Ірина Вуйцик: «В Україні бракує професійних кіношкіл і викладачів, тому наш проект викликав ажіотаж»

Ірина Вуйцик: «В Україні бракує професійних кіношкіл і викладачів, тому наш проект викликав ажіотаж»

00:00,
8 Лютого 2012
2347

Ірина Вуйцик: «В Україні бракує професійних кіношкіл і викладачів, тому наш проект викликав ажіотаж»

00:00,
8 Лютого 2012
2347
Ірина Вуйцик: «В Україні бракує професійних кіношкіл і викладачів, тому наш проект викликав ажіотаж»
Ірина Вуйцик: «В Україні бракує професійних кіношкіл і викладачів, тому наш проект викликав ажіотаж»
Про міні-кіношколу Незалежної асоціації телерадіомовників розповідає керівник навчального центру Асоціації Ірина Вуйцик.

6 лютого розпочалося навчання в міні-кіношколі, що триває в рамках кінофестивалю «Кіномедіа». Третій рік поспіль фестиваль організовує Незалежна асоціація телерадіомовників, хоча ідею з кіношколою цього року реалізовано вперше. В чому особливість такого формату навчання зйомок, як відбувався відбір учасників і яких результатів очікують організатори від проекту, розповідає організатор міні-кіношколи, керівник навчального центру Асоціації Ірина Вуйцик.

Ірино, розкажіть, будь ласка, про умови участі в кіношколі і про навчання в ній.

Метою міні-кіношколи було привернути увагу молоді до соціальної тематики, зокрема до сприйняття молодими людьми напливу масових комунікацій. Щоб оминути академічні форми, вирішили втілити бачення молодих людей у цікавій формі – неігровому чи ігровому короткометражному кіно. Тому виникла ідея запросити фахових експертів, які протягом чотирьох днів ділитимуться власним досвідом фільмування. Кожен із викладачів зосередиться на своїй темі, зокрема, написання сценарію, препродакшн і продакшн, режисура та постпродакшн. Після майстер-класів кожен із 15 учасників зніме власне кіно про медіа. А умови участі були дуже прості: всі охочі мали описати ідею свого фільму про медіа, викласти свою мотивацію і вказати досвід створення фільмів в анкеті та надіслати її на скриньку організатора.

Скільки заявок було подано і за якими критеріями обирали учасників кіношколи?

Ми були приємно здивовані, коли на участь у конкурсі надійшла така серйозна кількість заявок – 82! Тому відбір був складним і болючим, бо нікого не хотілося залишити поза увагою. Кандидати справили позитивне враження своїми творчими й натхненними ідеями та сильним прагненням нових знань. Варто зазначити, що анкети учасників були переважно наповнені негативним сприйняттям ЗМІ в суспільстві. Та наше журі було максимально об’єктивним і відібрало кандидатів із найяскравішими ідеями фільмів та найсильнішою мотивацією. Це й були основні критерії відбору.

Як ви гадаєте, в чому причина такої зацікавленості міні-кіношколою?

Думаю, велику кількість претендентів зацікавили імена викладачів, які є визнаними експертами в галузі кіно у Східній Європі, ну і, звісно, тим, що навчання безкоштовне. Мушу зазначити, що в Україні бракує професійних кіношкіл і викладачів, тому можливість повчитись у закордонних спеціалістів, гадаю, викликала такий ажіотаж.

Яка основна мотивація претендентів?

Багато хто з них уже брав участь у проектах фестивалю «Кіномедіа», організованих Незалежною асоціацією телерадіомовників, тому із захопленням сприйняли нашу чергову ініціативу. А бажання бути учнями кіношколи вмотивоване прагненням зробити кіно власними зусиллями і просувати його у світ. Більшість учасників уже має досвід фільмування і хоче підвищити свою майстерність, адже під час кіношколи є змога отримати ґрунтовні теоретичні знання. Одна з учасниць указала, що хоче розширити свою «фільмову свідомість». Звучить дуже влучно. :)

Розкажіть, будь ласка, про лекторів кіношколи, чому саме їх було обрано?

Ми запросили експертів з огляду на їхню високу професійність і творчий успіх. Це визнані фахівці в галузі кіно. До того ж вони вже працювали в Україні і люблять приїжджати сюди. Кілька слів про наших викладачів: Філіп Ремунда – популярний чеський режисер і сценарист, засновник Інституту документальних фільмів, що займається просуванням східноєвропейського кіно. Філіп – керівник незалежної продакшн-компанії «Гіпермаркет-фільм» у Празі. Його фільм «Чеський мир» у співпраці з Вітом Клусаком було представлено на Третьому фестивалі «Дні європейського кіно» в Києві, а також брав участь у конкурсі документального кіно 33-го Московського міжнародного кінофестивалю в 2011 році. Дорота Рошковська і Яцек Блавут – яскраві фігури польської школи документалістики. Вони вже не перший рік пов’язані з Україною. Продюсер Дорота Рошковська – директор Міжнародної академії кінодокументу Dragon Forum та мультимедійного фестивалю The Art of Document, президент міжнародної асоціації Future of Media та керівник незалежної продакшн-студії Arkana Studio. У жовтні 2011 року вона презентувала Школу польського кінодокументу в рамках Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA в Києві. Яцек Блавут – один із найвідоміших польських режисерів, автор фільмів та викладач кіношкіл Берліна, Ганновера, Торуня і Варшави (школа режисерської майстерності Анджея Вайди), лауреат чисельних премій. Яцек був членом журі Міжнародного фестивалю Docudays UA у Києві та презентував тут свої фільми. Постпродюсер Юджин Ефуні – американець, який активно працює в Україні та Росії. Він є продюсером шести американських та міжнародних фільмів (серед яких Barbarian, Iris Effect, The Second Front, Mirror Wars) та партнером 3D-анімаційної студії Umbrella Animation/Umbrella Vision (Київ). Недавно Юджин закінчив роботу над першим 3D-форматом у Східній Європі – комедією «Ржевський проти Наполеона», який цими днями демонструється на кіноекранах України та Росії.

На вашу думку, наскільки тема медіа популярна серед молоді?

В час масованого засилля інформації тема медіа не в силі нікого оминути, а тим паче активну соціалізовану молодь. Але її ставлення до класичних ЗМІ залишає бажати кращого. Молодь переважно трактує ЗМІ як засіб зомбування і спотворення реалій життя. Принаймні, таке враження склалося від контенту отриманих анкет.

Як ви вважаєте, наскільки важливим є такі проекти для молоді?

Відповідь однозначна: такі проекти надважливі! Роль недержавних організацій у роботі з молоддю в цьому секторі величезна і відповідальна. В галузі кіновиробництва, як, зрештою, і в багатьох інших, є велика прогалина в навчанні, тому такими проектами НАМ робить внесок і плекає молодих фахівців. До слова повідомлю, що плануються й інші цікаві заходи та проекти, як у рамках фестивалю «Кіномедіа», так і поза ними. Тому стежте за нашими оголошеннями і до зустрічі в нових проектах.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ірина Вуйцик
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду