ГО «Детектор медіа» підсумувала результати трансформацій в організації

ГО «Детектор медіа» підсумувала результати трансформацій в організації

14:16,
1 Грудня 2016
6028

ГО «Детектор медіа» підсумувала результати трансформацій в організації

14:16,
1 Грудня 2016
6028
ГО «Детектор медіа» підсумувала результати трансформацій в організації
ГО «Детектор медіа» підсумувала результати трансформацій в організації
Автори:
Протягом року Громадська організація пережила важливий та складний період зміни назви, створення нового порталу «Детектор медіа» замість «Детектор медіа», якій команда присвятила майже 15 років праці.

Але майже всі складнощі вже позаду. Що було зроблено за рік і якими є плани на наступний – про це керівництво ГО «Детектор медіа» розповіло на зустрічі із представниками донорських організацій та партнерами, яка відбулась 30 листопада. 

Зокрема, на зустрічі були присутні представники таких донорських інституцій як Європейська Комісія, SIDA,USAID, Internews, Рада Європи, ООН, ОБСЄ, а також дипломатичних представництв США, Чеської Республіки, Королівства Нідерландів, Німеччини, Швейцарії.

Як зазначила голова організації Наталя Лигачова, організації вдалось успішно пройти період трансформації – як відомо, у квітні 2016 року ГО «Телекритика» змінила назву на «Детектор медіа», а ще з лютого цього року був запущений сайт «Детектор медіа». 

За цей період портал, девіз якого «Watchdog українських ЗМІ»,  здобув широку аудиторію. Так, станом на листопад його відвідують понад 250 тис. унікальних користувачів, а кількість переглядів сторінок щомісяця становить більше 320 тис.

Діана Дуцик, виконавча директорка ГО «Детектор медіа» зауважила, що окрім розвитку групи сайтів («Детектор медіа», MediaSapiens, «Суспільне мовлення», «Відеотека»), організація продовжує роботу і в інших напрямах. Зокрема, це моніторинги (всього за рік було опубліковано 38 моніторингових звітів), медіадослідження, аналітичні звіти, адвокаційна діяльність.

Так, було проведене комплексне дослідження у сфері конфліктно-чутливої журналістики «Долаючи бар’єри: Роль ЗМІ у висвітленні конфліктно-чутливих тем». Також було проведене дослідження стану журналістської освіти в Україні, що зокрема, включало рейтинг факультетів журналістики

Продовжена діяльність у напрямі вдосконалення державної політики в інформаційній сфері, зокрема експерти організації відстежують діяльність органів державної влади (моніторинговий звіт за перше півріччя можна побачити тут),  пишуть експертні матеріали та стимулюють публічну дискусію довкола важливих для законодавчого регулювання медіагалузі тем.

 Цього року вперше організацією проводиться моніторинг журналістських розслідувань, а також розпочинається розробка онлайн-курсу для журналістів-розслідувачів.

28 листопада відбулась презентація унікального продукту, створеного ГО «Детектор медіа», - онлайн-посібника з медіаграмотності для підлітків «МедіаДрайвер». Це  інноваційний освітній проект, основна мета якого − навчити підлітків орієнтуватися у світі медіа та критично сприймати інформацію, яку вони отримують з різних медіаканалів. Інтерактивний посібник складається з 16 мультимедійних тематичних розділів з елементами гейміфікації.

Повні результати діяльності «ДМ» будуть оприлюднені в річному звіті, який готує зараз організація.

Як зауважив Роман Шутов, програмний директор ГО «Детектор медіа», наступного року організація продовжить роботу за своїми ключовими напрямами. По-перше,  буде продовжений моніторинг ЗМІ, який тепер розглядається в першу чергу як інструмент підвищення медіаграмотності громадян; відтак, наголос робитиметься на адаптацію результатів зрозумілою для громадян мовою і максимальне поширення цих матеріалів серед населення. Вже розбудовується мережа місцевих ЗМІ, які поширюють результати моніторингу серед своїх аудиторій. По-друге, буде надана тренінгова підтримка тим ЗМІ, що пройшли роздержавлення, з фокусом на медіаменеджемент та журналістські стандарти. По-третє, пріоритетом залишається просування медіареформ (фокус на цифровому мовленні, суспільному мовленні, закону «Про аудіовізуальні послуги», прозорості медіавласності та протидії пропаганді). У планах організації також адаптація «Медіадрайвера» російською й англійською мовою й просування його серед медіапедагогів та громадських організацій в Україні та за кордоном.

 

 

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
На фото: Наталя Лигачова, Діана Дуцик, Роман Шутов
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду