Роскомнагляд заблокував сховище копій веб-сайтів

Роскомнагляд заблокував сховище копій веб-сайтів

17:37,
1 Лютого 2016
1469

Роскомнагляд заблокував сховище копій веб-сайтів

17:37,
1 Лютого 2016
1469
Роскомнагляд заблокував сховище копій веб-сайтів
Роскомнагляд заблокував сховище копій веб-сайтів
Автори:
Російська Федеральна служба з нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій і масових комунікацій (Роскомнагляд) внесла до реєстру заборонених сайтів і заблокувала на території Росії сховище постійних копій веб-сторінок archive.is.

Про це повідомляє російське видання «Слон.ру».

У реєстрі вказано, що сайт внесений до реєстру заборонених 28 січня розпорядженням Федеральної служби з контролю за обігом наркотиків. Зараз архів недоступний в Росії і працює тільки за її межами.

За даними сайту «Роскомсвобода», напередодні до реєстру потрапила одна з скопійованих через сервіс сторінок - пам'ятка Товариства захисту прав споживачів про відвідування Криму. Копія пам'ятки була зроблена в червні 2015 року, коли саму сторінку також заблокував Роскомнагляд. «Роскомсвобода» повідомляє, що archive.is заблоковано за рішенням Генпрокуратури РФ.

Після блокування адміністратори arhive.is додатково відкрили до сайту доступ через відкритий протокол HTTP (раніше всіх користувачів підключали тільки через захищений HTTPS). В результаті у російських провайдерів, які блокують тільки заборонену сторінку (в HTTPS заблокувати окрему сторінку не можна - тільки весь сайт), сайт знову став доступним, повідомляє «Слон.ру».

Блокування archive.is - не перший випадок, коли російська влада заважає роботі сервісів з довгострокового зберігання копій веб-сайтів, нагадує видання. У 2015 році був також заблоковано «Архів інтернету» - за начебто екстремістський відеоролик про джихад.

Нагадаємо,  у січні Російська Федеральна служба з нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій і масових комунікацій (Роскомнагляд) заблокуваладоступ жителів РФ до сайту інформагентства «РБК-Україна» через «екстремістський» матеріал «"Путін помер": торішній кліп знову актуальний». Того ж місяця ця служба заборонила на території РФ доступ до українського сайту ЛІГА.net начебто за «заклики до здійснення екстремістської діяльності». 29 січня в окупованому Росією Криму і на території РФ Роскомнаглядом був заблокований новинний кримський сайт «События Крыма».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Фото: rusbase.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду