В Україні з'явився перший екологічний бот

В Україні з'явився перший екологічний бот

12:50,
6 Липня 2018
3399

В Україні з'явився перший екологічний бот

12:50,
6 Липня 2018
3399
В Україні з'явився перший екологічний бот
В Україні з'явився перший екологічний бот
Автори:
Міністерство екології та природних ресурсів України та група активістів Save Dnipro презентували першого в Україні бота, який надає екологічні дані про роботу підприємств.

В уряді повідомили, що SaveEcoBot створено для моніторингу інформації про довкілля, промислових забруднювачів, їх дозвільні документи та етапи проходження процедури ОВД (оцінки впливу на довкілля).

Наразі бот працює в Telegram, але найближчим часом буде доступний також у Facebook Messenger, Skype та Viber. 

Що вміє новий бот?

SaveEcoBot дозволяє в режимі реального часу отримувати інформацію про оновлення записів у Єдиному реєстрі ОВД, куди надходять дані від підприємств з усіх областей України про наміри здійснювати планову діяльність: будівництво, реконструкцію тощо.

Також бот моніторить оновлення даних про дозволи на викиди шкідливих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами підприємств-забруднювачів 1, 2 та 3 груп, спеціальні дозволи на користування надрами та водокористування, а також ліцензії на поводження з небезпечними відходами і дані щодо фірм із податковим боргом.

Користування ботом SaveEcoBot є безкоштовним. Інформація про всі зміни надходитиме користувачу в режимі онлайн.

Відкриття екоданих — пріоритет міністерства 

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак зазначив, що раніше всі ці дані, окрім реєстру ОВД, були закриті, та й останній запрацював лиш півроку тому. Тож у громадськості не було можливості дізнатися цю інформацію. 

Пан Семерак також нагадав, що право громадян на отримання екологічної інформації закріплене Конституцією України та іншими актами екологічного законодавства. Він назвав відкриття даних одним з поточних пріоритетів відомства.

Фото: Урядовий портал

«Мінприроди зацікавлене, щоб якомога більше українців мало безперешкодний доступ до всіх даних, які необхідні для систематизації та реформування сфери довкілля. Я ціную усі дії та зусилля екологічних активістів, які допомагають нам розбудовувати прозору й дієву систему державного контролю за безпекою використання наших природних ресурсів. Ми вдячні за ті меседжі та ініціативи, які ми отримуємо від наших громад, як у випадку із ініціативною групою Save Dnipro», — зазначив міністр.

Думка еколога

Еколог міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» Олексій Василюк визнає, що відкритість процесу надання дозвільної документації ніколи не була в Україні на такому рівні, як зараз.

«Дійсно, запровадження процедури ОВД значно змінило можливості громадськості. І поява спеціального бота для смартфону, що полегшить роботу з відкритими реєстрами, — теж гарна новина. Але навряд саме це докорінно змінить ситуацію. Переглядаючи реєстр ОВД, ми бачимо десятки нових намірів очевидно шкідливої для довкілля діяльності: нові ГЕСи в горах, кар'єри, скиди відходів у річки», — розповів він у коментарі MediaSapiens.

Олексій Василюк. Фото з Facebook

Олексій Василюк звернув увагу на те, що в Україні далеко не в кожному населеному пункті є бодай один активіст, який би відстежував реєстр щодня, а тих, хто відстоювали б  неприпустимість нових шкідливих проектів в судах зовсім мало.

«Тому всі подібні ініціативи лишаться лише красивим додатком — доки не буде піднято до належного рівня професійність громадськості. Жителі кожного села, міста, району мали б самостійно оскаржувати в судах кожен неприпустимий проект», — уважає еколог.

Нагадаємо, MediaSapiens розповідав про п’ять онлайн-ресурсів, які допоможуть «увімкнути» екологічну свідомість, а також про сім найкращих журналістських проектів про Землю.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
youtube.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду