Чи збрехало Associated Press про те, що в Україні дітей навчають вбивати?

Чи збрехало Associated Press про те, що в Україні дітей навчають вбивати?

19:25,
16 Листопада 2018
5720

Чи збрехало Associated Press про те, що в Україні дітей навчають вбивати?

19:25,
16 Листопада 2018
5720
Чи збрехало Associated Press про те, що в Україні дітей навчають вбивати?
Чи збрехало Associated Press про те, що в Україні дітей навчають вбивати?
Міністр молоді та спорту України Ігор Жданов у Facebook спростував твердження матеріалу Associated Press про фінансування відомством дитячого «табору націоналістів». Але він не згадав про фінансування міністерством проектів від інших ультраправих «С14».

12 листопада американське інформаційне агентство Associated Press опублікувало матеріал про дитячий табір «Гарт волі» під Тернополем, який організовує націоналістична ВГО «Сокіл». «В українському таборі націоналістів дітей навчають вбивати», — називалась публікація. Автор тексту – журналіст Associated Press із Білорусі Юрась Карманов (Yuras Karmanau), автор відео – фото/відеокореспондент AP з України Мстислав Чернов.

Матеріал передрукували, зокрема, американські інтернет-ресурси ABC News і Washington Post, британський Daily Mail. Також поширили інформацію й російські ЗМІ: Lenta.ru, «Первый канал» тощо.

Про що сюжет і стаття AP?

У відеорепортажі AP показують побут дітей у такому таборі: навчання стрільби з автомату, фізична підготовка, вечори з гітарою. У тексті журналіст агентства пише, що в табору дві мети: тренувати дітей захищатися від росіян та їхніх прибічників, а також поширювати націоналістичну ідеологію.

«У людей, живих істот, ми ніколи не цілимось. ДНРівці, сепаратисти, новороси, зелені чоловічки, московські окупанти живими людьми не вважаються, тому в них цілитись можна і треба», — каже дітям на камеру голова ВГО «Сокіл» Юрій Черкашин (Чорнота).

Організація «Сокіл» на своїй сторінці у Facebook назвала сюжет АР «гарним», утім заперечила, що дітей у таборі вчать вбивати. «Ми вчимо когось убивати? Ми вчимо, як не бути вбитими. Ми вчимо, як захистити себе, своїх близьких та свою країну. Ми вчимо, як вижити, коли війна постукала безпосередньо у ваші двері», — йдеться в дописі. Також сказано, що дітей вчать «захищати країну від будь-кого», а не лише від росіян. Такий самий коментар Юрій Черкашин дав і виданню Obozrevatel.

Одне із занять у таборі вів заступник лідера націоналістичної партії ВО «Свобода» по роботі з молоддю Руслан Андрійко. «Усі ці гендерні речі, усі ті збочення сучасних більшовиків, які прийшли до влади в Європі, і тепер намагаються зробити всі ці ЛГБТ-речі, такі як гей-паради, частиною освітньої системи», — розповідав на камеру дітям Андрійко. У коментарі Obozrevatel він додав, що мав на увазі «негативні моменти в Європі, які стосуються знищення інституту сім'ї».

Нагадаємо, Андрійка вважають причетним до зриву публічної презентації книги «Майя та її мами» через погрози письменниці. Як пише «Радіо Свобода», він участь у цьому заперечує, але акцію підтримує.

APу своєму матеріалі з України акцентувало й на наклейці «Наша мета — біла Європа», що була на гітарі в одного з підлітків. Зараз координатор табору Максим Кузів каже, що ця гітара позичена і в таборі «немає ніякого расистського виховання, це не допускається». Він також додав, що окрім підготовки зі зброєю, діти грають в інші ігри, розпалюють вогнище тощо.

Утім цитати «лекторів», які подані в репортажі, є відвертою мовою ворожнечі та розпалюють ненависть, дегуманізують інших. «Детектор медіа» вже неодноразово писав про небезпеку таких висловлювань. Зокрема, зазначалося, що мова ненависті збільшує та поглиблює конфлікти, породжує агресію та злість. Хоча, схоже, що саме це й прагнуть посіяти в молоді уми ментори табору.

Чи була підтримка від міністерства?

15 листопада міністр молоді та спорту України Ігор Жданов у Facebook написав пост обурення до Washington Post, який передрукував матеріал АР. Міністр спростував слова видання про фінансування відомством табору «Гарт волі». Але західне видання такого й не писало.

Ось цитата про це з Associated Press (яку передрукувало Washington Post): «Міністерство молоді та спорту надало 4 мільйони гривень (близько 150 тис. доларів) для фінансування деяких молодіжних таборів серед десятків, що побудовані націоналістами. Метою міністерства є “національно-патріотичне виховання”. Прес-секретар міністерства Наталія Вернигора заявила, що гроші розподіляються групою, яка шукає “ознаки ксенофобії та дискримінації, вона не аналізує діяльність конкретних груп».

Ігор Жданов не заперечує суму, вказану агентством. Але зазначає, що під час розгляду проектів конкурсна комісія аналізує їх у тому числі на наявність у них проявів ксенофобії та дискримінації. «У конкурсі не брала участь жодна організація, щодо якої є факти протиправної діяльності, в тому числі на ґрунті ксенофобії, встановлені судовим рішенням відповідно до статті 62 Конституції України», — акцентує міністр.

Однак згадка AP про міністерське фінансування виникла не на порожньому місці: ще в червні цього року був скандал з розподілом коштів на проекти національно-патріотичного виховання. Міністр у своєму спростуванні це оминає увагою.

«Громадське радіо» влітку било на сполох: майже півмільйона державних коштів отримала радикальна націоналістична організація «С14». Члени цієї організації відомі тим, що зруйнували табір ромів  у Києві, схопили і тягли містом Рафаеля Лусваргі, якого підозрюють у сприянні бойовикам "ДНР", тощо.

Тоді комісія міністерства вирішила профінансувати три заходи ГО «Освітня асамблея», яка входить до мережі «С14», та дитячий табір від ГО «Січ-С14». Щоправда, згодом керівник «С14» Євген Карась зазначив, що профінансовані з держбюджету проекти не мають стосунку до радикальних акцій. Що, втім, не нівелює всіх попередніх учинків цієї організації.

Також 760 тисяч гривень пішли на проекти від ГО «Голосіївська криївка», яку очолює вже згаданий Руслан Андрійко. Серед інших засновників організації — представники ВО «Свобода».

Член комісії з виділення державних коштів Микола Ляхович сам акцентував на прогалинах у механізмах відбору. «Як громадянин я розумію, що не можна підтримувати деструктивні проекти чи деструктивні рухи, але для того, аби держслужбовець міг на це впливати, має бути закладений механізм у законодавстві», — казав «Громадському радіо» Ляхович.

За його словами, під час розподілу коштів аналізуються на ксенофобію та дискримінацію виключно подані проекти, а не діяльність конкретної організації, що подає цей проект. Про це ж Associated Press сказала і прес-секретарка Мінсоцполітики Наталія Вернигора.

Тож чи збрехало АР?

Розмови з дітьми, у яких у руках автомати, про те, в кого «треба цілитися», від Юрія Черкашина цілком можна вважати навчанням вбивати. Мова ворожнечі від Руслана Андрійка провокує до агресії. Расистські наклейки є расистськими навіть, якщо вони на «позиченій гітарі». «Розбачити» побачене на відео AP не вийде.

АР справді припустилося помилки, коли не уточнило, що держава не фінансувала конкретно цього дитячого табору. Але поточні виправдання міністра — це як гасіння лісової пожежі відрами. Бо відомство підтримує проекти інших організацій, які безпосередньо пов’язані з радикальними націоналістами, і цього факту не заперечиш.

Ще в червні політолог В’ячеслав Ліхачов казав «Радіо Свобода»: подібне фінансування міністерством організацій під егідою радикалів — удар по міжнародному іміджу України. Сюжет АР — це наслідок необдуманої політики та радикалізації суспільства, яку не можна просто «прикрити подорожником», зваливши все на маніпуляції ЗМІ і прояви російської пропаганди.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Стокадр з відео Associated Press
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду