ІМІ: У квітні в друкованих виданнях побільшало політичної джинси

00:00,
18 Травня 2011
1699

ІМІ: У квітні в друкованих виданнях побільшало політичної джинси

00:00,
18 Травня 2011
1699
ІМІ: У квітні в друкованих виданнях побільшало політичної джинси
Автори:
Результати моніторингу дотримання професійних стандартів у друкованих виданнях.

Моніторинг дотримання стандартів, здійснюваний Інститутом масової інформації разом із регіональними партнерами, у квітні показав зростання кількості політичної джинси в регіональних ЗМІ. Лідером за рівнем джинсових матеріалів у загальноукраїнських виданнях залишається газета «Факти». Водночас, слід зазначити значну кількість джинсових та неналежно маркованих матеріалів у регіональній пресі, що значно перевищує рівень загальноукраїнських видань.

 

У квітні 2011 року тижневі загальноукраїнські видання за дотриманням професійних стандартів показали 5,17 балів порівняно з 5,27 у березні цього року. Найвищий бал за дотримання журналістських стандартів – у «Кореспондента».

 

Газета «Коментарі» досить суттєво покращила дотримання журналістських стандартів у квітні – з 5,28 бала в березні до 5,47 минулого місяця. Проблемним у цій газеті поки що залишається дотримання стандарту відокремлення фактів від коментарів (0,81 бала при максимальному 1 балу). Проте в квітні тут було досить багато рекламних матеріалів, розміщених із порушенням стандартів: шість немаркованих матеріалів із явними ознаками прихованої реклами та два неналежно марковані матеріали з усього масиву в 179 матеріалів, опублікованих у квітні. Протягом минулого місяця у «Коментарях» учергове з’явилася реклама алкоголю – горілки «Хуторок експортна», яка формально розміщена в т. зв. додатку «Тест» до газети (щоправда, без жодного маркування). Але цей додаток невіддільний від номера газети (прикріплений скріпками), його вартість входить у вартість номера, тобто фактично є частиною номера газети. Частину нібито певним чином ідентифікованих матеріалів було надруковано на сірому тлі, хоча у вихідних даних кількох номерів за середину квітня тло для рекламних матеріалів було позначено бежевим кольором. В останніх номерах квітня цю невідповідність було усунуто, але в попередніх навіть номінально не було маркування (тому їх у моніторингу розглянуто як немарковані взагалі), крім того маркування кольором не відповідає вимогам Закону України «Про рекламу».

 

Журнал «Український тиждень» у квітні суттєво знизив рівень дотримання стандартів – із 5,26 бала у березні до 4,83 бала. Найпроблемнішим традиційно виявилося дотримання стандартів посилання на джерела та відділення фактів від коментарів – це «кульгає» в половині моніторених у квітні матеріалів видання (моніториться журналістський контент на суспільно важливу тематику). Як і раніше, виявлено рекламу TravelSIM – два джинсові матеріали та один неналежно маркований матеріал (реклама Eurolab) при загальній кількості 172 матеріали, які вийшли у виданні впродовж квітня. Слід зазначити, що у текстових рекламних матеріалах журналу (хоча й не в усіх) починає з’являтися хоч якесь маркування, це можна вважати позитивною зміною в політиці видання.

 

У журналі «Кореспондент» минулого місяця спостерігалося погіршення рівня дотримання стандартів (з 5,86 бала за березень до 5,5 у квітні) за майже однакової кількості, приблизно у півтора десятка, журналістських матеріалів із суспільно важливих тем. Зниження відбулося завдяки падінню середнього бала по критеріях збалансованості подачі інформації та достовірності: з 0,93 до 0,81 – по обох критеріях показники в останні два місяці були однаковими. У квітні в цьому журналі зафіксовано чимало матеріалів із неналежним маркуванням – 11 матеріалів, маркованих буквою «Р» у колі, а не словами «реклама», «на правах реклами», як того вимагає Закон України «Про рекламу» (загалом у журналі вийшло впродовж місяця 187 матеріалів). Це видання практично не містить джинсових матеріалів, у квітні їх теж не було виявлено, але, як і інші, видання не вдається до належного маркування текстової реклами.

 

Газета «Экономические известия», як завжди, показала досить високий рівень дотримання журналістських стандартів. Слід зауважити, що абсолютна більшість матеріалів має високі бали по кожному зі стандартів. Проте, як зазначалося в попередніх моніторингах, низка статей під єдиною тематикою (судова влада) мають дещо нижчі показники, що знижує загальний бал видання. ІМІ отримало від редакції газети листа щодо цих статей. Враховуючи характер зазначених матеріалів (під тематикою «судова влада»), а також те, що вони належать одному журналісту, виданню запропоновано виділити ці статті з-поміж інших інформаційних та новинних матеріалів таким чином, щоби читач міг ідентифікувати їх як авторський матеріал. Наприклад, рубрикою «авторська колонка», «думка автора» чи будь-яким іншим чином. Предметом моніторингу є суспільно важливі інформаційно-новинні матеріали (авторські матеріали, аналітичні статті та ін. не є предметом моніторингу), оскільки саме до них, у першу чергу, стоять вимоги щодо дотримання стандартів. Офіційний лист-відповідь із детальним аналізом та повною пропозицією було надіслано на адресу редакції «Экономические известия» та видавця ТОВ «Медіа Інвест Груп».

 

У квітні 2011 року джинсових матеріалів із ознаками прихованої реклами та неналежно маркованих матеріалів у виданні виявлено не було.

 

Загальна оцінка загальноукраїнської газети «Факти» дещо погіршилася порівняно з березнем, проте в цілому залишається на рівні попередніх місяців – 4,82 бали. Для порівняння: 4,92 – в січні 2011-го, 4,56 – у лютому 2011-го, 5,09 – у березні 2011-го. Найчастіше у виданні порушують стандарт балансу думок і точок зору.

 

Видання залишається лідером за розміщенням джинсових матеріалів. У квітні у виданні було знайдено 14 джинсових матеріали, що на чотири більше, ніж попереднього місяця. Слід окремо зазначити, що в «Фактах» з’явився додаток «Жизнь прекрасна», зареєстрований як окреме видання. Цей додаток невіддільний від номера газети, його вартість входить у вартість номера, тобто фактично є частиною номера газети. В кожному номері цього додатку було розміщено джинсові матеріали різних марок алкоголю, а саме: Nemiroff, «Істинна», «Хуторок експортна», «Наша марка». В квітні прихована реклама алкоголю становить більшу частину джинсових матеріалів видання.

 

У газети «Сегодня» у квітні порівняно з березнем 2011 року динаміка балів покращилася. Основним стандартом, який часто порушують у матеріалах, є баланс думок і точок зору. Джинсових матеріалів у виданні не знайдено. Водночас, традиційно високим є показник матеріалів із неналежним маркуванням.

 

Зазначені матеріали газети «Сегодня» розміщено під рубриками «Новости компании», «Открытое письмо», «Спонсорство», «PR», що вводить споживача в оману, оскільки може бути сприйнято як журналістські та інформаційні матеріали. Розміщення таких матеріалів суперечить статтям 1, 5, 7, 9, 10 Закону України «Про рекламу», відповідно до яких їх може бути визначено як недобросовісну рекламу.

 

 

Донецькі видання

 

Як зазначають донецькі експерти, в «Донецьких новинах» виявлено значну кількість неналежно маркованих матеріалів. Рекламне маркування має дуже малий розмір та розміщено на сірому тлі, таким чином, створюється враження, що редакція робить усе можливе, щоб читач не помітив цього маркування, оскільки його дуже складно розгледіти. При цьому на сторінках видання відновилася авторська рубрика «Зачепило!», в якій досить агресивно й однобічно викладено суспільно важливі матеріали. Водночас такі матеріали не доповнено думкою інших сторін, що могло би збалансувати таку різку позицію.

 

У квітні у виданні «Донбас» спостерігалася характерна ситуація з маркуванням реклами неприпустимо дрібного шрифту, як і в «Донецьких новинах». І це при тому, що майже 80% читачів видання – люди похилого віку. Водночас, експерти зауважили позитивну тенденцію – з’явилася наскрізна тема по Євро-2012 (з номера в номер). Всі матеріали на цю тему отримали високі оцінки.

 

Решта донецьких ЗМІ, матеріали яких оцінювалися на дотримання журналістських стандартів, одержали досить високі оцінки експертів.

 

 

Львівські видання

 

У квітні 2011 року львівські ЗМІ намагалися дотримуватися заданої в попередні місяці тенденції фахової подачі матеріалу та плюралізму думок. Щоправда, не обійшлося без піар-текстів, джинсових матеріалів. Утім, їх не так уже й багато. Здебільшого це матеріали, в яких, приміром, висвітлено ситуацію на ринку молокопродуктів і водночас у якості експерта залучено представника відомої торгової марки, який коментує ситуацію та рекомендує певну продукцію, тим самим вводячи в оману читача. Спрямованість таких матеріалів очевидна – винести на п’єдестал той чи інший рекламний продукт. Тому предмет реклами ховається у професійному журналістському матеріалі, оскільки реклама в чистому вигляді усіляких засобів чи препаратів давно приїлася та не викликає довіри.

 

Значно більше неналежно маркованої реклами, чим полюбляють грішити окремі видання. Такі повідомлення, як проведення акційних зборів чи аукціону, подають під рубрикою «Оголошення», хоча насправді вони претендують на місце у рекламному блоці газети.

 

Щодо розміщення політичної джинси – на порозі нових парламентських виборів уже де-не-де проскакують матеріали, в яких чітко простежуються згадки про політичну силу та її досягнення, а також позиція лідера партії. Таким чином партії нагадують про себе виборцю.

 

Якщо підсумувати, яким був квітень для львівських ЗМІ щодо дотримання журналістських стандартів, то загалом можна сказати, що акули пера пройшли тест на професійність, яка потребує постійного вдосконалення і шліфування.

 

 

Кримські видання

 

В кримському регіоні здійснювався моніторинг кримських газет «Крымская правда», «Крымское время», «Первая крымская», «События», «Голос Крыма», «Севастопольская газета», «Крымская газета».

 

Дослідження виявило порушення стандарту збалансованості думок у більшості матеріалів газети «Крымская газета» та «Крымское время», невідділення фактів від коментарів («Голос Крыма», «События»), недостатню представленість інформації з проблеми – немає пояснень експертів, історії питання («Крымское время», «Севастопольская газета»). Професійні стандарти дотримано в більшості матеріалів газет «Первая крымская» та «Крымская правда».

 

Порівняно з березнем кількість джинси зросла, що можна пояснити наближенням травневих свят. Найбільшим покупцем інформації без позначки «Реклама» виявилася газета «События».

 

Рекламу продуктів харчування, напоїв, послуг розміщують усередині матеріалів опитувань населення («Праздничный пасхальный стол» – «Крымское время»), порадах («Секреты вкусного пикника» – «Севастопольская газета»), матеріалах-дослідженнях («Уж замуж невтерпеж. Сколько стоит свадебная церемония?» – «События»).

 

Як і раніше, публікувалася реклама, на розміщення якої було укладено довгострокові угоди («Финансовые консультации» в «Севастопольской газете», «Оконные технологии» в «Первой крымской», «Предлагаем комбикорм» в «Голосе Крыма»), газета «События» з номера у номер публікує матеріали про послуги і можливості Центру зайнятості. Спостерігається тенденція розміщення рекламних матеріалів комерційної компанії відразу в декількох ЗМІ (рекламна агенція «Элис»).

 

Більшість видань, як і раніше, не маркують рекламних блоків, вважаючи, що рекламну спрямованість і так очевидною («Перша кримська», «Крымское время», «События»).

 

 

Журналістські стандарти: довідка

 

Основними журналістськими стандартами, якими керується журналіст у своїй професійній діяльності є: баланс думок і точок зору, оперативність, достовірність (посилання на джерела), відокремлення фактів від коментарів, точність, повнота представлення фактів та інформації по проблемі.

 

Головними нормативними джерелами, де відображені дані стандарти є Кодекс професійної етики українського журналіста, Етичний кодекс українського журналіста, Декларація принципів поведінки журналістів (Міжнародної федерації журналістів), та міжнародні стандарти та принципи журналістської етики.

 

Баланс думок і точок зору.

Відповідно до п. 10 Етичного кодексу українського журналіста, точки зору опонентів, в тому числі тих, хто став об’єктом журналістської критики, мають бути представлені збалансовано. Так само мають бути подані оцінки незалежних експертів.

 

Оперативність.

Пункт 1 Кодексу професійної етики українського журналіста визначає, що головний обов'язок журналіста – сприяти забезпеченню права громадян на одержання оперативної інформації.

 

Достовірність (посилання на джерела).

Пункт 6 Етичного кодексу українського журналіста визначає, найпершим обов’язком журналіста є повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події. Будь-яка тема потребує максимально повного набору фактів і думок. Тому завдання журналіста все це знайти в компетентних джерелах.

Міжнародна декларація принципів поведінки журналістів закріплює, що журналіст зобов'язаний подавати інформацію, посилаючись на факти, походження яких він / вона знає.

 

Відокремлення фактів від коментарів.

Пункт 9 Етичний кодекс українського журналіста встановлює, що факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного.

 

Точність.

Пункт 1 Кодексу професійної етики українського журналіста встановлює, що журналіст поширює і коментує лише ту інформацію, у правдивості якої переконаний. Він уникає неповноти або неточностей чи викривлень інформації, які могли б завдати моральної шкоди честі та гідності людини, неприпустимі з його боку недостовірні повідомлення.

Міжнародна декларація принципів поведінки журналістів закріплює, що повага до істини та права громадськості на правду – перший обов'язок журналіста.

 

Повнота представлення фактів та інформації по проблемі.

Згідно з п 6 Етичного кодексу українського журналіста, найпершим обов’язком журналіста є повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події. Будь-яка тема потребує максимально повного набору фактів і думок. Тому завдання журналіста все це знайти в компетентних джерелах.

  

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
spim.ru
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду