Що пишуть про дебати на стадіоні західні ЗМІ: фарс, драма, сюрреалізм

Що пишуть про дебати на стадіоні західні ЗМІ: фарс, драма, сюрреалізм

16:27,
5 Квітня 2019
5932

Що пишуть про дебати на стадіоні західні ЗМІ: фарс, драма, сюрреалізм

16:27,
5 Квітня 2019
5932
Що пишуть про дебати на стадіоні західні ЗМІ: фарс, драма, сюрреалізм
Що пишуть про дебати на стадіоні західні ЗМІ: фарс, драма, сюрреалізм
«Конкурс сечі», «катастрофічний епізод», «сюрреалістична драма» — західна преса не скупиться на епітети про перепалки кандидатів на пост президента України щодо дебатів.

«Українські вибори: суперники погодилися зійтися на стадіоні» (ВВС)

Британське суспільне медіа ВВС описало всі перипетії довкола теми дебатів на стадіоні. Як Зеленський у відео викликав Петра Порошенка з умовою попередньої здачі аналізів, а потім запропонував Юлії Тимошенко бути модератором. Подали й відповідь Порошенка про «будь мужиком, не ховайся».

Свою оцінку подій дає кореспондент ВВС у Києві Джона Фішер (Jonah Fisher). «Незвичайна стратегія пана Зеленського уникати традиційної політичної кампанії та надавати перевагу ретельно пропрацьованим відео в соціальних мережах до цих пір працювала. І тоді він закликав президента Порошенка на дебати, очевидно гадаючи, що той не погодиться і ця "пропозиція" відверне увагу від власного небажання брати участь. Він прорахувався», — зазначає він.

На думку пана Фішера, після згоди Порошенка команда Зеленського почала панікувати, відмовившись від запропонованої лабораторії в «Олімпійському», а потім зробивши «дивну пропозицію» Тимошенко щодо модерування.

«Ці "дебати на стадіоні" можуть виявитися просто катастрофічним епізодом на шляху пана Зеленського до президентства. Але дуже дивно, що людина, яка провела кампанію, намагаючись переконати людей, що він не просто комік і може бути серйозним, тепер, схоже, намагається перетворити кампанію на повний фарс», — резюмує журналіст.

«Конкуренти на пост президента України пройшли тест на наркотики в телевізійному ефірі» (Reuters)

Міжнародне інформаційне агентство Reuters описало, як обидва кандидати здавали аналізи під прицілом камер. Зеленський вів пряму трансляцію у Facebook. А за тим, як кров здавав Порошенко, споглядало багато камер телеканалів.

«Зеленський здобув майже вдвічі більше голосів, ніж Порошенко, але нинішній президент бореться зі своїм конкурентом, вказуючи, що той поставить під загрозу безпеку України. Комік вимагав, щоб вони обидва пройшли тест на наркотики після того, як він прийняв виклик Порошенка на дебати в явній спробі підняти ставки в їхньому суперництві», — пишуть автори тексту Андрій Маховський (Andrei Makhovsky) та Павло Політюк (Pavel Polityuk).

Вони розповідають, що попередні результати тесту Порошенка «не показали психоактивних речовин». Результати Зеленського будуть за три дні.

Утім, це не єдиний текст про кандидатів у президенти на Reuters за 5 квітня. Цього ж дня вийшов великий матеріал «Комік з успіхом ламає правила виборів в Україні» про роботу штабу Володимира Зеленського. Автори — Маттіас Вільямс (Matthias Williams) і Маргарита Чорнокондратенко (Margaryta Chornokondratenko). Вони поспілкувалися, зокрема, з тими, хто веде соціальні мережі кандидата.

Журналісти нагадують про методи кампанії Зеленського: «Витискаючи традиційні тактики політичних кампаній, як масові мітинги або встановлення наметів на вулиці, щоб поширювати листівки, він багато в чому покладався на соціальні медіа та комедійні концерти, де він сміється із суперників, представляючи себе людиною, яка виступає проти корупційних еліт — людиною, якій українці можуть довіритися».

«В Україні кандидати у президенти проходять тест на наркотики напередодні дебатів на стадіоні» (Politico)

«В Україні політики реально мають конкурс сечі», — так починає американське видання Politico матеріал про аналізи Порошенка і Зеленського.

Медіа нагадує, що Володимир Зеленський грав учителя в телевізійному серіалі «Слуга народу» та обігнав Порошенка в першому турі виборів. Журналіст Пол Даллісон (Paul Dallison) також пише, що умова здати аналізи перед дебатами була саме в Зеленського.

«Політичні позиції Зеленського залишаються в значній мірі невідомими, за винятком загальної заяви просувати необхідні країні реформи. Під час кампанії він уникав інтерв'ю із журналістами, воліючи замість цього проводити виступи, за які він стягував плату за вхід. Раніше він відмовився брати участь у теледебатах з Порошенком та екс-прем'єром Юлією Тимошенко», — зазначає журналіст.

«У відеодуелі Зеленський та Порошенко дебатують про дебати. Чи заповнять вони 70-тисячний стадіон?» (Радіо Свобода)

«Якщо політика — це шоу, то Україна — сюрреалістична драма», — черговий початок статті про українські дебати в західному виданні. Автор — Крістофер Міллер (Christopher Miller).

Він пише, звідки з’явилась вимога Зеленського про аналізи: «Це посилання на необґрунтовані чутки про те, що президент може полюбляти міцні напої, або, можливо, це намагання Зеленського звести нанівець плітки, що він сам забагато випив після результатів екзит-полів».

Також у матеріалі зазначається, що кандидати офіційно не давали запит до менеджменту стадіону щодо проведення дебатів. «Радіо Свобода» цитує голову ГО «Опора» Ольгу Айвазовську, що за «такого нетрадиційного формату, кандидати самі повинні покрити на нього витрати».

Зрештою, автор пише, що співачка Камалія вже запропонувала співати гімн на стадіоні перед дебатами, а МВС та Нацполіція заявили, що готові забезпечити безпеку.

Текст пан Міллер закінчив цитатою професора політології Олексія Гараня про те, що своїми вимогами Зеленський намагався перетворити дебати на шоу, але зараз стоїть питання, «як це буде зроблено для обговорення серйозних проблем».

«Порошенко погодився на стадіонні дебати з лідером перегонів Зеленським» (AFP)

Матеріал про дебати від інформаційного агентства Agence France-Presse (AFP) передрукував, зокрема, французький канал France 24. AFP пише, що Володимир Зеленський може виграти президентські перегони, незважаючи на те, що його балотування багато хто сприйняв як жарт.

«Спостерігачі говорять, що ці вибори у два тури в Україні є одними з найбільш непередбачуваних голосувань країни після здобуття незалежності від Радянського Союзу в 1991 році», — пише AFP.

Медіа зазначає, що дебати є гарним шансом для Петра Порошенка продемонструвати свої вміння оратора на фоні політика-новачка Зеленського. Але для цього є різні умови: аналізи, стадіон, вибачення.

Також у матеріалі цитують журналіста Павла Казаріна, який веде президентські дебати на Суспільному: «Команда президента хоче змусити Володимира Зеленського почати говорити, а команда Зеленського хоче нав'язати Порошенку власний порядок денний», — писав він. Один із підзаголовків у тексті — «Велика драма».

AFP нагадує, що останні дебати президентів України відбувалися у 2004 році.

Окрім France 24, текст від AFP передрукував і «Голос Америки», але з іншим заголовком: «Медіацирк від президента Порошенка, Зеленський оголосив дебати на стадіоні, тест на наркотики».

«Кандидати на пост президента України змагатимуться на стадіонних дебатах» (The Irish Times)

«Президентські вибори в Україні, схоже, завжди будуть запеклою боротьбою, але коли суперники "продають" дешеву балаканину і вимагають проведення тестів на наркотики перед потенційним змаганням на головній спортивній арені Києва, другий тур починає нагадувати боксерський поєдинок», — пише журналіст Даніель Маклафлін (Daniel McLaughlin).

Він описує відеосуперечку кандидатів і нагадує, що у своїх зверненнях Порошенко казав, що «Україна є європейською країною, яка ні перед ким не схилить коліна». Так він апелював до тези Зеленського за 2014 рік про те, що він «може на колінах просити» президента Росії Володимира Путіна не починати воєнний конфлікт.

Пан Маклафін додає цитату радниці Зеленського з правових питань Ірини Венедіктової про те, що «шлях Володимира Зеленського буде на 100% проєвропейським». «Він жодним чином не є проросійським кандидатом», — казала вона.

«Петро Порошенко погодився на тест на наркотики перед дебатами з телекоміком» (The Guardian)

Для британського видання текст писав кореспондент у Москві Андрій Рот (Andrew Roth). «Не відразу зрозуміло, чи Володимир Зеленський — комік, який грає президента України на власному телевізійному шоу, — очікував, що Порошенко погодиться на виклик із пропозицією дебатів. Утім, тепер може бути занадто пізно для того, щоб відмовитися від угоди», — пише журналіст.

Пан Рот нагадує, що Зеленський ще під час святкування із шампанським після першого туру голосування зазначав — до дебатів готовий. І хоча у 2014 році Петро Порошенко відмовився дебатувати з Юлією Тимошенко, цього року виклик прийняв.

«Додаючи ваги припущенням, що виклик спочатку був жартом, команда Зеленського випустила друге відео в четвер увечері, пропонуючи Тимошенко модерувати дебати», — зазначає автор.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
images.unian.net
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду