Інформаційна грамотність неможлива без медіакультури

Інформаційна грамотність неможлива без медіакультури

00:00,
30 Червня 2012
8011

Інформаційна грамотність неможлива без медіакультури

00:00,
30 Червня 2012
8011
Інформаційна грамотність неможлива без медіакультури
Інформаційна грамотність неможлива без медіакультури
ЮНЕСКО пропонує користуватись новим інтегрованим поняттям МІГ – медіа- та інформаційна грамотність.

ЮНЕСКО пропонує користуватись новим інтегрованим поняттям МІГ – медіа-та інформаційна грамотність, що описує компетентності, необхідні для виживання і успішного розв’язання життєвих завдань індивідом, спільнотами, суспільствами і людством у цілому в інформаційну епоху.

25-27 червня 2012 р. у Москві відбулася міжнародна конференція «Медіа- та інформаційна грамотність у суспільствах знань» у межах Міжурядової програми ЮНЕСКО «Інформація для всіх». Програма спрямована на забезпечення всезагального доступу до інформації, яку можна використати для підвищення якості життя.

П’ять пріоритетних напрямів Програми:

  • доступність інформації,
  • збереження інформації,
  • інформаційна грамотність,
  • інформаційна етика,
  • інформація для розвитку.

Співорганізаторами конференції були Міністерство культури РФ, Федеральне агентство преси та масової комунікації, Комісія РФ у справах ЮНЕСКО, Міжнародна федерація бібліотечних асоціацій та установ (ІФЛА), Інститут ЮНЕСКО з інформаційних технологій в освіті, Російський комітет ЮНЕСКО з Програми «Інформація для всіх», Міжрегіональний центр бібліотечного співробітництва.

У конференції взяли участь 120 фахівців із 45 країн з усіх континентів.  Україну представляли я, Любов Антонівна Найдьонова, заступник директора з наукової роботи, завідувачка лабораторії психології масової комунікації та медіаосвіти Інституту соціальної та політичної психології Національної академії педагогічних наук України, Галина Володимирівна Онкович, завідувачка відділом теорії і методології гуманітарної освіти Інституту вищої освіти НАПН України, Ольга Каролівна Янишин, викладач кафедри документознавства та інформаційної діяльності Івано-Франківського національного технічного університету нафти та газу.

Протягом роботи конференції у пленарному режимі було виголошено понад 30 доповідей, присвячених різним аспектам розробки і впровадження нового підходу медіа-та інформаційної грамотності (МІГ), який поєднує    світовий досвід розвитку медіаграмотності та досягнення формування інформаційної грамотності населення різних країн. Дві робочі групи готували проект підсумкової Декларації про медіа-та інформаційну грамотність та проект концепту та МІГ-індикатора (показчика медіа-та інформаційної грамотності).

Головна ідея Декларації – наголос на тому, що в сучасному світі неможливо бути інформаційно грамотним без медіаграмотності. Необхідно  розвивати інтегрований підхід, а відповідно, опікуватись розробкою і впровадженням нової концепції МІГ. У Декларації сформульовано новітні виклики, що перешкоджають ефективному використанню інформації, зокрема ті, що описують стан медіапростору, і, особливо – брак інтеграції зусиль усіх зацікавлених сторін у розвитку крос-дисциплінарної, крос-інституційної діяльності, наприклад, між освітянськими і медійними організаціями. Медіа сьогодні – це не справа окремих професійних організацій, ми всі творимо медіапростір, він розвивається зусиллями кожного з нас. Разом з тим, зростає цифрова нерівність, збільшується розрив у доступності інформації для населення різних країн, а також хвилює брак критичного і високо організованого мислення користувачів інформаційно-комунікаційних технологій.

У проекті декларації запропоновано офіційне визначення поняття МІГ як комбінації знань, умінь, ставлення і дій, які потрібні для забезпечення доступу, аналізу, оцінки, використання, створення і розповсюдження інформацій і знань творчими, законними і етичними способами. Цей концепт побудовано на попередніх деклараціях ЮНЕСКО: Празькій (2003), Александрійській (2005), Декларації щодо Медіа та інформаційної грамотності (Фес, 2011), та рекомендаціях ІФЛА щодо МІГ (2011).

У проекті Московської Декларації визначаються пріоритетні напрями і завдання щодо розвитку медіа та інформаційної грамотності, спрямовані керівникам держав, державних та недержавних структур, освітнім, культурним, медійним, дослідницьким інституціям, діловому та виробничому сектору. Серед таких напрямів спільних дій: інтеграція формування медіа- та інформаційної грамотності на всіх рівнях навчання, включаючи пожиттєве безперервне навчання і освіту дорослих.

Друга робоча група працювала над створення МІГ-індикатора. Розробка дослідницьких інструментів для оцінки рівня медіа- та інформаційної грамотності була сконцентрована насамперед на тому, щоб розробити МІГ-критерії для педагогів, які будуть надалі нести медіа- та інформаційну культуру в маси. Група експертів опрацювала МІГ-структуру на базі компетентнісного підходу. Змістова структура складається із 3-х загальних компонентів: 1) доступність і пошук, 2) оцінка і розуміння, 3) використання і створення інформації. Крім змістової структури важливим є МІГ-підхід, у якому враховується ставлення, дії людини, в тому числі етична складова, яка буде мати найвищу культурну чутливість серед усіх складових індикатора. Напрацьовано первинний набір завдань для побудови методики МІГ-вимірювання, узгоджено процедури експертного оцінювання пунктів тесту. Запропоновано перспективи подальшої співпраці щодо розробки міжнародного дослідницького інструменту оцінки медіа- та інформаційної грамотності випускників педагогічних університетів.

Конференція проходила в мальовничому куточку Підмосков’я (Судаково), що створювало неповторну атмосферу спілкування учасників і сприяло продуктивній творчій роботі представників різних галузей над спільними перспективами розвитку людства в інформаційну добу. Інформаційно-комунікаційні технології дають змогу продовжити роботу у віртуальному режимі для скорішої офіційної презентації на сайті ЮНЕСКО Московської Декларації та інших результатів роботи багатонаціонального колективу учасників конференції.

Любов Найдьонова, заступник директора з наукової роботи Інституту соціальної та політичної психології

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду