Associated Press визначила топ-10 своїх історій 2014 року

Associated Press визначила топ-10 своїх історій 2014 року

14:47,
24 Грудня 2014
2370

Associated Press визначила топ-10 своїх історій 2014 року

14:47,
24 Грудня 2014
2370
Associated Press визначила топ-10 своїх історій 2014 року
Associated Press визначила топ-10 своїх історій 2014 року
Автори:
Убивства поліцейськими беззбройних темношкірих у місті Фергюсон (штат Міссурі) та в інших місцях, а також викликані ними розслідування й бурхливі протести були топ-новиною2014 року.

Це засвідчує щорічне опитування AP американських редакторів і завідувачів бюро новин.

Події в Україні та конфлікт між Києвом і Москвою посіли у топ-10 тільки 8-е місце.  Про збитий над Донецьком російською ракетою  Boeing авіакомпанії Malaysia Airlines у переліку не згадується. Однак не оминається увагою інша авіакатастрофа, що трапилася із цією компанією.

У насичений драматичними подіями рік другою за важливістю новиною, на думку AP, був спалах лихоманки Ебола у Західній Африці. За нею йде конфлікт в Іраку та Сирії, що супроводжувався жорстокими діями бойовиків ISIS.

Новинна агенція визначала топ-історії за допомогою опитування. Воно проводилося до того, як США та Куба оголосили про відновлення дипломатичних відносин, а Sony Pictures Entertainment у зв’язку з погрозами хакерів вирішила відмовитися від обіцяного на Різдво показу фільму The Interview.
Інформагентство подає перелік топ-10 історій з коментарями.

Поліцейські убивства. Деякі свідки заявляли, що 18-річний Майкл Браун підняв руки на знак того, що здається, інші - що він заряджав зброю. Однак жодної суперечки, що насправді він був беззбройний і що його застрелив у Фергюсоні білий поліцейський не виникло.

У Нью-Йорку ще одного беззбройного  темношкірого - Еріка Ґарнера убив білий поліцейський після під час арешту за недозволений продаж сигарет. Велике журі вирішило не висувати звинувачень проти охоронців порядку. Тоді по всій країні спалахнули протести. Вони супроводжувалися різкими вигуками «Руки догори, не стріляйте!» та «Я задихаюся!»

В обох випадках, федеральні чиновники почали розслідування.

Спалах еболи. Перша хвиля смертей від вірусу Ебола на початку року майже не привернула уваги. До березня за спалахом стежила Всесвітня організація охорони здоров'я (WHO). Найгірше сталося серед літа.

Наразі зареєстроване число смертей від епідемії наближається до 7 тис., переважно у Ліберії, Сьєрра-Леоне та Гвінеї. У даллаській лікапеі від цієї  хвороби помер чоловік, який прибув з Ліберії. Потім декілька інших випадків, пов'язаних з медичними працівниками, викликали побоювання щодо готовності американської системи охорони здоров'я.

«Ісламська держава» (ІS). Бойовики цього угруповання вразили світ швидким, брутальним захопленням територій в Іраку й Сирії. США та їхні союзники відповіли повітряними ударами, сподіваючись, що іракські та курдські війська на місці подій спроможні  повернути захоплені райони. Відраза до «ісламської держави» посилювалася, коли бойовики поширювали відео із зображенням відтинання ними голів західним заручникам.

 

Вибори у США. Місяцями любителі політичних парі намагалися визначити, чи зможуть республіканці отримати контроль над Сенатом. Виявилося, що непевності насправді не існувало. Партія здобула 54 зі 100 місць у верхній палаті  Конгресу та розширила й без того потужну більшість у Палаті представників. Вона виграла й на рівні штатів, де республіканці мають нині 31 губернаторське місце.

Obamacare. Мільйони американців зареєструвалися, щоб бути охопленими новою системою охорони здоров'я, ініціативу якої висунув президент Обама. Однак довкола Obamacare тривала активна суперечка. Критика з боку республіканців у Конгресі була непохитною. Чимало штатів, очолюваних губернаторами-республіканцями, ухилялися від участі у новій системі. Опитування громадської думки натякали на висновок, що більшість американців скептично ставляться  до програми.

Таємниця MalaysiaAirlines. На шляху з Куала-Лумпура до Пекіна 9 березня зник літак Malaysia Airlines з 239 пасажирами на борту. У наступні тижні літаки, кораблі та рятувальники з двох десятків країн мобілізували зусилля, марно шукаючи його уламки в Індійському океані. До сьогодні немає єдиної думки стосовно того, чому він зник.

Нагадаємо, що авіакомпанія Malaysia Airlines за короткий час втратила  2 літаки Boeing  з 537 пасажирами та членами екіпажів. Після згадуваної AP катастрофи 17 липня над Донецьком  російською ракетою класу земля-повітря було збито Boeing, що здійснював рейс 17. Загибель 239  пасажирів і членів екіпажу викликала у світі гучний резонанс.

Імміграція. Загнаний у глухий кут  Конгресом президент Обама видав у листопаді ряд виконавчих указів, щоб приборкати депортацію багатьох іммігрантів, які нелегально живуть у США. Лідери Республіканської партії у  Палаті представників і Сенаті пообіцяли докласти зусиль, щоб блокувати кроки президента. Перспективи реформування законодавства були затьмарені раніше цього року через приплив  без супроводу неповнолітніх з Центральної Америки. Вони прибувають на кордон зі США, внаслідок цього притулок переповнений. Розв’язанння проблем гальмується.

Безлад в Україні. Криваве повстання, що скинуло у лютому президента Віктора Януковича, викликало ланцюг подій, які продовжували бентежити Україну. З остраху, що країна дедалі більше схилятиметься у бік Заходу Росія анексувала Кримський півострів та підтримала сепаратистський збройний заколот у східних вугільних регіонах України. США та їхні союзники відповіли Росії санкціями.

Одностатеві шлюби. Через хвилі федеральних судових рішень їх почали дозволяти ще 19 американських штатів. Отже, загальне число зросло до 35 штатів з населенням майже 64 відсотків.  Враховуючи те, що один американський апеляційний суд порушив тенденцію, виступивши проти державної заборони одностатевих шлюбів, широко розповсюдженим є сподівання, що Верховний суд розгляне це питання та ухвалить рішення на загальнонаціональному рівні.

Скандал у справах ветеранів. Міністерство у справах ветеранів (Department of Veterans Affairs) виявилося втягнутим у загальнонаціональний скандал пов'язаний зі звинуваченнями у неправомірних діях та приховуваннях. Декількох високопоставлених чиновників звільнили, інші змушені були піти у відставку. Серед них – міністр Ерік Шінсекі (Eric Shinseki). У центрі скандалу опинився шпиталь міністерства у місті Фенікс. Спливли факти, що 40 ветеранів померли там, очікуючи лікування.

Торік, нагадує AP, головною новиною були події, пов’язані із запропонованою президентом Бараком Обамою системою охорони здоров'я, слідом за нею - теракт на фініші Бостонського марафону.

Цього року сага Obamacare посіла серед топ-10 п'яте місце.

Associated Press почало проводити опитування щодо своїх топ-сторі 1936 року. Тоді його учасники першою обрали тему зречення короля Великої Британії  Едварда VIII.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
huffingtonpost.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду