Думка: Нові медіа підштовхнуть Ватикан до переосмислення своїх табу

00:00,
8 Лютого 2011
1194

Думка: Нові медіа підштовхнуть Ватикан до переосмислення своїх табу

00:00,
8 Лютого 2011
1194
Думка: Нові медіа підштовхнуть Ватикан до переосмислення своїх табу
Церква використовує нові медіа, але чи готова вона до оновлення?

Курс на освоєння соціальних медіа, заданий недавнім зверненням Папи Римського Бенедикта XVI, є свідченням тактичних, а не стратегічних змін у Католицькій церкві, яка мусить  пише італійська журналістка Клаудіа Коста на сайті Європейського центру журналістики.

 

- Католицьку церкву, чиї догми та ритуали не міняються ось уже два тисячоліття, віддавна критикують за старомодність, невідповідність реаліям життя та непривабливість для молодшого покоління. Якщо попередній Папа, Іван Павло ІІ, сприймався багатьма як взірець відкритості до різних релігій і культур, то його наступник відразу зарекомендував себе як консерватор.

 

Порівняння нинішнього Папи з його попередником, занепокоєність зменшенням кількості католиків у розвинених країнах, а також молодих людей, охочих стати священиками, звинувачення служителів церкви в педофілії – серед імовірних причин звернення Ватикану до нових медіа як комунікаційного каналу.

 

У другому десятилітті нового тисячоліття Ватикан нарешті увійшов у еру нових медіа та усвідомив потенційно нескінченні можливості, які дають соціальні мережі та ресурси обміну контентом. У своєму зверненні з нагоди 45-го Всесвітнього дня суспільних комунікацій Папа вихваляє роль нових медіа у сприянні людським відносинам та подоланні кордонів: «Нові технології дозволяють людям зустрічатись поза межами простору і їх власної культури, створюючи таким чином цілком новий світ потенційної дружби. Це чудова можливість, але вона також вимагає більшої уваги і усвідомлення можливих ризиків».

 

Серед суто гуманістичних благ, які інтернет несе людству, Ватикан може знайти новий потужний інструмент для нового «хрестового походу», що поширить принципи католицької віри по всьому світові без необхідності відсилати місіонерів у далекі краї. Бенедикт XVI ще в минулорічному посланні відзначав далекосяжні можливості поширення вчення Католицької Церкви за допомогою інтернету. «Священики повинні проповідувати Євангеліє, вдаючись до наймодерніших аудіовізуальних технологій (зображень, відео, анімації, блогів, сайтів), які, поруч із традиційними методами, можуть відкрити нові перспективи для діалогу, євангелізації та катехизації», - йдеться у зверненні.

 

Сьогодні Папу можна бачити через офіційний канал Ватикану на Youtube, у Facebook, спеціальних додатках для iPad та iPhone, перелік яких розміщений на порталі Папи Pope2you. На минулому тижні на iTunes з’явився новий додаток, за допомогою якого можна підготуватись до сповіді, зокрема й після тривалої перерви.

 

Одначе, хоча всі ці ініціативи являють собою важливий крок у напрямку модернізації Католицької церкви, а також розумну маркетингову стратегію оновлення її іміджу за часів поширення атеїзму та кризи духовності, цей тактичний крок залишає без відповіді питання, які найбільше спричиняються до кризи віри в сучасному суспільстві.

 

Навіть якщо церква використовуватиме найбільш сучасні та гламурні засоби, її погляди на такі речі, як права гомосексуалістів, контрацепція, аборти, евтаназія та інші соціальні та наукові явища, залишаються відірваними від реальності. І саме це змушує дедалі більше людей відвертатись від віри. Та тепер, коли Папа озброївся технологіями, що дозволяють досягнути величезної аудиторії, вірні та критики можуть сподіватись, що Ватикан прийме справжній виклик – необхідність розпочати діалог про речі, які дотепер залишаються табу.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду