У Facebook виявили сотні сторінок ультраправого спрямування, які поширювали дезінформацію в ЄС

У Facebook виявили сотні сторінок ультраправого спрямування, які поширювали дезінформацію в ЄС

14:07,
22 Травня 2019
2487

У Facebook виявили сотні сторінок ультраправого спрямування, які поширювали дезінформацію в ЄС

14:07,
22 Травня 2019
2487
У Facebook виявили сотні сторінок ультраправого спрямування, які поширювали дезінформацію в ЄС
У Facebook виявили сотні сторінок ультраправого спрямування, які поширювали дезінформацію в ЄС
Автори:
У компанії Avaaz заявили про наявність «ультраправих мереж дезінформації», які активно взаємодіяли з користувачами Іспанії, Німеччини, Польщі та інших країн Європейського Союзу.

Тривалі пошуки політичної дезінформації, яка розповсюджується в Facebook у Європі засвідчило, що цю платформу використовують для поширення фіктивної далекобійної агітації мільйонам виборців перед виборами у ЄС, які розпочнуться вже скоро — у четвер, 23 травня 2019 року. Про це пише видання Techcrunch.

Там повідомили, що під час незалежного розслідування Facebook заблокував 77 сторінок і 230 акаунтів з Німеччини, Великобританії, Франції, Італії, Іспанії та Польщі, за якими слідкували близько 32 мільйонів людей. Ці сторінки генерували 67 мільйонів «взаємодій» (переважно коментарів і дискусій з підписниками). І це — лише за останні три місяці.

Фальшиві акаунти і сторінки, переважно ультраправого спрямування, поширювали  дезінформацію. Ці сторінки не були ідентифіковані Facebook, але їй виявили у компанії Avaaz. Там заявили,  яка говорить, що фальшиві сторінки мали більше підписників та взаємодій у Facebook, ніж всі основні офіційні сторінки ультраправих партій ЄС та тих партій, які виступають проти ЄС.

«Результати вражають: мережі дезінформації, які діяли у Facebook, мали більше взаємодій (13 мільйонів) протягом останніх трьох місяців, ніж головні партійні сторінки TheLeague, AfD, VOX, Brexit Party, Rassemblement National та PiS (9 мільйонів)» , — цитує видання звіт від цієї компанії.

Раніше у Avaaz заявили про наявність «ультраправих мереж дезінформації», що діють в Іспанії, Італії та Польщі, і представник компанії підтвердив виданню, що він повторно повідомляє про деякі свої висновки.

«Наш звіт містить нову інформацію для Франції, Великобританії та Німеччини», — зазначив співрозмовник видання.

Яку дезінформацію поширювали на сторінках?

У компанії Avaaz виявили: це були, наприклад, фальшиві вірусні відео. Одне з них, що набрало понад 10 мільйонів переглядів, показувало нібито мігрантів в Італії, які знищують поліцейську машину. Насправді, кажуть у Avaaz, відео взяли з художнього фільму, а сам фейк був розвінчаний ще три роки тому. Інше фейкове відео, яке поширювали у Польщі, показувало нібито мігранти-таксисти ґвалтують європейських жінок.

«Сторінки або розповсюджували дезінформацію, або використовували меседжі проти мігнантів, меседжі антиєвропейського або расистського змісту, тобто такі, що порушують політику Facebook»,— пише Avaaz.

У Facebook подякували за дослідження і заявили, що будуть вживати всіх заходів для боротьби з ними і з контентом, який вони поширюють. Водночас виданню у компанії не відповіли на запитання, чому раніше не змогли виявити цю дезінформацію.

Нагадаємо, раніше ми писали, що журналісти будуть боротися з фейками напередодні виборів у ЄС.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Techcrunch
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду