Після виборів частка політичних новин зменшилася, моніторинг АУП

00:00,
15 Січня 2013
1319

Після виборів частка політичних новин зменшилася, моніторинг АУП

00:00,
15 Січня 2013
1319
Після виборів частка політичних новин зменшилася, моніторинг АУП
АУП презентує дані власного моніторингу новин прайм-тайму восьми провідних українських телеканалів за грудень 2012 року.

Серед основних означених АУП тенденцій:

– після виборів частка політичних новин зменшилася з 39% в останній тиждень жовтня до 22%;

– частка політичних новин з двома точками зору збільшилася порівняно з жовтнем, їх найбільше на «Інтері» та 1+1;

– весь 2012 рік серед інститутів найчастіше згадуються в новинах силові відомства; лідери уваги грудня серед політичних об’єднань – «Партія Регіонів» та опозиція в цілому;

– увага до представників правлячої коаліції у 2,4 рази більша за увагу до представників опозиції;

– увага до представників політичних сил й синхрон найбільш збалансовані на «Інтері» та ICTV;

– у грудні частка синхрону представників влади у 2,6 рази більша за частку синхрону представників опозиції, а напередодні виборів була у три рази більша на користь представників влади.

За даними АУП, в перший тиждень грудня 22% повідомлень новинних програм стосувалися політичних подій в Україні: найбільше їх на TVi (38%) та Інтері – 30%. На каналі 1+1 66% повідомлень неполітичного характеру. Міжнародних новин, не пов’язаних з Україною, найбільше на Новому каналі – 36%.

Внутрішня державна політика, діяльність органів влади (41%) та соціальна сфера (38%) – основні теми новин. ДТП, кримінал (11%), культура (10%) та бюджет-2013 (9%) – найчастіше згадувані події.

17% повідомлень в цілому були з декількома точками зору, в новинах «Інтера» їх найбільше (24%). В перший тиждень грудня дві точки зору на політичні події подаються у 27% повідомлень, найбільше їх на каналах «Інтер» (38%) та 1+1 (39%).

Весь рік серед політичних інститутів найчастіше згадуються силові відомства – 24% в грудні, президент та Верховна Рада – по 15%. Сумнівні та негативні оцінки найчастіше адресувалися Кабінету міністрів (28%), місцевим органам влади (26%) та адміністрації президента– 25%.

В грудні 21% синхрону разом належить В.Януковичу (12%), М.Азарову – 9%, А.Яценюку – 10%, В.Лук’янову та В.Литвину – по 6%, по 5% О.Єфремову та Ю.Кармазіну.

40% усіх згадувань про політиків – це про представників «Партії Регіонів», щодо представників «Батьківщини» – 22%, 8% – інші провладні партії, 6% – КПУ, по 1% УДАРу та «Свободи». Увага до політиків з «Партії Регіонів» та Батьківщини майже однакова тільки на Інтері – 31% та 28% відповідно. Найбільша увага до КПУ на «УТ-1» – 12%.

В перший тиждень грудня увага до представників правлячої коаліції в два рази більша за увагу до опозиції – 66% проти 27%. У цілому 37% синхрону належить представникам «Партії Регіонів», «Батьківщини» – 18%. Синхрон представників «Свободи» найбільший на 1+1 – 8%. Влада позапартійна найчастіше має слово на ICTV (17%) та «УТ-1» (14%), КПУ – на «Інтері» та СТБ – по 6%. В перший тиждень грудня частка синхрону представників влади у 2,6 рази більша за частку синхрону опозиції, а у четвертий тиждень жовтня була у 3 рази більша.

Дослідження здійснювалося Академією Української Преси (АУП) за участі вчених Інституту соціології НАН України методом контент-аналізу новин прайм-тайму восьми провідних українських телеканалів – «Інтера», «1+1», Нового каналу, «України», СТБ, ICTV, Першого національного та TVi. Презентований аналіз є частиною постійнодіючого моніторингу медіа, який Міжнародний благодійний фонд «Академія Української Преси» здійснює з 2002 року. Погляди та висновки, викладені у цьому звіті, належать авторам і не обов’язково відображають точки зору організацій, завдяки підтримці яких реалізовано дослідження, – Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), «Інтерньюз Нетворк», Міжнародного фонду «Відродження» та Посольством Великобританії в Україн.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
The Daily Telegraph
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду