«Вікіпедії» сьогодні виповнюється 14 років

«Вікіпедії» сьогодні виповнюється 14 років

10:44,
15 Січня 2015
1713

«Вікіпедії» сьогодні виповнюється 14 років

10:44,
15 Січня 2015
1713
«Вікіпедії» сьогодні виповнюється 14 років
«Вікіпедії» сьогодні виповнюється 14 років
Автори:
15 січня 2001 року була створена онлайн-енциклопедія «Вікіпедія», що швидко здобула популярність і сьогодні є одним із найбільш часто відвідуваних інформаційних ресурсів світу.

Про це повідомляє прес-служба ГО «Вікімедіа Україна».

Історія «Вікіпедії» почалася ще 1999 року, коли засновник руху вільного програмного забезпечення Річард Столмен запропонував ідею веб-енциклопедії, вміст якої розповсюджувався би на засадах вільних ліцензій. 2000 року Джиммі Вейлз та Ларрі Сенгер започаткували таку енциклопедію і назвали її  «Нупедія». До її написання мали бути залучені експерти та науковці. Однак за весь рік у ній було завершено тільки 2 статті.

Тому 15 січня 2001 року Джиммі Вейлз та Ларрі Сенгер cтворили окремий проект – «Вікіпедія». Він дав можливість усім охочим створювати енциклопедичні статті, що, за їхнім задумом, мали стати матеріалом для написання фахових статей у Нупедії.

Для цього використали технологію «вікі», що дає можливість відвідувачам колективно створювати й редагувати вміст веб-сайту. Назву проекту утворили з гавайського слова «вікі» ( «швидко») та закінчення слова «енциклопедія».

Від початку контент онлайн-енциклопедії поширювали на основі вільних ліцензій і відмовилися від розміщення реклами. Було сформульовано перші 5 правил проекту про енциклопедичний стиль, нейтральність тексту статей та можливість його перевірки за авторитетними джерелами. Сьогодні їх називають «п’ятьма основами» Вікіпедії.

Тисячна стаття з’явилася у «Вікіпедії» менш, ніж за місяць. До кінця 2001 року онлайн-енциклопедія налічувала вже близько 20 тисяч статей. У зв’язку з успіхом нового проекту «Нупедію» закрили у 2003 році.

Крім англомовної версії «Вікіпедії», у 2001 році почали з’являтися версії енциклопедії іншими мовами. Наприкінці січня 2004-го була створена перша україномовна стаття.

Нині «Вікіпедія», за даними рейтингу Alexa, є сьомим за популярністю сайтом у світі. У ній дії 288 мовних розділів і сумарна кількість статей складає більше 34 мільйонів.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
b.dk
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду