У Британії вперше заборонили рекламу через гендерні стереотипи

У Британії вперше заборонили рекламу через гендерні стереотипи

17:28,
15 Серпня 2019
4019

У Британії вперше заборонили рекламу через гендерні стереотипи

17:28,
15 Серпня 2019
4019
У Британії вперше заборонили рекламу через гендерні стереотипи
У Британії вперше заборонили рекламу через гендерні стереотипи
Автори:
У Великобританії заборонили два рекламні відеоролики через гендерні стереотипи. Перший — ролик американського виробника сиру Mondelez. Другий — німецького автовиробника Volkswagen.

Як повідомляє ВВС, у рекламі сиру «Філадельфія» героями відео виступають два чоловіки, які відволікаються на їжу, забувають про своїх дітей і залишають їх на конвеєрній стрічці.

На це відео в Управління зі стандартів реклами (ASA) поскаржилися 128 людей. На їхню думку, відео поширює старий гендерний стереотип, про те, що чоловіки не здатні піклуватися про дітей і є настільки некомпетентними, що становлять для дітей небезпеку.

Друге відео — реклама Volkswagen — є нарізкою кадрів різних людей у різних обставинах: чоловік і жінка, що ночують у наметі, космонавти на борту космічного корабля, параспортсмен під час тренування і жінка, що сидить на лавці поряд із дитячим візком.

У частини глядачів, які звернулися зі скаргами до ASA, склалося враження, що відео так само поширює гендерні стереотипи: мовляв, чоловіки в ньому зображені активними, тоді як жінкам, навпаки, відведена пасивна роль.

Представниця ASA Джесс Тай розповіла BBC, що використання гендерних стереотипів у рекламі може завдати великої шкоди в реальному житті.

«З рекламою, яка протиставляє чоловічі й жіночі стереотипи, потрібно бути дуже обережними. Мова йде про те, яким може бути загальний ефект від використання таких гендерних стереотипів», —зазначила вона.

Водночас Mondelez і Volkswagen із претензіями не згодні.

Так, у Mondelez пояснили, що у своїй рекламі, навпаки, хотіли закріпити позитивний образ чоловіків та їхню активну роль у вихованні дітей.

Представники Volkswagen також запевняють, що в їхній рекламі немає жодного натяку на те, що догляд за дітьми — це виключно жіноча справа.

Нові правила для реклами були затверджені ASA минулого місяця. Вони поширюватимуться на всі медіаресурси: газети, журнали, телебачення і інтернет.

Передбачається, що відтепер у рекламі не буде жінок, які, приміром, не здатні припаркувати авто, або чоловіків, які відмовляються виконувати хатню роботу.

Як повідомляв «Детектор медіа», нещодавно «Фейсбук» дозволила британцям скаржитися на рекламне шахрайство в соцмережі.

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду