Андрій Куликов, Наталка Соколенко та Сергій Андрушко провели майстер-клас із громадянської журналістики

00:00,
10 Червня 2012
1468

Андрій Куликов, Наталка Соколенко та Сергій Андрушко провели майстер-клас із громадянської журналістики

00:00,
10 Червня 2012
1468
Андрій Куликов, Наталка Соколенко та Сергій Андрушко провели майстер-клас із громадянської журналістики
Як уникнути фальсифікацій на виборах та зафіксувати правопорушення, якими є можливості громадянської журналістики, розповіли журналісти провідних телеканалів Наталка Соколенко, Андрій Куликов та Сергій Андрушко під час зустрічі, яку організував громадянський рух «Чесно»  9-го червня у «Європейському містечку» в Києві.

Олег Рибачук та Світлана Заліщук , які презентували рух «Чесно», розпочали зустріч з обговорення нагальних питань щодо прозорості виборів і способів виявлення та оприлюднення порушень.

Андрій Куликов закликав усіх громадян фіксувати порушення виборчого законодавства. А свої фото або відеофіксації таких порушень він порадив надсилати телеканалам, органам державної влади та розміщувати в інтернеті: у соціальних мережах, на YouTube, щоб якомога більше людей змогли це побачити.

Андрій Куликов  не погодився з Ганною Грабарською (рух «Чесно»), яка заявила, що «журналістом може стати кожен». На думку відомого телеведучого,  щоб бути журналістом, потрібно мати певні професійні навички.

Сергій Андрушко розповів громадянським журналістам про основи зйомки вдалого кадру, а Наталка Соколенко дала поради щодо писаних текстів та відбору заголовків. «Суцільний текст сприймається важко, так само як і відео, довше за 1 хвилину. Намагайтесь розбивати текст на блоки та монтувати відеосюжети, відбираючи найважливіше. Заголовки мають складатися з двох-трьох слів, адже пошуковики в мережі не знайдуть ваш матеріал з довгою назвою, навіть якщо вона буде геніальною»,  сказала вона.

На зустрічі були присутні люди різного віку. Наймолодший учасник обговорення отримав приз  футболку з традиційним «ЧЕСНОком» від організаторів за активну участь та цікаві запитання до журналістів.

Більшість присутніх турбувало, як реагують владні структури на подібні відеоматеріали, які викривають їх нечесність. Журналісти наголосили, що реакція, звичайно, негативна, але такі дії мають свій відгук. Адже довіра до влади падає, а тому, є можливість змінити ситуацію в країні своїми силами. «Розголос подібної інформації найбільше впливає на тих, на кого більше тиснуть,  запевнила Наталка Соколенко,  а отже, необхідно діяти, незважаючи на образи і різку критику на свою адресу».

Автор: Олена Макаєва, студентка Київського університуту ім. Бориса Грінченка

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Facebook руху «Чесно»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду