В Україні з’явився веб-сайт для історичного лікбезу

00:00,
31 Липня 2014
2767

В Україні з’явився веб-сайт для історичного лікбезу

00:00,
31 Липня 2014
2767
В Україні з’явився веб-сайт для історичного лікбезу
Активісти запустили веб-сайт «Likбез. Історичний спротив», на якому публікуються матеріали на тему суперечливих питань українсько-російських відносин. Координатором проекту є кандидат історичних наук Кирило Галушко.

Метою проекту, як зазначено на сайті, є створення багатомовного інтернет-ресурсу, на якому б містився достатній обсяг інформації стосовно історії України, формування української держави, витоків українсько-російських конфліктів та ін.

«Події 2013-2014 рр. показали, що широкі маси громадян України (в першу чергу) та іноземці мало знають не лише про те, що таке “Україна”, але і, очевидно, про те, “чим Україна відрізняється від Росії”, “в чому різниця історичних позицій України та Росії на фоні їхнього протистоянння”, “як сформувалася українська ідентичність та український народ”, “як і на яких підставах сформувалася українська територія”, - йдеться в описі мети проекту. – Звичайний патріотизм має бути підкріплений надійними джерелами та фактами, які можна використовувати як для свого усвідомлення, так і для “ідеологічних дискусій”».

Автори зазначають, що їхній проект розрахований на широку аудиторію (а не лише істориків) та планується як багатомовний. Спершу матеріали публікуватимуться російською мовою, оскільки в неї більша аудиторія. Після цього статті перекладатимуться українською, згодом – «західними» мовами.

Ініціатори проекту відразу описують ідеологію свого сайту. Вони пишуть, що Україна – є «демократичним суспільством і не намагається створити собі, як в Росії, “офіційну історію”, що вбивається в голови громадян потужною державною пропагандистською машиною». За словами авторів сайту, їхнє бачення історії багато в чому альтернативне, плюралістичне, але при цьому все ж українське.  

На сайті вже активно публікуються статті про період 1917–1921 рр, історію Криму та інше. Можна також знайти історичні документи та карти.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
likbez.org.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду