Володимир Манжосов: «Ідеально, якби населення саме сплачувало податок на громадське телебачення»

00:00,
18 Квітня 2014
884

Володимир Манжосов: «Ідеально, якби населення саме сплачувало податок на громадське телебачення»

00:00,
18 Квітня 2014
884
Володимир Манжосов: «Ідеально, якби населення саме сплачувало податок на громадське телебачення»
Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Володимир Манжосов у бліц-інтерв'ю РБК-Україна розповів про заходи, які вживає Нацрада у боротьбі з пропагандою, про те, чи встигне Україна повністю перейти на цифрове мовлення до 2015 року, а також про перспективи суспільного телебачення.

РБК-Україна: Київський адміністративний суд 25 березня прийняв рішення призупинити трансляцію російських телеканалів НТВ, "Першого каналу", "РТР-Планета" і "Росія-24"в Україні за позовом Нацради з питань телебачення і радіомовлення. Наскільки дієвим ви вважаєте такий захід у боротьбі з пропагандою?

Володимир Манжосов: Є відповідне рішення РНБО, у якого є своє бачення цієї ситуації, який має повну інформацію з різних відомств, від населення тощо. Якщо таке рішення було прийнято, значить, це має сенс.

РБК-Україна: Які ще кроки будуть зроблені в цьому напрямку?

Володимир Манжосов: З боку Національної ради ми будемо стежити за виконанням рішень суду і, звичайно, якщо будуть використовуватися інші засоби масової інформації для поширення інформації, яка може загрожувати територіальній цілісності, ми будемо реагувати і за іншими випадками.

РБК-Україна: Яка зараз ситуація з переходом України на цифрове мовлення? Чи встигнемо до 2015 року? Який зараз відсоток покриття аналоговим мовленням?

Володимир Манжосов: Аналогове телебачення працює в 100% паралельно цифровій телемережі, яка запущена в цифрових мультиплексах в Україні. Відключення аналогової мережі має відбутися в липні 2015 року.

Цифрова мережа побудована, вона працює. Звичайно, є деякі проблеми, але ми працюємо над цими питаннями. Я вважаю, що Україні нічого не завадить до 2015 року перейти на цифрове телебачення.

Єдине, шкода, що останні 2 роки і, напевно, на наступний рік держбюджет не буде підтримувати незахищені верстви населення. Прецедент такої допомоги був тільки в 2011, коли з держбюджету виділялися кошти на придбання септобоксів. Якщо б така підтримка держави була, ми б могли перейти навіть раніше запланованого терміну.

РБК-Україна: З приводу громадського телебачення. Наскільки його створення можливе в найближчій перспективі?

Володимир Манжосов: Більшість представників телевізійного співтовариства виявляють бажання закласти нормативно-правову базу ще до президентських виборів. Щоправда, як завжди постає питання фінансування.

Ідеально, звичайно, якщо б населення саме сплачувало податок на громадське телебачення. І, напевно, іншого шляху немає. Питання в тому, щоб провладні структури не мали можливості впливати на політику громадського телебачення, через виділення коштів.

РБК-Україна: Як ви оцінюєте свою взаємодію з нинішньою владою?

Володимир Манжосов: Не можу сказати, що ми раніше чи зараз були б під тиском провладних структур. Але у будь-якому разі зараз закон написаний так, що влада все-таки має вплив на Національну раду. Звичайно, це не "телефонне право", але члени ради розуміють, що кожен рік розглядається звіт і від нього залежить, чи буде той чи інший член ради в ній працювати. І звичайно, члени ради змушені прислухатися до деяких побажанням народних депутатів, членів уряду тощо.

Але зараз, наприклад, знову починає підніматися питання "четвірок", щоб вони були підзвітні органу, який їх призначив. З одного боку правильно. Але з іншого боку така система була ще раніше до 2008, коли з 8 членів ради 4 призначалися Президентом, а 4 - парламентом. При цьому Президент і парламент могли поміняти своїх представників незалежно один від одного після щорічного звіту. Потім цю систему була демократизовано, і міняти стало можливо тільки весь склад ради і відразу за згодою Президента та парламенту. Зараз хочуть знову розділити.

Артем Ковалевський, РБК-Україна

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
espreso.tv
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду