Усі «за» і «проти» автоматизованого написання новин

Усі «за» і «проти» автоматизованого написання новин

13:30,
8 Липня 2016
2787

Усі «за» і «проти» автоматизованого написання новин

13:30,
8 Липня 2016
2787
Усі «за» і «проти» автоматизованого написання новин
Усі «за» і «проти» автоматизованого написання новин
Автори:
Комп'ютери не роблять одну й ту ж помилку двічі, однак автоматизація не спрацює для усіх тем.

Associated Press (AP) у січні 2015 року заявило, що автоматично генерує більше 3000 новин про прибуток корпорацій США за кожен квартал. Це в десять разів більше, ніж встигали робити редактори і журналісти до цього. Минулого року інформагентство найняло першого редактора, який працює із автоматично створеними новинами, а нещодавно стало відомо, що Associated Press замінило спортивних кореспондентів роботами. Схожі посади з'явились і в маленьких регіональних виданнях, і у гігантів на кшталт Forbes і Los Angeles Times, пише Mediashift. Tow Center for Digital Journalism навіть випустив керівництво по автоматизованій журналістиці. Оглядач Даміан Редкліфф для видання MediaShift розглянув усі «за» та «проти» написання новин автоматизованими роботами.

«За»

1. Швидкість та ефективність. Одного разу написаний алгоритм може написати тисячі новин для заданої теми, вважає Андреас Грефе з Tow Center. Автоматизований алгоритм до того ж зможе зробити це швидше, дешевше і з меншою кількістю помилок, ніж будь-яка людина-журналіст.

2. Комп'ютери не роблять одну й ту ж помилку двічі. Хелен Вогт, керівник Norwegian News Agency розповіла, як їх команда успішно запустила автоматизовану генерацію новин про футбольні матчі. Інформагентство шукає нові теми, на яких можна тестувати цю технологію.

3. Автоматизуючи частину процесів, журналісти матимуть більше часу на цікаві завдання. Головний редактор Bloomberg News Джон Міклетвейт  вважає, що з часом журналіст и робитимуть більше розслідувань та аналітичних матеріалів, для яких важливий «людський фактор».

4. Автоматизована журналістика створить нові типи робочих місць в журналістиці. Редакція Associated Press впевнена, що робо-журналістика буде створювати нові робочі місця і сприятиме залученню людей із різноманітними навичками. Оскільки автоматизована журналістика сильно залежить від даних, її можна розглядати як частину data journalism, журналістики даних.

«Проти»

5. Автоматизація не спрацює для усіх тем. Тому усі зусилля на впровадження нових технологій зараз спрямовані на відносно формульні жанри: бізнес, економіка, спорт. Для таких тем журналісти можуть створити шаблони і комп'ютери просто заповнюватимуть прогалини.

6. Роботів треба навчати. Це вимагає часу і грошей. Тому якщо редакція не планує збільшувати кількість новин в темі, для якої запроваджується автоматизація, витрати не окуплять себе.

7. Культурний опір. Людям властиво скептично ставитися до нового. І деякі журналісти зі зрозумілих причин відчувають загрозу через виникнення роботів. Проте, науково-дослідницька та консалтингова компанія Gartner прогнозує: «До 2018 року, 20% бізнес-контенту буде створюватися комп'ютерами».

Автоматизація та алгоритми вже формують новини про eCommerce (фінансові та торгові транзакції, які проводяться за допомогою комп'ютерних мереж). Крім того, вже з'явився автоматичний переклад сторінок в інтернеті, програмовані рекламні кампанії, тощо. Створення текстів, відео, або їх частини, неминуче будуть на черзі.

8. Якщо робот робить помилку - це не його вина, а того, хто створив алгоритм. Los Angeles Times помилково опублікувала новину про землетрус: для написання новин про землетруси видання використовувало робота. Тому зміст новин усе ж має перевірятися ще раз через людський фільтр.

Проте робо-журналістика вже «досить зріла, щоб розглядатися як частина редакції»,  вважає журналістка і розробниця Лоуренс Дірікс з брюссельського  Université Libre.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Mediashift
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду