Колумніст The New York Times Девід Карр: Facebook – це некерований хаос

00:00,
4 Березня 2012
1340

Колумніст The New York Times Девід Карр: Facebook – це некерований хаос

00:00,
4 Березня 2012
1340
Колумніст The New York Times Девід Карр: Facebook – це некерований хаос
Девід Карр починав редактором в молодіжних тижневиках, писав про кіно і музику, а в 2008 році прославився як автор відвертої книжки про себе і кокаїн і став колумністом The New York Times. Діставшись до Москви, він разом з РІА «Новости» розмірковував про сучасне медіасфери, поіронізувава над Facebook і Мердоком і висловив захоплення щодо того, що у російських ресторанах можна відкрито палити.

Про паперові газети і iPad. iPad я теж тримаю постійно при собі, але газети приємніше читати на папері. У нас в «Таймс» дуже багато міжнародної інформації на першій шпальті. В інтернеті я б по таких лінках, можливо, і не пішов би, а на папері – затягує. Крім того, бізнес-модель поки не змінюється: ти видаєш друковані знаки, щоб отримати знаки грошові.

Про інтернет-прибутки NYT і знову ж таки паперові видання.  Інтернет – враховуючи рекламу і передплату – приносить нам не більше 20% прибутку, хоча у нашого сайту 40 млн. відвідувачів, і 400 тис. осіб щомісяця сплачують за право необмеженого доступу до онлайн-матеріалів. Інтернет-прибутки неминуче зростатимуть – хоча, треба визнати, за останній квартал вони не змінилися, і це викликає деяку тривогу. Але паперові газети нікуди не дінуться. З часом вони просто перетворяться на предмет розкоші – щось на зразок красиво зверстаного щоденного журналу.

Про інтернет-відео. У інтернету є власна стилістика, і у неї, наприклад, цілком вкладаюся я, хоча я маю не найефектніший вигляд, та ще й у мене голос сиплий. Мережа не терпить фальші або постановочних рішень. На попередньому інтерв’ю оператор спробував керувати: «Так, а тепер встаньте і зайдіть заново в двері». Я цим маразмом не займаюся – я входжу в кадр, спотикаюся об кабель, плюхаюся в крісло і починаю говорити.

Про фобії, технології і сучасну журналістику. Я, як і багато інших людей, боявся, що інтернет знищить журналістику – але коли-небудь ми зрозуміємо, що зараз настав справжній Золотий вік для цієї професії. Довгі тексти нікуди не поділися – вони живуть і процвітають. Зате у кожного репортера з’явилося безліч інструментів, яких раніше не було (поплескує по айпеду). Після будь-якого інтерв’ю він може перевірити, що ця людина говорила раніше, хоч вчора, хоч п’ять років тому, вибудувати контекст. Може вести блог або підкаст, надрукувати колонку в понеділок або розслідування в неділю, вивісити відеосюжет. Коли я починав, нічого цього не було – одні літери.

Про корисний Twitter і жахливий Facebook. Я знаю, що у вас Twitter не дуже популярний, але в Штатах це дуже поширена і зручна річ. Я стежу за тими, хто мені потрібен, їх не більше 600 чоловік, а на мене підписано 350 000. Виходить ціле персональне ЗМІ.

Facebook свій я занапастив зі старту, у мене там 4000 друзів, і це – некерований хаос. Але дуже цікаво, як це виглядає в Росії. Можна вашу стрічку подивитися? Про що пишуть? Можете перекласти?

Про журналістику і паління. Буду ходити по Москві з кореспондентами і дізнаватися про все. Вчора ось вечеряв в закладі під назвою «Маяк» – відмінне місце, офігенна публіка, дим стовпом. Я сам курю, але у Нью-Йорку, як відомо, у закладах палити заборонили. Всі думали, що це вб’є нічне життя геть, але виявилося, що закон насправді хороший! До того ж навколо куріння біля під’їздів утворилася альтернативна тусовка, зі своїми інтригами – цілий сюжет. Зараз, правда, хочуть заборонити курити в парках – ось це вже маразм. Але такого як ваш «Маяк» в Америці, звичайно, вже не зустріти. Дивовижна натура.

Про Мердока. Думав я присвятити свою колонку, яка виходить по понеділках, місцевому Esquire, який, звісно, дуже сильно відрізняється від звичного для Америки журналу. Але боюся, що в результаті доведеться писати про Мердока. Скільки себе пам’ятаю – завжди доводилося писати про Мердока. Схоже, ця людина вічна.

Повний текст інтерв’ю з Девідом Карром РІА «Новости»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Девід Карр (David Carr) / Metro
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду