Кілька українських ЗМІ поширили фейк про те, що місія МВФ «покидає Україну»

Кілька українських ЗМІ поширили фейк про те, що місія МВФ «покидає Україну»

16:55,
22 Травня 2019
4794

Кілька українських ЗМІ поширили фейк про те, що місія МВФ «покидає Україну»

16:55,
22 Травня 2019
4794
Кілька українських ЗМІ поширили фейк про те, що місія МВФ «покидає Україну»
Кілька українських ЗМІ поширили фейк про те, що місія МВФ «покидає Україну»
Автори:
Місія МВФ насправді не їде з України. Більше того: орієнтовно у п’ятницю має зустрітись із чиновниками адміністрації Зеленського.

У середу, 22 травня, «Obozrevatel» опублікував статтю «МВФ відмовився переглядати програму і покинув Україну - ЗМІ». Пізніше матеріал відредагували, але у самому лінку заголовок залишився. Це помітили у Facebook-пабліку «По той бік новин». Це проект, який має на меті підвищити обізнаність про вплив ЗМІ на суспільні процеси і розвивати медіаграмотність українців.

У новині «Obozrevatel» посилалися на «Українські новини», яким таку інформацію надало «поінформоване джерело».

 «У новині сказано, що МВФ через розпуск Ради і через низку інших призначень нового Президента не буде переглядати програму і повертається до Вашингтону. Таку нісенітницю вказано на сайті інформаційного агентства "Українські новини". І «Обозреватель», і «Українські новини» пишуть, що так повідомляє «поінформоване джерело в МВФ». Ще раз: «поінформоване джерело в МВФ». Головний стандарт журналістики - перевіряти інформацію мінімум з двох джерел. Мінімум. Де друге джерело? Нема», — написали  пабліку.

Там уточнили, що журналісти «УНІАН» взяли коментар у представників місії МВФ, де спростували інформацію про те, що йдуть з України та що нібито припиняють співпрацю з нашою державою. Після того, як новина розійшлася по соцмережах, у «Obozrevatel» дали оновлену інформацію про МВФ.

«Поінформоване джерело» - це не джерело. Такій новині вірити не можна. Мислимо критично і припиняємо розганяти зраду. Бережемо сили на боротьбу із фейками!», — підкреслили у публікації «По той бік новин».

«Детектор медіа» перевірив, які ще сайти поширили фейкову новину.

Одним із перших її передрукував сайт «ТСН» а також про це написало видання «Лівий Берег» і «Інформатор». Проте пізніше на сайті «ТСН» окремою новиною дали інформацію про те, що МВФ цей факт спростував.

Видання «Буквы» не публікувало фейкову новину. Натомість там спершу перевірили цей факт, взявши ексклюзивний коментар у представників МВФ.

«Можем заверить, что никто не покидал Украину», — прокоментували сайту представники Міжнародного валютного фонду.

Більше того: у МВФ повідомили, що не тільки не покидають Україну, а й вірогідно зустрінуться із чиновниками адміністрації Зеленського. Про це заявив заступник глави АП Руслан Рябошапка, передає кореспондент РБК-Україна.

В кеші Google також збереглася інформація про те, що фейкову новину поширило російське інформаційне агентство «Тасс», проте після переходу за посиланням видно, що там новина видалена. Такою цю новину опублікували на сайті проросійського блогера «Шарий.нет» та маловідомий сайт «Times.com.ua».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду