Старий фейк про «вбивство брата Порошенком» підхопили російські та українські ЗМІ

Старий фейк про «вбивство брата Порошенком» підхопили російські та українські ЗМІ

17:43,
25 Березня 2019
10584

Старий фейк про «вбивство брата Порошенком» підхопили російські та українські ЗМІ

17:43,
25 Березня 2019
10584
Старий фейк про «вбивство брата Порошенком» підхопили російські та українські ЗМІ
Старий фейк про «вбивство брата Порошенком» підхопили російські та українські ЗМІ
Автори:
23 березня у програмі «Українські сенсації-2019» на телеканалі «1 +1» журналісти розповіли про можливу причетність Петра Порошенка до замовних вбивств. У тому числі — і до смерті свого рідного брата.

Про це йшлося у програмі з посиланням на опозиційного молдавського політика Ренато Усатого (Renato Usatîi).

Втім, виявилося, що інформація про причетність українського президента до вбивств — старий російський фейк. Про це розповіла у подкасті Громадського Радіо комунікаційна менеджерка Інституту Розвитку Регіональної Преси, редакторка проекту «По той бік новин» Альона Романюк.

«Так, на одному з центральних каналів вийшло так зване журналістське розслідування, де журналісти наводять коментарі, певні приклади, докази того, що нібито Порошенко вбив свого брата. А це фейк. Йому мінімуму два роки, він виник в Росії, його транслювали по телеканалу НТВ, по «Першому» у 2017 році. Можливо, й раніше. Це фейк, який ні на чому не ґрунтується. Чим ближче до виборів, тим більше «заказушних» матеріалів, те, що називають «чорнухою», те, що називають неправдою, така собі агітація проти кандидатів»
, — розповідає експертка.

Пані Романюк наводить і характерні риси фейка, які присутні у розслідуванні «1+1».

«Нам наводять коментарі нібито молдавського побратима Порошенка. Це настільки абсурдна інформація. Наскільки в це можна повірити, я не знаю. Чи могло б таке бути, що стільки років минуло, а про це ніхто не дізнався? Окремо варто подивитися на те, як змонтована передача, наскільки музикою підсилюються певні емоції. Цей експерт нібито з Молдови, але він перебуває за межами Молдови, насправді він перебуває в Росії. Головне — почати ставити питання, чи дійсно це правда, тому що перед виборами ЗМІ транслюють дуже багато замовних матеріалів. Не можна вірити всьому, що зараз показується і говориться», — підкреслює пані Романюк.

Спростував розслідування і сам президент. Під час свого сьогоднішнього виступу у київському Національному університеті біоресурсів і природокористування України Петро Порошенко пообіцяв відповісти на інформаційні атаки, повідомляє Лівий Берег.

«Ми відіб'ємо інформаційні атаки, незважаючи на шалений обстріл фейками з олігархічних каналів. Просто уявити собі неможливо. Один з найбільших каналів, який належить олігарху, який ховається від українського правосуддя в Ізраїлі за годину [повідомив, що] Порошенко вбив свого брата, Порошенко отруїв своїх родичів, Порошенко створив сотню головорізів, які вбивають українців. Все це було взято з російського телеканалу НТВ і крутиться ... Так, [ще повідомили, що] проти Порошенка відкриті в Євросоюзі і США кримінальні справи. Сьогодні вже навіть Євросоюз змушений спростовувати цю нісенітницю, яку розмовляють цією олігархічному каналі», — сказав пан Порошенко.

Втім, фейк встигли підхопити деякі ЗМІ — як російські, так і українські. Як пишуть Тексти.org.ua, на гугл-новинах добре видно, хто підхопив вигадку під виглядом натяку про «вбивство власного брата» Петром Порошенком.







Нагадаємо, нещодавно ще один фейк про Порошенка поширювався в українському та російському інтернеті. Фото, на якому зображений президент, який нібито втікає від натовпу людей в Житомирі, виявилося елементом великого фотознімка.

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Корреспондент.net
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду