фоні очевидного прогресу "Мінська"»- це заголовок «Української правди».

В одному випадку - «масштабна війна з РФ», в іншому - «прогрес "Мінська"». В одному випадку - «все пропало», в іншому - «все буде добре» (принаймні, у мене виникли такі емоції при першому прочитанні заголовків). Правда, як відомо, десь посередині. Але як її знайти пересічному громадянину, не посвяченому в специфіку роботи новинних медіа? А знайти її дуже складно.

У чому проблема? А проблема в тому, що навіть якщо абстрагуватися від заголовків та прочитати тексти новин, пересічному читачу, який не сидить постійно в інформаційному потоці, з такої новини буде складно скласти цілісну картину про проблему, тим паче таку як децентралізація.

Побіжний огляд ключових українських сайтів показав, що майже всі ігнорують такий важливий у новинах бекґраунд (тобто пояснення складної теми чи її передісторію).

Найповніше подала новину українська служба ВВС. Найбільше меседжів виділила агенція УНІАН (детальніше дивіться у таблиці).  

Жоден з оглянутих ресурсів, окрім ВВС, не згадав у бекґраунді про ті трагічні події, які відбулися під стінами парламенту 31 серпня 2015 року (до речі, у ВВС описка - бо вказується на 2014 рік), коли Рада ухвалила конституційні зміни в першому читанні.  А тоді були поранені і загиблі. І не згадувати про це сьогодні - як мінімум нерозважливо. 

Для порівняння. Сайт Президента дав цю новину із заголовком «Президент закликав мерів міст до спільної роботи над втіленням у життя децентралізації: Треба йти до людей». Там же можна подивитися відео виступу без будь-яких інтерпретацій. 

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду