Вікторія Сюмар: Країна стане більш захищеною, коли ми навчимось працювати з IT-інструментами

00:00,
4 Квітня 2014
1471

Вікторія Сюмар: Країна стане більш захищеною, коли ми навчимось працювати з IT-інструментами

00:00,
4 Квітня 2014
1471
Вікторія Сюмар: Країна стане більш захищеною, коли ми навчимось працювати з IT-інструментами
Українська держава недбало ставилась до  технологічної безпеки і зараз потрібно змінювати цю ситуацію, сказала Вікторія Сюмар, заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України, під час відкриття Національного хакатону з комунікації та безпеки в умовах конфлікту.

Конкурс-хакатон проходитиме 4-5 квітня  у Києві. Захід організували  Рада національної безпеки та оборони України та громадська платформа SocialBoost у партнерстві з ПРООН.  У конкурсі беруть участь програмісти, громадські активісти, дизайнери, фахівці з різних сфер. Впродовж 48 годин учасники будуть працювати у командах, щоб створити мобільні додатки, сайти, плагіни чи фізичні пристрої. Головна тема хакатону – персональна та масова безпека в умовах конфлікту, допомога у самоорганізації та фільтрації інформації у кризових ситуаціях.

У відкритті хакатону взяла участь Вікторія Сюмар, заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України. Вона зазначила, що Україна має багато проблем у сфері захисту даних, зокрема державної інформації: «Сайти легко зламати і вони нагадують прохідний двір. Українська держава недбало ставилась до теми IT-безпеки. Але ми змінимось і станемо більш захищеними. Країна зміниться тоді, коли ми навчимося  працювати з сучасними інструментами, при цьому будуть залучені широкі суспільні пласти».  Вона наголосила, що йдеться не лише про захист державної інформації, а в першу чергу про такі речі як, наприклад, забезпечення сільських шкіл комп’ютерами і навчання програмуванню.

«Потрібні програми, які б могли оцінити ризики, показати наші слабкі місця», - підкреслила пані Сюмар. Вона також зазначила, що нагальною  є проблема донесення інформації у Крим, і тут можуть допомогти нові технології.

 У заході також взяв участь Джефрі Прюїт, заступник керівника та координатор програм Регіонального центру ПРООН у Арабських країнах в Каїрі. Він сказав, що саме сучасні інструменти допомогли трансформаційним процесам у арабських країнах: «Соціальні мережі, мікроблоги стали  потужним засобом зміни суспільства. Нові технології відіграли велику роль в арабських країнах, вони активізували демократичні процеси, які призвели до повалення авторитарних режимів».

Джефрі Прюїт розповів, що у  Єгипті місцеві активісти зняли на відео злочини правоохоронних органів і саме завдяки соціальним мережам це побачили мільйони єгиптян. У Тунісі активісти зняли на відео докази надзвичайно великих витрат владних сімей та їх шикарний спосіб життя, і тут теж допомогли нові технології. Пан Прюїт переконаний, що цей досвід буде корисним для України. «Я був вражений активною роллю IT-сектору під час останніх подій в Україні. Високий рівень інтелектуальних знань, зокрема  у сфері технологій, допоможе країні стане сильнішою», - сказав він.

Денис Гурський, координатор громадської платформи SocialBoost, погодився, що ціль заходу у тому, аби були створені такі програми, які допомогли б змінити ситуацію в країні. Він зауважив, що під час цього хакатону значна увага приділятиметься саме мобільним додаткам.

Учасники презентували свої ідеї та розподілись по групам, завтра відбудеться презентація кінцевих проектів, журі визначить найкращі. Переможці отримають фінансову  підтримку на їх втілення.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: MediaSapiens
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду