Кримськотатарська Вікіпедія відзначає річницю створення

Кримськотатарська Вікіпедія відзначає річницю створення

17:30,
12 Січня 2016
1854

Кримськотатарська Вікіпедія відзначає річницю створення

17:30,
12 Січня 2016
1854
Кримськотатарська Вікіпедія відзначає річницю створення
Кримськотатарська Вікіпедія відзначає річницю створення
Автори:
12 січня 2008 року вважають офіційним Днем народження кримськотатарської Вікіпедії.

Сьогодні Кримськотатарській Вікіпедії виповнилося 8 років. 

Про це йдеться у дописі спільноти «Українська Вікіпедія» у Facebook.

Ініціатором створення проекту став житель Москви Олександр Горяїнов, який етнічно не є кримським татарином, проте досить добре володіє кримськотатарською мовою. 

«Статті розділу вирішили передавати за допомогою латинського алфавіту, затвердженого на II Курултаї кримськотатарського народу, і вже наступного дня новостворений сегмент Вікіпедії містив понад 500 матеріалів. У цілому ж, за 8 років існування сегмента кримськотатарською мовою створили близько 4500 статей», - йдеться у дописі. 

В «Українській Вікіпедії» вважають, що «відновлення традицій, звичок, історичних спогадів та, перш за все, розповсюдження рідної для кримських татар мови — це ті аспекти, які мають стати наріжним каменем співпраці кримських татар та українців на гуманітарній ниві». На їх думку, саме Вікіпедія і може стати інструментом, який дозволить втілити в життя ініціативи з популяризації кримськотатарської мови серед молоді і закласти фундамент для створення серйозного інформаційного поля кримськотатарською мовою.

Нагадуємо, що Вікіпедія запустила сервіс автоматичної оцінки якості статей. Сервіс з відстеження якості правок Objective Revision Evaluation Service (ORES) 30 листопада став доступний всім учасникам інтернет-енциклопедії Вікіпедія.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду