Топ-5 сатиричних новин про куріння від The Onion

00:00,
11 Лютого 2013
1944

Топ-5 сатиричних новин про куріння від The Onion

00:00,
11 Лютого 2013
1944
Топ-5 сатиричних новин про куріння від The Onion
Пропонуємо підбірку фейкових новин на тютюнову тематику, які протягом останніх років ставали хітами в інтернеті. 

Американське видання The Onion пародіює відомі світові антитютюнові кампанії або вигадує власні сатиричні новини на тему боротьби з тютюнопалінням. За допомогою гумору, часом доволі жорсткого, воно викриває типові стереотипи щодо куріння, критикує тютюнових лобістів і прийоми, до яких тютюнова індустрія вдається, аби й надалі спокушати людей своїм отруйним товаром.

 

«Курять лише геї»

Фейкова програма, гостем якої став нібито автор антитютюнового рекламного ролика, орієнтованого на підлітків, набрала на Youtube більше мільйона переглядів і була розтиражована десятками ЗМІ.  

 

 

Ідея відео у тому, аби показати наскільки сильно суспільство недооцінює справжні, смертельно небезпечні ризики куріння – чомусь рак, серцево-судинні та інші захворювання курців не лякають, натомість…

 

За сюжетом, двоє хлопців-старшокласників перешіптуються, усміхаються і йдуть в чоловічий туалет. За ними зачиняються двері, а не екрані з’являються слоган – «Вони пішли курити? Чи вони геї? Геї курять».

 

«Ми хочемо, аби куріння асоціювалося виключно з геями. Тож якщо хлопець не хоче, аби його вважали геєм – він не куритиме. Це простий і ефективний метод», – запевняв ведучих псевдопредставник Центру попередження та боротьби з хворобами (Center for Disease Control and Prevention), відомого своїми антитютюновими кампаніями, і продемонстрував пачку сигарет, на яку нанесено попередження: «Головний лікар попереджає: куріння підвищує ризик стати геєм».

 

«Наше дослідження довело, що перспектива стати геєм, лякає підлітків набагато більше, аніж можливість захворіти раком або отримати емфізему», – продовжив  гість.

 

Сигарети не шкодять, якщо курити їх під час вживання алкоголю

Цей ролик у гіперболізоаваній формі показує, наскільки несерйозними, слабкими або й відверто брехливими бувають аргументи тютюнових лобістів, які працюють у США надзвичайно активно і намагаються применшити шкідливість куріння в очах влади та суспільства.

 

На відео транслюють нібито прес-конференцію Головного лікаря США, який запевняє: «Жодної шкоди від сигарет не буде, якщо курити їх в компанії друзів і запивати алкоголем. Поки не існує жодних доказів, що хтось колись помер саме через куріння».

 

 

На питання журналіста, чи це означає, що алкоголь нейтралізує шкідливий вплив сигарет, лікар відповідає: «Я думаю, що достатньо навіть вживати побільше звичайної води, і вже це допоможе організму нейтралізувати наслідки куріння».  

 

Журналісти заперечують й надалі, мовляв, куріння шкідливе – це факт. Спікера це нервує: «Я просто хочу сказати,  що якщо ви будете курити по кілька сигарет на тиждень, то нічого поганого з вами не станеться. Стрес шкідливий для здоров’я! Але якщо ви викурите кілька сигарет і вас це заспокоїть, то куріння ще й принесе вашому здоров’ю користь!», – зривається на крик лікар.

 

Сигарети  допоможуть подолати глобальне потепління та інші проблемами людства

 

У новині розповідають про марку екологічно чистих сигарет Marlboro Earth, яку Philip Morris USA нібито презентувала нещодавно. Її розробники запевняють – ці і лише ці сигарети є найбільш ефективним інструментом протидії глобальному потеплінню та іншим екологічним катастрофам.

 

Фото - The Onion

 

«Знищуючи загрозу №1 навколишнього середовища, причину усіх екологічних проблем, Marlboro Earth матимуть винятково важливе значення для оздоровлення нашої планети», – зазначила прес-секретар  Philip Morris.

 

Нові сигарети містять надзвичайно сильні канцерогени, які накопичуються в організмі, поволі руйнують життєво важливі органи і, тим самим, сприяють очищенню планети від людей, які і є найбільшою причиною її негараздів.

 

Оскільки сигаретам знадобляться десятиліття, аби виконати свою світлу місію, Philip Morris закликає усіх небайдужих до долі планети, щонайшвидше взятися за куріння – в ідеалі з дитинства чи підліткового віку.

 

«Це не займе багато вашого часу і зусиль. Всього дві пачки  Marlboro Earth на день – і ви допоможете зробити наш світ краще», – резюмував прес-секретар.

 

Сигарети лікують від кашлю і омолоджують

Ще одна новина, присвячена нібито виходу на ринок нових сигарет Marlboro  - цього разу лікувальних. Вони знеболюють, позбавляють симптомів застуди і нічних нападів кашлю.

 

«Просто викурюйте дві сигарети перед сном – чудодійні смоли потраплять вам в легені і протягом ночі піклуватимуться про ваше здоров’я. Ви прокинетеся бадьорим, свіжим і знову готовим до куріння», – запевнив преставник компанії.

 

Влада хоче розмістити фотографії Тріш на пачках сигарет

Аби максимально точно продемонструвати наслідки куріння, влада США зобов’язує виробників наносити на усі пачки сигарет фотографію Тріш – курця з 32-річним стажем. Прес-конференції з цього приводу присвячена новина, яка посідає п’яте місце у нашому рейтингу.

 

За словами чиновників, зображення абстрактних гнилих зубів, легень, уражених раком, трупів на сигаретних пачках – все це виявилося не настільки ефективним, як очікувалося. Людям потрібен реальний приклад. І численні дослідження показали, що фотографія Тріш без макіяжу при яскравому денному світлі, яка широко посміхається, у 90% опитаних викликає огиду і напад нудоти.

 

Тріш на пачках сигарет, Фото - The Onion

 

«Щороку у США від куріння гине понад 443 тисячі американців. З цим треба щось робити. Тож ми намагалися знайти образ, який точно відображає наслідки куріння, страждання і біль, до яких це призводить. Тріш - ідеальний варіант», – зазначили урядовці. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
awesomeoff.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду