8 ознак професіоналізму телерадіорепортера

00:00,
4 Травня 2011
1264

8 ознак професіоналізму телерадіорепортера

00:00,
4 Травня 2011
1264
8 ознак професіоналізму телерадіорепортера
Несуттєво, за якою тематикою працює журналіст, наскільки гарно володіє новими технологіями, ці пункти – базисні для тих, хто висвітлює гарячі новини

 

Висвітлення гарячих новин, таких, наприклад, як смерть Осами бін Ладена, змушує журналістів працювати в надзвичайних умовах. Тоді для адекватної роботи стають важливими ті професійні якості, які медіатренер Джил Гейслер називає «навички без шпаргалки» - тоді на написання сюжетів на папері, відпрацювання стенд-апів та занурення в історію просто не вистачає часу. Отже, ці якості:

 

1. База знань. Фонові знання з історії питання, географії, знання імен і здатність скласти все це в короткий бекграунд. Залежить від щоденної жаги до споживання інформації.

 

2. Здатність обробляти нову інформацію. Сортувати, організовувати, розставляти пріоритети у величезних масивах даних, які щоденно надходять.

 

3. Етичний компас. Чутливість до питань етики, з якими часто стикаєшся у висвітленні гарячих новин: непідтверджена інформація, емоційно забарвлені висловлювання, натуралістичне відео жертв, страждання родичів тощо.

 

4. Володіння мовою. Автоматична чітка, граматично правильна, інтонаційно виразна мова – незалежно від того, наскільки втомлений чи вражений журналіст.

 

5. Мистецтво інтерв’ювання. Інстинкт, який підказує, що люди хочуть дізнатися, чого не вистачає в історії та вміння здобути ці дані у прямій мові, уважно слухаючи та ставлячи правильні запитання.

 

6. Мультизадачність. Здатність одночасно: виконувати вказівки щодо правильного розташування у кадрі, читати нову інформацію з ноутбука чи смартфона, слухати інтерв’ю колег, моніторити відео.

 

7. Розуміння всіх ролей. Знання всього циклу виробництва новин, розуміння ролі кожного фахівця в ньому веде до плідного партнерства.

 

8. Точне відчуття часу. Здатність скоротити текст свого включення чи розширити його, коли на перебудову повідомлення є навіть не хвилини, а секунди. Внутрішній годинник, який працює завжди і дозволяє точно заповнити паузу, не зірвавши графік ефіру.

 

«Медіаграмотність»

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
remixito.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду