Події у Врадіївці «прославили» Україну

Події у Врадіївці «прославили» Україну

00:00,
27 Липня 2013
4495

Події у Врадіївці «прославили» Україну

00:00,
27 Липня 2013
4495
Події у Врадіївці «прославили» Україну
Події у Врадіївці «прославили» Україну
Країна, де процвітає корупція, а жертви незаконних дій посадових осіб не можуть домогтися справедливості – такою запам’ятають Україну англомовні читачі в липні 2013 року (огляд англомовних видань)

Новини з України не часто потрапляють до іноземних видань. Та події, що розгортаються у зв’язку зі зґвалтуванням міліціонерами жительки Врадіївки в Миколаївській області, заполонили не лише український новинний простір. Матеріали про історію Ірини Крашкової з’явилися в американських, британських, канадських і новозеландських ЗМІ.

Найбільше згадувань про інцидент у Врадіївці виявлено в американських медіа: як онлайнових, так і телевізійних. Історію було опубліковано на сайтах загальнонаціональних (The Washington Post, The Huffington Post, USA Today, GlobalPost) і регіональних ЗМІ (The Telegraph у штаті Іллінойс, MiamiNewsday, Chicago Tribune, Philly.com у місті Філадельфія штату Пенсильванія).

Про факт зґвалтування Ірини Крашкової лейтенантом міліції Дмитром Поліщуком і капітаном міліції Євгеном Дрижаком в українських ЗМІ повідомили 27 червня. В американських ЗМІ новина вперше з’явилася 2 липня, коли історія вже набула розвитку. Американські медіа, використовуючи дані міжнародних інформаційних агенцій Reuters, Associated Press і Agence France Press, повідомляли про хвилю обурення серед жителів Врадіївки, викликану бездіяльністю правоохоронних органів, і про напад на місцевий відділок міліції. Красномовними були заголовки: «Кричуща безкарність українських посадовців, які вчинили зґвалтування» (The Telegraph), «Жорстоке зґвалтування викриває культуру корупції й безкарності в Україні» (The Washington Post), «Протестувальники, обурені груповим зґвалтуванням, штурмували відділення міліції в Україні» (USA Today), «В Україні відбуваються мітинги проти свавілля міліціонерів» (Global Post).

У всіх публікаціях про врадіївські події ішлося не просто про поодинокий жорстокий злочин та уникнення підозрюваними покарання, історію було включено у ширший контекст. Скоєне правопорушення стало яскравим прикладом загальної ситуації в країні. Цитуючи слова агенції Associated Press, американські ЗМІ писали: «Ця історія викликала обурення серед українців, які стверджують, що корупція, беззаконня та безкарність представників влади зросли з приходом до влади Віктора Януковича, який три роки тому переміг у президентських виборах». Експлуатація родинних зв’язків державними службовцями на користь власним інтересам тут розглянуто як один із виявів корупції в Україні. Історія зґвалтування жительки Врадіївки двома міліціонерами, які після скоєння злочину кілька днів залишалися на свободі завдяки зв’язкам у вищих колах влади, проілюструвала зазначену форму корупції. Про це також було вказано в публікаціях американських ЗМІ.

У матеріалах згадувалося про схожий випадок зґвалтування 18-річної жительки Миколаєва Оксани Макар, який стався торік. У тій історії винних притягнули до відповідальності лише під тиском громадськості, що виступила з протестами по всій Україні. Наприклад, на сайті The Huffington Post стаття про зґвалтування Ірини Крашкової містила кілька тегів, серед яких – «Україна зґвалтування» (з англ. – «Ukraine rape»). За цим тегом тепер можна знайти торішній матеріал про зґвалтування і смерть Оксани Макар.

Ще однією особливістю онлайн-видання The Huffington Post» є велика кількість читацьких коментарів. Матеріал про події в Україні викликав жваве обговорення, в якому деякі коментатори порівнювали Україну з Сирією та Конго, що потрапили в рейтинг найбільш корумпованих держав за версією міжнародної організації Transparency International. Деякі читачі продемонстрували обізнаність щодо ситуації у країні: «То й що? Це відбувається вже протягом багатьох років. Все почалось у 1991 році після розпаду СРСР. Тепер в Україні взагалі немає системи контролю. Окрім того, країна перетворилася на транзитний шлях, своєрідні ворота у світ», – написав читач під іменем Lionfight.

Друга хвиля новин з України дійшла до американських ЗМІ 18 липня – майже через місяць після того, як стало відомо про зґвалтування у Врадіївці. Цього разу інформаційним приводом стала так звана врадіївська хода та антиміліцейські протести, які дісталися Києва. Лише регіональне видання Chicago Tribune повідомило про нові події в цій історії без затримки, тоді як решта видань опублікувала оновлення лише 21 липня.

Якщо новинні повідомлення на початку липня більше стосувалися штурму відділення міліції у Врадіївці, що було вже наслідком історії, то пізніші матеріали містили деталі скоєного злочину з цитатами потерпілої, а також розгорнуте висвітлення процесу притягнення до відповідальності підозрюваних. Знову згадувалося про корумпованість української влади. «Українці стверджують, що втомилися від такої влади, коли родичі й друзі посадовців уникають покарань за скоєння дрібних і тяжких злочинів – від хабарів та невиконання правил дорожнього руху до зґвалтувань і вбивств. Українці скаржаться, що вони беззахисні перед велетенською корумпованою владною машиною, в якій правоохоронні органи й посадовці покривають злочини один одного», – цю цитату Associated Press можна було побачити в The Washington Post, USA Today, Miaminewsday, The Telegraph, Philly.com. Вагомим доказом рівня корупції в Україні стали звіти міжнародних неурядових організацій Amnesty International та Transparency International, у яких зазначалося, що в Україні поширилися випадки порушень з боку представників міліції.

Прикметно, що лише в загальнонаціональному онлайн-ЗМІ Global Post з’явилася авторська стаття журналіста Дена Пелещука (Dan Peleschuk), а не передруки матеріалів інформаційних агенцій, як в інших медіа. Зґвалтування Ірини Крашкової й бездіяльність правоохоронних органів стали інформаційним приводом для розслідування журналіста Global Post. Говорячи вустами кількох героїв, діти яких стали жертвами свавілля українських міліціонерів, Ден Пелещук проілюстрував ситуацію тотального беззаконня, що панує в Україні. Свій матеріал замість висновків він завершив словами героїні, сина якої міліціонери забили до смерті, а кримінальну справу так і не було порушено: «Не думайте, що таке трапляється лише у Врадіївці. Те, що ви бачите тут, відбувається в кожному регіоні. Це не країна, законів тут просто не існує». До цього висновку намагались апелювати більшість іноземних журналістів. Так, в одній із новин на сайті Euronews зазначалося: те, що сталося у Врадіївці сьогодні, завтра може статися будь-де в Україні.

Врадіївська історія потрапила й на сайти американських теленовин: FoxNews, NBCNews, CBSNews. Найширше висвітлення новина отримала на FoxNews: на сайті було опубліковано чотири матеріали, проте всі були запозичені з інформаційних агенцій. У публікації на сайті NBC News нагадувалося про те, що Україна поки безуспішно намагається вступити до ЄС. ЄС, у свою чергу, вимагає від України зменшення рівня корупції у правоохоронних органах та органах правосуддя. Останні події у країні можуть лише ускладнити переговори з ЄС.

З британських медіа на події в Україні звернули увагу The Guardian, Daily Mail і The Scotsman. На сайті The Guardian у розділі «Міжнародні новини» створено окрему рубрику «Україна», де розміщено всі новини з України. Вони потрапляють у поле зору британських журналістів доволі часто: в липні було опубліковано чотири новини, пов’язані з Україною, й одна з них була присвячена подіям у Врадіївці.

Журналіст регіонального видання Scotsman Мет’ю Дей (Matthew Day) підготував власний матеріал «Звинувачення у зґвалтуванні, висунуті українським міліціонерам, призвели до протестів». У його статті деталі історії були представлені на історичному тлі: журналіст зазначив, що з моменту здобуття незалежності Україна намагається йти власним шляхом, проте поки мало прикладів успішного правління у країні. «Попри обіцянки представників влади покращувати принципи правової держави, українці вважають, що справедливість в Україні диктується забаганками владної еліти», – написав Мет’ю Дей. Лише він зазначив про спробу фальсифікувати медичні показання потерпілої Ірини Крашкової, що могло б полегшити звинувачення, висунуті підозрюваним. Ця деталь продемонструвала іноземному читачеві, до яких хитрощів вдаються представники влади, аби уникнути законного покарання.

З канадських ЗМІ про історію Ірини Крашкової повідомили NationalPost та The Vancouver Sun. Як і в більшості попередніх випадків, журналісти скористалися матеріалами інформаційних агенцій. Публікацію у National Post читач під ніком hemusbull прокоментував так: «Україна є найбільш невдалим прикладом трансформації з колишньої радянської республіки у незалежну державу в усій Європі. Головною причиною невдачі є вплив з боку Росії та російська модель побудови суспільства». Завдяки таким ЗМІ, як Otago Daily Times та The New Zealand Herald, про події в Україні дізналися жителі Нової Зеландії.

Результати огляду англомовних ЗМІ вказують на незначну кількість власних журналістських матеріалів, присвячених подіям у Врадіївці. З іншого боку, кількість новинних повідомлень із цієї теми, що з’явилися в іноземних медіа, вражає й аж ніяк не свідчить на користь репутації України в очах міжнародної аудиторії. Підвищена увага до таких історій формує образ низькосортної держави, де беззаконність і корупція є звичною справою, а керівництво країни лише потурає цій ситуації.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: unian.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду