Росія і НАТО готуються до кібервійни

00:00,
18 Жовтня 2012
979

Росія і НАТО готуються до кібервійни

00:00,
18 Жовтня 2012
979
Росія і НАТО готуються до кібервійни
У листопаді НАТО проведе масштабні воєнні навчання. «Коммерсант» пише, посилаючись на власні джерела, що в засекреченому сценарії навчань головними кіберпротивниками  визнані Росія, Іран і Китай.

Сценарій воєнних навчань НАТО Cyber Coalition 2012, за даними джерел «Коммерсанта» зі штаб-квартири альянса,  такий: дві держави – члени НАТО – Угорщина та Естонія зазнають масштабних кібератак, агресором є «африканська країна, що вступила у конфлікт з НАТО». Хоча у сценарії йде мова про «африканську країну», у приватних розмовах представники НАТО визнають: насправді головними потенційними кіберагресорами вони вважають РФ, Китай та Іран.

Хакерам цієї засекреченої країни  вдається за допомогою комп’ютерного вірусу вивести з ладу бортові пристрої воєнно-транспортного літаку альянсу, який  в результаті зазнає катастрофи. Одночасно хакери здійснюють ряд масових атак на об’єкти критичної інфраструктури Естонії, внаслідок чого паралізується життя в країні.

Далі на екстреному засіданні керівництво НАТО вирішує: завданої хакерами шкоди достатньо, щоб застосовувати 5-ту статтю Вашингтонського договору про колективну оборону.  Перед альянсом поставлена задача виправити завдану шкоду, визначити агресора та вжити заходів для удару у відповідь – кібернетичними та традиційними воєнними засобами.

В той же час, за даними видання, в Міноборони РФ на дослідження у сфері інформаційної безпеки (на них нещодавно був оголошений тендер) дається рік, бо потім почнуться випробування. Кращі проекти отримають фінансування. Серед іншого, воєнні сили РФ цікавлять «Методи і засоби протидії антивірусним системам, засобам  мережевого захисту, засобам захисту операційних систем».

«Воєнні відомства інших країн проводять подібні розробки, ми не можемо відставати», - повідомило газеті джерело з Міноборони. За його словами, у відомстві активно почали займатися цим питанням у січні – після того, як начальник Генштабу Микола Макаров заявив, що Росія повинна бути готовою до кібервійни. 

Крім того, як повідомляє «Коммерсант», угода про створення спеціальних «гарячих ліній» зразка «холодної війни» та інші заходи довіри президенти Росії і США Володимир Путін і Барак Обама планували підписати на зустрічі у Мексиці в липні. Однак тоді через незначні розбіжності у тексті підпис документа був відкладений, але робота над ним продовжується.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
army-news.ru
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду