Журналісти Чорногорії стають мішенями бомбових нападів

00:00,
31 Грудня 2013
572

Журналісти Чорногорії стають мішенями бомбових нападів

00:00,
31 Грудня 2013
572
Журналісти Чорногорії стають мішенями бомбових нападів
Медіаорганізація Південно-Східної Європи (SEEMO) б’є на сполох у зв’язку з безперервними терактами у Чорногорії, спрямованими проти ЗМІ, повідомляє сайт віденського Міжнародного інституту преси (IPI).

Останній вибух у серії таких прогримів 27 грудня близько півночі у столиці країни Подгоріці під вікнами офісу головного редактора   газети Vijesti Міхайла Йововіча (Mihailo Jovovic). Незважаючи на те, що в момент вибуху у редакції перебувало чимало співробітників видання, на щастя, ніхто не постраждав. Вибух завдав лише матеріальної шкоди.
 


SEEMO закликала чорногорську владу провести ретельне розслідування цього нападу і  притягнути до судової відповідальності його виконавців і замовників. Атака минулого четверга, відзначає SEEMO, - остання у низці нападів на Vijesti в останні роки.

Як повідомляв MediaSapiens, 11 серпня 2013 року вибуховий пристрій було підірвано біля будинку кореспондента цієї газети Туфіка Софтіча (Tufik  Softic) в адміністративному центрі муніципалітету Беране. Журналіст писав про місцеві кримінальні угруповання.

7 березня 2012 року жертвою нападу біля входу  до власної оселі стала журналістка Vijesti Олівера Лакіч (Olivera Lakic), яка отримала травми голови і була госпіталізована.

У вересні 2010 року один із засновників Vijesti Зелько Івановіч (Zeljko Ivanovic) та декілька журналістів Vijesti отримали листи, в яких їм погрожували смертю.

За рік до того, у 2009-му, мер Подгоріці та його син вчинили напад на редактора Йововіча та фоторепортера Боріса Пейовіча (Boris Pejovic), які документували порушення ними парковки авто. Йововіча з травмами голови доправили до лікарні. Син міського голови, який неодноразово погрожував журналістам вогнепальною зброєю, не був покараний.   

У вересні 2007 року декілька бойовиків напали на Зелько Івановіча біля ресторану, де Vijesti відзначали 10-річчя заснування. Журналіст був госпіталізований до лікарні із травмами голови. Хоча виконавців  злочину знайшли, замовників й досі не покарали. SEEMO відомо також про низку інших інцидентів  останніх років, пов’язаних з  погрозами та атаками на журналістів газети  Vijesti. 

Медіаорганізація не обходить мовчанкою й злочинні напади на журналістів інших видань у Чорногорії. Кривавим апофеозом стало убивство у травні 2004 року засновника і головного редактора щоденної газети Dan Душко Йовановіча (Dusko Jovanovic).  

Генеральний секретар SEEMO Олівер Вуйовіч (Oliver Vujovic) вважає, що влада Чорногорії «не  створила середовище, в якому репортери  могли б працювати вільно, не зазнаючи  погроз і нападів».

«Мене особливо тривожать постійні погрози  й атаки на журналістів, які працюють у щоденній газеті  Vijesti, - заявив він. – Те, як часто  відбуваються напади на репортерів цього видання та завдається шкода їхньому майну, змушує мене повірити, що їх обрано постійною мішенню». Вуйовіч закликав поліцію, суди та державного прокурора Чорногорії  зосередитися на всіх нападах і погрозах журналістам газети Vijesti в останні роки.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Редактор Vijesti Міхайло Йововіч. freemedia.at
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду