На березі Чорного моря журналісти вчилися рятувати людей

00:00,
22 Червня 2012
1310

На березі Чорного моря журналісти вчилися рятувати людей

00:00,
22 Червня 2012
1310
На березі Чорного моря журналісти вчилися рятувати людей
Представники українських медіа пройшли навчання з надання першої невідкладної медичної допомоги (ПНМД), яке відбулось у рамках реалізації проекту «Я можу врятувати життя!» у МДЦ «Артек».

Проект має на меті навчити надавати першу невідкладну медичну допомогу старшокласників українських шкіл. Однак лише дитячою аудиторією проект не обмежився. «Оскільки журналісти – це молоді люди, як правило, з активною життєвою позицією, які дуже часто опиняються в місцях скупчення людей, де можуть виникнути ті чи інші надзвичайні ситуації, то друга наша аудиторія для якої ми з радістю несемо ці знання і навички, це якраз журналісти», – розповів голова Українського фонду «Здоров’я» Володимир Дудка.

Програма навчання для журналістів складалась з урахуванням побажань учасників першого навчання, яке відбулось у лютому 2012 року у Києві. Цього разу до серцево-легеневої реанімації та зупинки кровотечі додались заняття з транспортування потерпілого, психологічної допомоги потерпілому, орієнтація на місці події, рятування потопельника та дитини.

Після теоретичного заняття трьом добровольцям із команди журналістів запропонували врятувати потерпілих. На березі інструктори влаштували справжню пригоду – хвилями прибило чоловіка із численними травмами, а неподалік на суші знаходилась дитина – саме так спеціалісти Всеукраїнської ради реанімації реконструювали події за допомогою манекенів та пристосування з імітації травм.

Першими на допомогу кинулись журналістки Нового каналу Ірина Скосар та 5 каналу Анастасія Бойченко і журналіст газети «Деловая столица» Олексій Набожняк. Журналісти врятували людей, але наробили чимало помилок. Після детального аналізу  експеримент повторили оглядач «Урядового кур’єру» Тетяна Моісеєва, журналістки  Одеської ОДТРК Нана Іваношвілі та ICTV Юлія Мендель. Цього разу результат медійників виявився кращим.

Журналісти також зупиняли артеріальну кровотечу – під одним із корпусів у Артеку інструктори доволі натурально зімітували рану із пульсуючим фонтаном, характерним для артеріальної кровотечі. Відчайдушними рятувальниками виявились Наталія Нагорна з каналу «Україна» та вже вдруге газетярка Тетяна Моісеєва. Слабкодухим у цьому навчанні було нелегко, проте всі без винятку опанували навички із зупинки кровотечі.

Вчився сам і надихав інших і відомий український спортсмен Василь Вірастюк. «Найголовніше в такій ситуації, якщо дійсно потрапили в таку ситуацію, коли поруч людина без серцебиття, немає дихання, треба заспокоятись самому, постаратися взяти себе в руки і потім надавати допомогу. Адже якщо зловити мандраж, то можна зробити навіть гірше», – радить він.

«Це дуже потрібне навчання. У мене була ситуація, коли людині потрібна була допомога і я не зміг нічим зарадити, тепер я вже точно зорієнтуюсь», – ділиться сумним досвідом оператор Нового каналу Костянтин Мелехін.

Здобуті журналістами знання та навички були засвідчені відповідними сертифікатами.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Всі фото: Facebook Українського фонду «Здоров’я»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду