Парламент Еквадору ухвалив суперечливий закон про ЗМІ

00:00,
17 Червня 2013
1666

Парламент Еквадору ухвалив суперечливий закон про ЗМІ

00:00,
17 Червня 2013
1666
Парламент Еквадору ухвалив суперечливий закон про ЗМІ
Національна асамблея Еквадору ухвалила законопроект, який передбачає нагляд за ЗМІ, а також перерозподіл радіо- і телевізійних частот. Про це 14 червня повідомляє BBC.

Новий закон обмежує кількість приватних мовників, якими зараз є більшість місцевих ЗМІ. Лідери опозиції назвали його «законом-кляпом», а представники уряду, в свою чергу, заявили, що нове законодавство допоможе запобігти зловживанням у ЗМІ і монополізації медіаринку.

Закон створює наглядовий орган, котрий наділяється повноваженнями «відстежувати, проводити аудит, втручатися у діяльність і контролювати» газети та інші ЗМІ, «вдаючись до санкцій».

Проект закону про ЗМІ обговорювався місцевими політиками протягом більше ніж трьох років. Однак голосування було перенесене на термін після обрання законодавчого органу нового складу. Нова Національна асамблея, обрана в лютому 2013 року і контрольована партією президента Рафаеля Корреа (Rafael Correa) Alianza PAIS, що здобула у парламенті майже три чверті місць, ухвалила законопроект переважною більшістю голосів.

Закон передбачає перегляд розподілу радіо- і телевізійних частот з розрахунку на те, що третина з них буде зарезервована за державними ЗМІ, третина – за приватними мовниками, а третина – за громадами (переважно корінними). Уряд пояснює таке рішення  сприянням «усуспільненню і демократизації ЗМІ».

При цьому закон передбачає покарання штрафами або обов’язковими публічними вибаченнями ЗМІ, котрі будуть вважатися винними у неодноразових публікаціях матеріалів наклепницького характеру стосовно приватних осіб і компаній.

Прихильники стратегії уряду стверджують, що закон буде сприяти демократизації комунікацій, а також надасть можливість більш широко представити позицію різних суспільних груп. Спікер парламенту Мауро Андіно (Mauro Andino) охарактеризував розподіл частот як «справедливий». «Ми стверджуємо – більше ніколи не буде монополії і зосередження ЗМІ в руках обмеженої кількості осіб», – цитує Мауро Андіно El Comercio.

Опозиціонери, однак, переконані у тому, що новий закон є спробою нейтралізувати незалежні ЗМІ. «Сьогодні було підписано свідоцтво про смерть свободи слова, – відзначив член парламентської опозиції Андрес Паес (Andres Paes). – Ми перебуваємо на шляху до консолідації фашистського режиму».

50-річний Рафаель Корреа – економіст за фахом, отримав ступінь доктора економіки в американському Університеті Іллінойсу, обійняв посаду президента Еквадору на виборах у жовтні 2006 року, інавгурація новообраного президента відбулася у січні 2007 року. В лютому 2013 року Корреа став президентом Еквадору втретє. Рафаеля Корреа звинувачують у проведенні політики, яка спрямована на зміцнення його особистої влади, послаблення впливу політичних опонентів і приватних ЗМІ. Однак здійснювана політиком «громадянська революція» зробила президента популярним серед пересічних громадян, а також дозволила залучитися підтримкою декількох латиноамериканських лівих лідерів.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
©Santiago Armas, Xinhua.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду