Редактор Associated Press: віртуальна реальність може стати інструментом для журналістів

Редактор Associated Press: віртуальна реальність може стати інструментом для журналістів

13:05,
1 Жовтня 2015
3689

Редактор Associated Press: віртуальна реальність може стати інструментом для журналістів

13:05,
1 Жовтня 2015
3689
Редактор Associated Press: віртуальна реальність може стати інструментом для журналістів
Редактор Associated Press: віртуальна реальність може стати інструментом для журналістів
Автори:
Редактор Associated Press і викладач Columbia Journalism School Том Кент вважає, що технологія віртуальної реальності перейде з сфери комп’ютерних ігор в медіа.

Про майбутнє онлайн-журналістики він розповів в інтерв’ю російському виданню «Газета.Ru».

На думку пана Кента серед перспектив майбутнього онлайн-медіа  - автоматизована журналістика і віртуальна реальність.

«Автоматизована журналістика – це перетворення даних (наприклад, цін на біржі або спортивних результатів) в новинні повідомлення і статті. Я думаю, що цей тип журналістики буде розвиватися дуже швидко, оскільки в світі все більше даних існує в структурованому форматі.Але є і віртуальна реальність. Звичайно, ця технологія спочатку була винайдена для ігор. Але зараз йде її перехід і в світ журналістики.Ти просто можеш надіти спеціальні окуляри і навушники – і раптом опинитися, скажімо, в таборі сирійських біженців», - зазначив він.

Зараз  процес створення таких роликів забирає багато сил і часу, але в майбутньому зробити такий контент буде дешевше і швидше, переконаний редактор. Том Кент прогнозує, що це ввійде в обіг у багатьох ЗМІ, однак така перспектива викликає низку етичних питань.

«Наприклад, якою має бути сама віртуальна реальність. Чи справді ці події відбувалися саме так чи це враження продюсера ... Іншими словами, це питання неупередженості відображення ситуації у віртуальному світі.Але якщо віртуальна реальність буде розвиватися за етичним правилам, вона приживеться в світі журналістики. Якщо ні, тоді ця технологія повернеться в світ відеоігор», - вважає експерт.

Серед трендів онлайн-журналістики майбутнього редактор Associated Press називає зростання кількості відео та фото в журналістських матеріалах. Однак від цього публікації не стануть менш якісними чи інформативними.

«Я думаю, що глибоко розкривати різні питання можна і через інфографіку, відео, фото та багато інших аудіовізуальні засоби. Адже за допомогою гарної візуалізації деколи можна за кілька хвилин дізнатися більше, ніж в 10 абзацах тексту. Існує небезпека, що відео та фото так і залишаться лише прикрасою, а не засобом передачі важливої ​​інформації. Але якщо подібний контент дійсно якісно зроблений, то він може стати набагато більш корисним та інформативним для читача, ніж сьогодні», - переконаний експерт.

Том Кент вважає, що відомі інтернет-видання завжди будуть займати важливе місце в світі онлайн-ЗМІ, адже читачі розміють, що там вони зможуть отримати надійну інформацію. Однак самі бренди можуть змінюватися, бо деякі з тих, які сьогодні популярні ще не існували 10-20 років тому. Основною ж проблемою для онлайн ЗМІ – як більш відомих, так і менших, на думку Тома Кента є монетизація контенту.

Редактор також прогнозує зростання популярності наукової та технологічної тематики в інтернет-ЗМІ.

«В принципі, люди дуже цікавляться соціальними і науковими питаннями. Однак політичні події і всякі катастрофи дуже легко відволікають увагу аудиторії від більш цікавих тем. Але якщо ситуація у світі заспокоїться, то популярність наукового контенту однозначно зросте. А ще виросте роль технологічних новин. Особисто я відчуваю великий інтерес до новин про техніку, нових смартфонах і всяких гаджетах», - вважає він.

Пан Кент зазначив також, що тренд до зближення онлайн-журналістики та соціальних мереж збережеться.

Редактор наголосив, що модель User-generated content (створення контенту його ж споживачами), яка набуває популярності, є хорошим джерелом фотографій, відео та інформації, але якщо ЗМІ не будуть уважно перевіряти матеріали, то UGC стане ненадійним джерелом інформації.

«Сьогодні ми спостерігаємо момент, коли UGC створює свою репутацію для майбутнього. І це дуже важливий момент. Адже це питання не тільки достовірності, а й етики. У редакціях дуже часто виникає питання довіри до інформації, але, скажімо, ми в Associated Press публікуємо матеріал, тільки якщо його достовірність доведена на 100%. Тому що люди платять нам не за збір цікавих речей в інтернеті, а за перевірку інформації», - зазначив він. 

Як писав Media Sapiens, використання ігрових елементів у ЗМІ (тести, вікторини, віртуальні світи та «імерсивні» проекти) стає трендом у світових медіа, однак українські інтернет-ЗМІ вдаються до їх використання дуже рідко.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Том Кент
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду