Телебачення відвойовує позиції

00:00,
18 Жовтня 2011
1993

Телебачення відвойовує позиції

00:00,
18 Жовтня 2011
1993
Телебачення відвойовує позиції
У всіх країнах світу зростає тривалість перегляду телеконтенту.

Нові медіаплатформи аж ніяк не шкодять традиційним ЗМІ, навпаки, підвищують їхні можливості та збільшують популярність серед аудиторії. За результатами нового дослідження, здійсненого європейським центром медіа-досліджень Médiamétrie спільно з Eurodata TV Worldwide, за кількістю годин перегляду телебачення б’є нові світові рекорди. Це відбувається завдяки розвитку цифрових технологій, упровадження нових форматів контенту, а також зміні ставлення виробників контенту до телеглядача. Завдяки інтерактиву глядач виходить на рівень активного споживача чи навіть співробітника нинішнього телебачення і стає свідком нових соціальних реалій. Саме цей глядацький досвід виводить телебачення на новий і потужніший рівень у сучасній медіаіндустрії.

Тривалість перегляду програм зростає

Статистичні виміри медіаметрії підтверджують, що порівняно з успішним 2010 роком у 2011-му тривалість перегляду телевізійного контенту продовжує зростати, і це стосується більшості світових медіаринків. Таким чином, наприклад, французи в цьому році проводять на 12 хвилин більше перед домашнім екраном щоденно, що становить 3 години 47 хвилин на останні півроку; американці віддають телебаченню на 11 хвилин більше свого часу – 4 години 44 хв. щоденно. В Іспанії глядачі витрачають перед телеекранами 4 години і 6 хвилин, що на 5 хвилин більше порівняно з першим півріччям 2010 року і на 13 хвилин – порівняно з 2009 роком. Що ж стосується вікових глядацьких груп, то молодь також довше сидить перед традиційним телеекраном: так, італійська молодь віком від 15 до 34 років присвячує до 3 годин часу перегляду телевізійних програм щоденно, що на 2 хвилини більше, ніж торік, а для молоді Німеччини, цей показник становить 2 години і 27 хвилин.

Аудиторія хоче споживати достовірну інформацію – тому обирає прямі трансляції з подій

Епоха розвитку цифрових технологій безпосередньо створила нові горизонти на світовому ринку аудіовізуальних медіа. З’явилися нові форми споживання і поширення телевізійного контенту, наприклад, телебачення відкладеного перегляду, високі технології зображення та звуку, що створюють відчуття домашнього кінотеатру, 3D-зображення – всі ці технології додають унікальності споживанню телевізійного контенту, протиставляючи телебачення іншим медіа.

Разом з тим телебачення поширює свій контент у світовій мережі й доповнює традиційну платформу онлайновою. Таке онлайн- та офлайн-поєднання залучає до споживання контенту все більше й більше аудиторії різних вікових категорій, що користується різноманітними цифровими ґаджетами. Тож вибух кількості цифрових пристроїв на світовому ринку технологій призвів до зростання споживчого апетиту на аудіовізуальний контент і таким чином продовжує тривалість перегляду телебачення, що залишається виробником левової частки якісного й достовірного аудіовізуального контенту.

Саме прагнення аудиторії споживати достовірну інформацію і бути свідком прямої трансляції сприяло поверненню глядачів до екранів телебачення чи його онлайн-версії. Візьмімо хоча б події глобального характеру, як-от Арабська революція, катастрофа на Фукусімі, а також секс-скандал Домініка Строс-Кана. Аудиторія в 2011 році надала перевагу прямій трансляції з місця подій. Вона хотіла мати змогу переглядати на телеекрані те, що відбувається, в колі друзів чи рідних. Тут саме новинні канали зафіксували високі показники зростання глядацької аудиторії, як засвідчують результати дослідження Médiamétrie / Eurodata TV Worldwide. У першій половині 2011 року аудиторія американського CNN у Канаді зросла на 45%, а іспанського каналу 24 Horas – на 35% .

Спортивні події світового чи й національного значення відіграють неабияку роль у розширенні аудиторії. Попри відсутність Олімпійських ігор або Чемпіонату світу з футболу цього року, телевізійники все ж таки скористалися своїм ексклюзивним правом на пряму трансляцію подій національного масштабу, і в результаті в Іспанії 14 мільйонів глядачів зібрав півфінал Ліги чемпіонів між Барселоною та Мадридом на Першому каналі іспанського громадського телебачення, а в Китаї близько 18 мільйонів глядачів уболівали за їхню співвітчизницю Лі Ну в Роланд Гаросі на телеканалі CCTV5, і це незважаючи на значну різницю в часі.

Контент без кордонів

Конвергентність не тільки стирає межі між сучасними медіа, а й долає географічні кордони в телевізійному виробництві, створюючи контент, що конвергується через континенти, формати та засоби його трансляції. Хоча в більшості країн місцеве виробництво займає більшість ефіру національного телебачення, такі програми часто є місцевими адаптаціями добре розкручених міжнародних брендів, що мають неабияку популярність. У Швеції під час трансляції Євробачення-2011 загальна глядацька аудиторія каналів досягла майже 78%, що на 21 пункт більше порівняно з 2010 роком. В Китаї під час трансляції конкурсу Got Talent аудиторія каналу Dragon TV збільшилася в десять разів! У Великобританії, Нідерландах і США новий формат Big Fat Gypsy Weddings, «Великі циганські весілля», збільшив учетверо середні показники аудиторії британського Channel 4. Якщо ж говорити про телевізійне виробництво країн Сходу, то їхні телесеріали також підвищують аудиторії телеканалів у країнах Латинської Америки та на Балканах. І саме важіль виробництва телесеріалів відхиляється від країн Латинської Америки на користь країн Близького Сходу, зокрема Туреччини.

Конвергентність медіа сприяє створенню нових форматів телевізійного контенту, і модернізує вже наявні програми, надаючи їм нового сучасного вигляду і тим самим підвищуючи рейтинг цих програм. Так, наприклад, реаліті-шоу Big Brother набуло нового масштабу після залучення соціальних мереж у його виробництво. Навіть сама подача телевізійного матеріалу проходить низку трансформацій: одна з них – необхідність враховувати глядацький фактор і передбачати різні форми інтерактиву безпосередньо з аудиторією.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Logo Design Love
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду