Медійні організації закликали до правосуддя за злочини проти журналістів

Медійні організації закликали до правосуддя за злочини проти журналістів

18:37,
23 Листопада 2015
1911

Медійні організації закликали до правосуддя за злочини проти журналістів

18:37,
23 Листопада 2015
1911
Медійні організації закликали до правосуддя за злочини проти журналістів
Медійні організації закликали до правосуддя за злочини проти журналістів
Автори:
23 листопада, у Міжнародний день боротьби проти безкарності, українські та міжнародні медійні організації закликали українську владу забезпечити вільне й безпечне середовище для журналістської діяльності, та гарантувати здійснення правосуддя за злочини проти журналістів. Про це йдеться в їхній спільній заяві.

«Заява до Міжнародного дня припинення безкарності за злочини проти журналістів

Ми, представники українських та міжнародних медійних організацій, у Міжнародний день боротьби з безкарністю, звертаємося до української влади з закликом забезпечити вільне й безпечне середовище для журналістської діяльності, та гарантувати здійснення правосуддя за злочини проти журналістів.

За 10 місяців 2015 року, за даними МВС, було скеровано до суду 7 справ за 171-ю статтею ККУ (перешкоджання), 1 справу за статтею 345-1 ККУ (погроза або насильство щодо журналіста). Крім того, за даними ГПУ, у 2015 році було скеровано до суду 3 справи, що стосувалися побиття журналістів під час Революції Гідності.

Для порівняння, у 2014 році тільки 6 справ за 171-ю статтею було скеровано до суду, у 2013 – пять справ.

Медіа-організації вітають початок процесу боротьби з безкарністю, оскільки вона є однією з основних проблем медіасфери, і висловлюють готовність працювати в рамках робочих груп з владою, щоб покращити стан розслідувань. 

Однак нагадуємо, досі лишаються непокараними нападники на журналістів під час Революції Гідності, коли постраждало близько 300 наших колег. Лише частково вдалося добитися правосуддя у справі Гонгадзе – замовники злочину лишаються непокараними.

Ми звертаємося до влади з вимогою дотримуватися міжнародних зобов’язань щодо свободи слова, і системно вживати заходів, щоб гарантувати здійснення правосуддя за злочини проти журналістів.

Ми закликаємо МВС провести заходи з метою підвищення кваліфікації робітників нової поліції у взаємодії з журналістами, фотографами та операторами.

Ми закликаємо Генпрокуратуру провести заходи з підвищення ефективності слідчих органів прокуратури в аспекті розслідувань злочинів, вчинених щодо журналістів.

Крім того, ми звертаємося до постраждалих журналістів, операторів, фотографів і закликаємо обов’язково подавати заяви до правоохоронних органів у випадку перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, оскільки це полегшить процес здійснення правосуддя.

Звертаємо увагу, що безкарність також є однією з ключових ознак недемократичних режимів, де людей обдурюють пропагандою, і де владі не ставлять жорстких запитань. Тому влада демократичної і проєвропейської країни має системно демонструвати, що вона спроможна гарантувати безпеку журналістів, право громадян на інформацію, і підтримувати свободу слова не на словах, а на ділі.

ГО «Інститут масової інформації»

ГО «Телекритика»

ГО «Центр UA»

Національна спілка журналістів України

Незалежна медіа-профспілка України

Міжнародна федерація журналістів

Міжнародна організація «Репортери без кордонів»

Нагадаємо, що 23 листопада Генеральна прокуратура України відзвітувала про розслідування злочинів, пов’язаних з перешкоджанням законній професійній діяльності співробітників ЗМІ. За даними ГПУ, за результатами розслідування кримінальних проваджень про перешкоджання роботі журналістів цьогоріч у 16 провадженнях повідомлено про підозру 18 особам. Ще у 9 провадженнях правоохоронцями встановлені особи, які вчинили злочини, однак у зв’язку з ухиленням підозрюваних від слідства триває їх розшук. Крім того ГПУ направила до суду 8 проваджень про перешкоджання журналістам.

Також 23 листопада в Адміністрації Президента відбулася нарада з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова в Україні, на якій представники Міністерства внутрішніх справ і Генеральної прокуратури України прозвітували про стан розслідування кримінальних проваджень, відкритих щодо злочинів, скоєних проти журналістів.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду