Філіп Ремунда: «В мене немає жодного уявлення про українську кіноіндустрію»

Філіп Ремунда: «В мене немає жодного уявлення про українську кіноіндустрію»

00:00,
27 Лютого 2012
2084

Філіп Ремунда: «В мене немає жодного уявлення про українську кіноіндустрію»

00:00,
27 Лютого 2012
2084
Філіп Ремунда: «В мене немає жодного уявлення про українську кіноіндустрію»
Філіп Ремунда: «В мене немає жодного уявлення про українську кіноіндустрію»
Про «Чеську мрію», документальне кіно в Чехії та своє київське коріння чеський режисер Філіп Ремунда розповів під час Міні-кіношколи фестивалю «Кіномедіа».

Шляхи чеського режисера Філіпа Ремунди вже тривалий час оминають Україну й зокрема Київ. Більшість зустрічей та фестивалів, участь у яких бере чеський митець, відбуваються в Росії. Міні-кіношкола фестивалю «Кіномедіа» зламала цю традицію, й Філіп Ремунда нарешті познайомився з Києвом, а студенти Міні-школи – з його режисерським досвідом.
  

Розкажіть, будь ласка, як пройшли ваші лекції в Міні-кіношколі?

Ми почали з теми, дотичної до Міні-школи – медіа та їхній уплив на суспільство. Спершу показали фільм 2004 року, який називається «Чеська мрія». У фільмі розповідається про те, як ми імітували відкриття в Чехії великого гіпермаркету, провели велетенську піар-кампанію, а коли люди прийшли на відкриття, виявилося, що ніякого гіпермаркету насправді немає.

Після фільму відбулися обговорення та дискусія. Я розповідав про різні аспекти режисерської, продюсерської роботи, про те, що надихнуло на створення цього фільму, чим ми керувалися, створюючи його.

Потім я зробив огляд своєї творчості. Почав із першого свого фільму. В ньому немає жодних діалогів, і я досі вважаю його аматорським. Але моїм наміром було привернути увагу студентів, які тільки починають свою роботу в кіно, і сказати, що кожен у своїй творчості може припускатися помилок. І нічого страшного в цьому немає. Далі я показав шість своїх зрілих фільмів.

А закінчив лекцію уривками з першого фільму, «Чеська мрія», у яких ішлося про те, де проходить межа між документальним та ігровим фільмом. Вважаю, це одна з основних тез цієї Міні-школи.

Чи мали ви змогу переглянути сучасні українські фільми? Як гадаєте, вони можуть зацікавити європейського, зокрема чеського глядача?

Незважаючи на те, що я є співзасновником Чеського інституту документального кіно, який займається документальними фільмами на всьому східноєвропейському просторі, в мене немає жодного уявлення про українську кіноіндустрію. Я, власне, сюди приїхав, щоб допомогти українському документальному кіно прийти на європейський ринок.

У рамках лекції я презентував портал, на якому онлайн можна переглянути більше тисячі фільмів. Більшість із них безкоштовні, а деякі можна подивитися за зовсім невеликі гроші. Я дуже хочу, щоб українські документалісти змогли ознайомитися зі світовими здобутками документалістики, а також подавати свої фільми на цей портал. (Адреса порталу: dafilms.com. – Авт.)

Чи можна сказати, що знайомство з українським кінематографом є одним із мотивів вашого приїзду до Києва?

Звісно. Для мене дуже важливо нарешті познайомитися з українськими діячами кіноіндустрії, подивитися сучасне українське кіно. Та поза тим я з 2003 року постійно їжджу до Росії і ще жодного разу повноцінно не побував у Києві. Моя нога доходила лише до Ужгорода, і мені стало соромно, тому я вирішив скористатися нагодою побачити Київ. Окрім того, моя прабабуся народилася в Києві і я хотів побачити її батьківщину.

Пане Філіпе, ви побували на багатьох кінофестивалях, можете спростувати чи, навпаки, підтвердити переконання організаторів «Кіномедіа», що у світі, принаймні у Європі, немає жодного фестивалю з медіатематикою.

Справді, цілком медійних кінофестивалів я не знаю. Поза тим, у Чехії дуже глибокі традиції документалістики, в нас проходить кінофестиваль, гасло якого – «Думати фільмом», і на цьому фестивалі презентуються авторські документальні фільми, автори яких шукають нових, нестандартних способів висловлюватися в кіно. І саме на цьому фестивалі видають премії Національного чеського радіо та журналу «Респект», найпопулярнішого в Чеській республіці. Радіо нагороджує премією «За найкращий радіорепортаж», а журнал «Респект» – «За найкращий репортаж». Це такий багатогранний проект, що охоплює та поєднує практично всі журналістські жанри – від реаліті-шоу до складних репортажів. Проходить фестиваль у місті Їхлава в жовтні. Із задоволенням запрошую й вас відвідати його, гадаю, ви обов’язково почерпнете нову та важливу для вас інформацію.
 

Філіп Ремунда, Майкл Мур, Віт Клюсак / DOCweb

Довідка

Філіп Ремунда – режисер, сценарист, продюсер, оператор та актор. Народився 5 травня 1973 року в Чехії. Закінчив факультет режисури документальних фільмів Школи фільмів і телебачення Празької академії мистецтв (FAMU). Його фільм «Село Б.» було названо найкращим документальним фільмом на Міжнародному кінофестивалі у Карлових Варах (2002), також від здобув низку інших нагород на фестивалях Європи та Америки. Філіп Ремунда – співзасновник Інституту документальних фільмів, що займається просуванням східноєвропейського кіно, а також – керівник незалежної продакшн-компанії «Гіпермаркет фільм» у Празі. В 2004-му разом із Вітом Крусаком він зняв повнометражну документальну комедію «Чеська мрія»; стрічка здобула численні нагороди, серед яких – нагорода на Міжнародному кінофестивалі у США (Сан-Франциско, 2005), на фестивалі «Золотой Витязь» (Челябінськ, 2005), на Міжнародному кінофестивалі «Послание к человеку» (Санкт-Петербург, 2005), на кінофестивалі «Ааргус» (Данія, 2004), на Краківському кінофестивалі (2005), на Міжнародному кінофестивалі в Південний Кореї (2005) тощо. Продовженням стрічки став фільм «Чеський мир» цих же авторів у 2010 році.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Філіп Рамунда
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду