Тімоті Снайдер написав статтю для CNN про Україну, Росію та майбутнє Європи

Тімоті Снайдер написав статтю для CNN про Україну, Росію та майбутнє Європи

00:00,
7 Березня 2014
2208

Тімоті Снайдер написав статтю для CNN про Україну, Росію та майбутнє Європи

00:00,
7 Березня 2014
2208
Тімоті Снайдер написав статтю для CNN про Україну, Росію та майбутнє Європи
Тімоті Снайдер написав статтю для CNN про Україну, Росію та майбутнє Європи
«Якщо Росія проковтне Україну, європейській системі кінець», – статтю Тімоті Снайдера з таким заголовком опублікував сайт CNN.

Відомий американський історик пише, що у світлі останніх подій в Криму європейці знову замислюються про 1930-ті роки та витоки Другої світової війни.

«Справа не в тому, що Путін схожий на Гітлера. А в тому, що усунення держави із Європи матиме наслідки для всього континенту», – вважає автор.

Тімоті Снайдер розмірковує, що Україна сьогодні, як і Австрія у 1938 році, є «продуктом драматичних змін світового порядку». Він пояснює, що Австрія сформувалася як незалежна держава через Першу світову війну, а Україна – через неочікуваний розпад Радянського Союзу. За словами автора, Австрію багато хто вважав штучним формуванням, країною людей, яких не відрізнити від німців, у неї було мало друзів.

«Україна сьогодні опинилася в аналогічній ситуації, – каже історик. – Так само, як більшість європейських лідерів були раді погодитися з німецькою ідеєю, що Австрія не мала права на існування, видається, що багато людей на Заході готові забути про Україну або повірити кремлівській пропаганді, що половина цієї країни – Росія».

Однак Тімоті Снайдер наголошує, що причини існування держав виходять за рамки їхньої історії, а також нагадує про принципи міжнародного права.

Заяву Путіна про захист етнічних братів (аналогічну до гітлерівської у 1938 році) історик аргументовано критикує. «Він стверджує, що захищає російських громадян, – каже історик. – Але оскільки подвійне громадянство в Україні заборонене,найбільш очевидними російськими громадянами в Україні є: 1) російські солдати і матроси , які базуються у Севастополі; 2) російські солдати, які щойно вторглися у південну Україну; 3) «Беркут», який отримує російське громадянство у російському консульстві у  Сімферополі як нагороду за побиття протестувальників».

Твердження російського президента про те, що він захищає «співвітчизників» і тих, хто говорить російською мовою, історик також нещадно критикує і навіть доводить до абсурду. Тімоті Снайдер, який живе у Відні, каже: «Це означає, якщо я пишу англійською мовою, то потребую англійського вторгнення».

Автор наголошує, що проблема насправді значно глибша. Йдеться про стандарти європейської системи, яку зруйнували 1939 року і з чого треба зробити правильні висновки тепер.

«Сьогоднішня європейська система тримається на принципі суверенітету в поєднанні з надійною системою міжнародної співпраці у рамках Європейського Союзу, – пояснює Снайдер. – Ця система узаконена історично новим фокусом на правах людини. Європейський Союз базується на принципі уроків історії. Націонал-соціалізм та комунізм розгладяться як досвід, з якого європейці понесли уроки, вони вважаються крайнощами, від яких європейську політику потрібно відмежовувати».

Однак, за словами історика, ця система є вразливою. Альтернативна висунута Росією система розглядає російську культуру як унікальну і таку, що потребує захисту. З точки зору цієї системи, пояснює Тімоті Снайдер, європейський фашизм та сталінізм є джерелом конструктивних ідей, а права людини є не більше, ніж фасадом для західного імперіалізму.

Російська пропаганда, зауважує американський історик, приділяє особливу увагу сексуальним меншинам, а деякі коментатори навіть висувають твердження, що багато хто в ЄС є частиною міжнародної гей-змови.

Тімоті Снайдер, посилаючись на професора Зубова (якого за статтю звільнили з роботи), каже, що російське вторгнення в південну Україну є загрозою не лише для українців, але й росіян.

«Захоплення України покликане кинути виклик Європейському Союзу. Воно покликане довести, що європейські цінності не можуть захистити себе. Чи зможуть вони?», – каже на завершення автор.

Тімоті Снайдер є професором Єльського університету (США), спеціалізується на історії Східної Європи, а зокрема України, Росії, Польщі. Досліджує тоталітаризм, націоналізм та голокост. Написав книгу «Криваві землі: Європа між Гітлером та Сталіним».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
istpravda.com.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду