Порошенко і представник Зеленського на «Свободі слова» звинуватили одне одного в підігруванню Коломойському

Порошенко і представник Зеленського на «Свободі слова» звинуватили одне одного в підігруванню Коломойському

18:38,
16 Квітня 2019
3364

Порошенко і представник Зеленського на «Свободі слова» звинуватили одне одного в підігруванню Коломойському

18:38,
16 Квітня 2019
3364
Порошенко і представник Зеленського на «Свободі слова» звинуватили одне одного в підігруванню Коломойському
Порошенко і представник Зеленського на «Свободі слова» звинуватили одне одного в підігруванню Коломойському
Автори:
15 квітня в ток-шоу «Свобода слова» на ICTV чинний президент та кандидат на пост глави держави Петро Порошенко дискутував із представником штабу Володимира Зеленського — Олександром Данилюком. Глядачі дізналися дві позиції про майбутні кадри, зміни до виборчого законодавства і націоналізований «ПриватБанк».

Про бурштин, розслідування злочинів і закон про вибори

В ефірі «Свободи слова» Петро Порошенко наголосив, що зробить усе можливе, аби другий тур виборів пройшов без порушень. Крім того він зазначив, що не задоволений роботою Департаменту спеціальних розслідувань ГПУ по справах убитих під час Революції гідності.

Разом із тим він нагадав, що на звільнення президентом Генпрокурора має дати свою згоду Верховна Рада. Восени 2018 року відставку Юрія Луценка підтримали лише 38 народних депутатів.

Петро Пороршенко

На питання Мирослава Гая, засновника фонду «Мир і Ко», щодо продовження справ України проти Росії в міжнародних судах Петро Олексійович наголосив, що «не допустить спроби закриття цих справ». Також пан Гай запитав, що Порошенко думає про заяву Міноборони щодо ігноруванням Володимиром Зеленським чотирьох повісток у 2014-2015 роках.

«Це питання до кандидата у президенти. Вибачте, мене не цікавить позиція штабу кандидата в президенти. Ми обираємо не штаб. Ми обираємо не радників. Ми обираємо президента. І президента обираємо з надзвичайно важливими повноваженнями і функціями. Президент не садить людей у в’язницю, але він несе відповідальність за безпеку держави, за оборону держави, за зовнішню політику і світову коаліцію на підтримку України», — зауважив Порошенко.

Також під час ефіру було запитання про нелегальний видобуток бурштину на Волині, який чинний президент обіцяв припинити. На це Петро Олексійович відповів, що у Верховній Раді було зареєстровано чотири законопроекти щодо бурштину, але жоден не був підтриманий.

На запитання глядачів, чи схвалить пан Порошенко в разі свого переобрання зміни до закону про вибори щодо відкриття списків партій, він зазначив: підпише його, якщо «ці списки не призведуть до можливої загрози федералізації країни».

Позицію Володимира Зеленського щодо цього питання висловив екс-міністр фінансів та колишній заступник глави Адміністрації Президента, а нині представник команди Володимира Зеленського Олександр Данилюк.

«Закон має бути прийнятий. Новий парламент має бути якісно інший, ніж той, що ми можемо отримати згідно чинного законодавства», — сказав він.

Пан Данилюк зауважив, що знайомий із паном Зеленським два місяці. Але в ході ефіру він не раз наголошував: його слова є позицією кандидата у президенти Володимира Зеленського.

Про (де) націоналізацію «ПриватБанку»

Позиції обох кандидатів були висловлені і щодо націоналізації «ПриватБанку». Зокрема, нею опікувався і сам Олександр Данилюк, який тоді був міністром фінансів.

«Згідно інформації, за якою уряд приймав рішення щодо націоналізації, та було рішення РНБО, я вважаю, що рішення було абсолютно правильним. І банк було доведено до банкрутства. Цю інформацію ми отримали від Нацбанку і незалежних аудиторів (міжнародна організація Kroll підтвердила, що до націоналізації ПАТ "ПриватБанк" було об'єктом масштабних та скоординованих шахрайських дій, що призвело до збитків мінімум у 5,5 млрд дол. — Ред.), які провели аналіз фінансового стану "ПриватБанку". І Нацбанк рекомендував його до виведення з ринку, тобто були питання або ліквідовувати, або націоналізовували. Виходячи з питань нацбезпеки і важливості цього банку для фінансової стабільності, було прийняте рішення його націоналізувати», — наголосив пан Данилюк. 

Він підкреслив, що про компенсацію колишнім власникам банку не може йтися та що він не бачить сенсу в додатковому аудиті Нацбанку. Хоча ведучий Вадим Карп'як зауважив, що раніше на такому аудиті наголошував спікер штабу Зеленського Дмитро Разумков.  

На це Петро Порошенко додав: «Це яскравий приклад того, що треба говорити безпосередньо з кандидатом у президенти».

Крім того, обидва спікера почали детальне обговорення часу, коли ще працювали в одній команді. Зокрема, пан Порошенко нагадав, що саме Олександр Данилюк працював над позовом до лондонського суду проти екс-власників «ПриватБанку» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

«А на сьогоднішній день, коли звільнився... перейшов до штабу, де одним із керівників — і це визнано — працює Андрій Богдан, який представляє Коломойського в суді проти України. І представляє у штабі Зеленського. В юриспруденції, Олександре, це називається конфлікт інтересів. Конфлікт інтересів — це означає злочин, бо ви, володіючи таємною інформацією щодо позиції держави, пішли працювати у штаб, де працює Андрій Богдан, який представляє Коломойського», — сказав Петро Олексійович.

Нагадаємо, сам Володимир Зеленський казав, що Андрій Богдан є представником однієї із трьох компаній, які займаються юридичним супроводом партії «Слуга народу».

Пан Данилюк у студії зауважив, що інформація у справі «ПриватБанку» не є секретною. Натомість на посту міністра його обурило те, що Порошенко начебто давав йому вказівку деталі справи розповідати Генпрокурору Юрію Луценку, який «до цього зустрічався з Ігорем Валерійовичем Коломойським в Амстердамі».

«В мене були дуже великі питання щодо того, чиї інтереси ви захищали. Зараз взагалі вважаю, що питання "ПриватБанку", звинувачення Коломойського — залиште це між вами. Давайте держава — держава, а прізвища Порошенко і Коломойський — розбирайтеся самі. В будь-яких судах, у вас буде така можливість», — сказав пан Данилюк.

Олександр Данилюк

Утім Порошенко акцентував, що пан Коломойський вивів із банку мільярди доларів вкладників, і це питання не «міждусобойчик між президентом і олігархом».

На запитання представника Українського центру суспільного розвитку Ігоря Рейтеровича про можливу денаціоналізацію банку Порошенко відповів: такі спроби ведуться.

«З’явилися позови в українській судовій системі на першій інстанції — не реформованій, — займаються цим юристи пана Коломойського. Для того, щоб принаймні спробувати провести денаціоналізацію "ПриватБанку". Тобто повернути власникам. Чим це загрожує? Я переконаний, що загрожує кризою банківської системи», — вважає Петро Порошенко.

Про майбутні кадри на посадах

Окрім цих питань, нинішній президент сказав, що в разі обрання його на другий термін у його команді залишаться «ті, хто проводить реформи». Також будуть брати тих людей, які добре проявили себе у керуванні об'єднаними територіальними громадами.

Щодо команди Володимира Зеленського, то його представник пан Данилюк назвав фейком інформацію про те, що після перемоги цього кандидата в його команду увійдуть члени Адміністрації Президента чи Кабміну часів Віктора Януковича. У поширенні такої інформації він звинуватив штаб Петра Порошенка.

На запитання головного редактора Київського бюро «Радіо Свобода» Інни Кузнецової, чому пан Зеленський не спілкується із пресою, а його представники перестали це робити, пан Данилюк відповів: «Він дає коментарі, інтерв’ю. Він спілкується з пресою. Можливо, не так часто, як хотілось би пресі, але я вважаю, що він має досить активну присутність зараз у медіа. Він також дає інтерв’ю і зарубіжним медіа. В мене ніколи не виникало питань, що щось не було висвітлено. Але всі питання буде комфортно обговорено 19 квітня на НСК "Олімпійський", якщо не буде провокацій».

Інше питання пані Кузнецової стосувалося раптової екстрадиції з Німеччини екс-народного депутата Дмитра Крючкова, якого підозрюють у розкраданні обленерго. Петро Порошенко відповів, що це передвиборчі технології штабу його опонента Зеленського та пана Коломойського.

«Побачите, завтра пана Крючкова поведуть до суду. Післязавтра він опиниться на волі. А в четвер він буде на каналі "1+1", на території пана Зеленського, щоб відіграти свою роль у виборчому процесі. Нічого спільного з боротьбою із корупцією ці процеси не мають», — вважає Порошенко.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Скриншот
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду