Теленовинарі поспішили оголосити Максима Кривоша терористом — моніторинг

Теленовинарі поспішили оголосити Максима Кривоша терористом — моніторинг

10:00,
1 Серпня 2020
2287

Теленовинарі поспішили оголосити Максима Кривоша терористом — моніторинг

10:00,
1 Серпня 2020
2287
Теленовинарі поспішили оголосити Максима Кривоша терористом — моніторинг
Теленовинарі поспішили оголосити Максима Кривоша терористом — моніторинг
Передчасне вживання цього слова у медіа можуть потрактувати на користь Кривоша — як «нагнітання суспільних настроїв» проти нього до рішення суду.

Протягом тижня теленовинарі восьми центральних телеканалів у праймових випусках новин 191 раз назвали «терористом» Максима Кривоша, який захопив заручників у Луцьку. На думку медіаюриста Інституту масової інформації Романа Головенка, називати «терористом» людину до рішення суду журналістам не слід, хоча озвучення імені підозрюваного, якого ідентифікували ще до затримання, не є порушенням закону або стандартів. Про це йдеться в підсумках моніторингу телевізійних новин за 20—25 липня 2020 року.

Найбільш різку форму — поєднання слова «терорист» та імені в одному реченні на кшталт «ім’я терориста — Максим Кривош»  або «луцький терорист Максим Кривош» — вжили всі аналізовані канали, крім «UA: Першого». Там із семи матеріалів протягом тижня лише в одному таки назвали підозрюваного терористом, але з посиланням на Арсена Авакова, який сам озвучив це слово: «Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пояснив, навіщо спецпризначенці штурмували автобус вже після затримання терориста». Поки що дії Кривоша кваліфікують як терористичний акт, однак ця кваліфікація може бути змінена.

«Називати його “терористом” зараз не варто, оскільки поки що немає рішення суду. За Законом “Про боротьбу з тероризмом” терорист — це “особа, яка бере участь у терористичній діяльності”. І навіть у той період, поки він ще утримував автобус, цей термін щодо нього був проблематичним: це могла виявитися інша людина; його можуть визнати неосудним; термін “терорист” може розглядатися як випередження судового рішення з нагнітанням суспільних настроїв проти людни. Тому в цьому випадку, як на мене, більш коректно було б говорити, що це ймовірний захоплювач автобуса або заручників», — коментує Роман Головенко.

Через підвищену увагу до захоплення заручників у Луцьку 20—25 липня на всіх каналах зріс відсоток порушень стандарту відокремлення фактів від коментарів — журналісти давали подіям, що розгорталися, емоційні оцінки. Більше про тенденції та порушення стандартів у новинах минулого тижня читайте в огляді Зої Красовської.

Фото: patrioty.org.ua

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Перець
11:38 / 01.08.2020
Ви там з глузду з'їхали зі своєю толерантністю? Осаму бен Ладена всі вважали і називали терористом без всякого суду. І знищили цого покидька навіть не думаючи про якийсь суд.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду