Майбутнє онлайн-спільнот: чисельність, мобільність, орієнтованість на дію, справжня лояльність…

00:00,
2 Березня 2011
1588

Майбутнє онлайн-спільнот: чисельність, мобільність, орієнтованість на дію, справжня лояльність…

00:00,
2 Березня 2011
1588
Майбутнє онлайн-спільнот: чисельність, мобільність, орієнтованість на дію, справжня лояльність…
Експерт Кріс Броґан прогнозує тенденції розвитку віртуальних спільнот.

Онлайн-спільноти - складна річ, яка стає ще складнішою, пише у своєму блозі Кріс Броґан, консультант PepsiCo, GeneralMotors та Microsoft  із бізнес-комунікацій та соціальних медіа (ми вже пропонували вам його прогноз тенденцій розвитку медіа в майбутньому).

 

- Ми звикли турбуватися про те, як збудувати «місце», куди б люди прийшли спілкуватися і ділитися – аж раптом виявилося, що цим місцем став весь інтернет.  Навіть якщо вони приходять на певний сайт, то ведуть розмови про нього у твітері, фейсбуці та лінкедіні. Мережа локалізується (Foursquare,  Facebook Places тощо)  і водночас «делокалізується».

 

Спільноти будуть численними

Тому, якщо ви серйозно ставитеся до думки вашої спільноти і у вас вистачає ресурсів, щоби дбати про задоволення її інтересів, вам обов’язково потрібно буде використовувати професійні інструменти вимірювання, такі як Radian6, Sysomos чи Trackur (вже є сотні аналогів). Чому? Тому що люди відмовляються говорити про вас усе в одному місці. І елемент спілкування, ймовірно, стане в майбутньому найважчим з точки зору управління. Ви повинні бути там, де перебувають члени вашої спільноти. Компанії роблять це. Вони мають свої громади на власних сайтах, на фейсбуці, ютубі, твітері і на інших платформах зі своїми аудиторіями та своїми особливостями комунікації. І таких платформ ставатиме все більше.


Спільноти будуть мобільними

Люди почуваються в онлайн-просторі вже майже такими близькими до інших людей, як в реальному світі. Онлайн-простір теж починають ділити, взяти той самий форсквер. Потрібне дещо більше – потрібні інстументи для створення онлайн-громад однодумців.  І прототипи таких спільнот уже є – зокрема, соціальна мережа Трента Резнора

 

Спільноти вимагатимуть справжньої лояльності

Як не дивно, програми лояльності сьогодні працюють у напрямі, протилежному формуванню реальної лояльності: зареєструйтеся як член спільноти, і ми заспамимо вас дикою кількістю листів. Залогіньтеся, і ми будемо діставати вас пропозиціями, поки ви оформлюєте покупку. Заповніть свій профіль, і ми віддамо ваші дані іншим людям. Це має змінитися. Натомість має прийти відчуття користувача, ніби він став інсайдером і отримує переваги від спільного з компанією досвіду.

 

Спільноти стануть орієнтованими на дію

Зібрати групу людей, щоб вони разом любили снікерси – не найцікавіша ідея. Зібрати снікерсолюбів разом, щоб вони попрацювали у соціальній їдальні, роздаючи обіди безпритульним – набагато цікавіше.  Якщо компанії та маркетологи сподіваються вибудувати свої живі спільноти, вони мають додати туди складові цінностей та дій, які мають значення.

 

Спільноти підтримуватимуть «поєднання профайлів»

Нас просять приєднатися до такої кількості соціальних мереж та груп, що ми витрачаємо купу часу на перефренджування знайомих на новому місці.  Замість цього все більше людей прагнутимуть використовувати Facebook Connect та аналогічні програми, щоб об’єднати свої облікові записи у різних мережах та керувати ними централізовано. Є плюси і мінуси в цьому, але я починаю відчувати, що зрештою буде більше позитиву, ніж негативу. Особливо якщо, на що я дуже сподіваюся, ми зможемо приховувати різні елементи своєї ідентичності на різних сайтах. Наприклад, якщо я перебуваю у спільноті любителів віскі, я не думаю, що люди там повинні знати мій логін у лінкедіні – ну, ви розумієте.


Спільноти повинні стати ще більш двосторонніми

Компанії повинні вкладати кошти у спілкування з користувачами спільнот. Без цього зусилля з їх створення та технічної підтримки будуть марними, лояльності не буде, ви нічого не продасте.  Це, певно, найважча частина майбутнього онлайн-громад -  як великі компанії (та й малі тим паче) будуть використовувати соціальні інструменти для побудови ділових відносин. Чому? Тому що це вимагатиме купи часу і зусиль, і ефективність цієї діяльності не може адекватно вимірювана, бо вона не несе миттєвого впливу і безпосередньо не пов'язана з динамікою продажів та прибутків. Але ця комунікація – найкращий з усіх способів бізнес-використання соціальних медіа.

 

Переклад – «Медіаграмотність»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду