Катерина Панова: В польському Newsweek гонорари у рази більші, ніж в українських ЗМІ

00:00,
18 Липня 2013
2773

Катерина Панова: В польському Newsweek гонорари у рази більші, ніж в українських ЗМІ

00:00,
18 Липня 2013
2773
Катерина Панова: В польському Newsweek гонорари у рази більші, ніж в українських ЗМІ
Автори:
Катерина Панова, автор опублікованого у польському Newsweek розслідування про українських заробітчан в Польщі, не розраховувала, що її стаття «стане такою подією». 

Як виникла ідея статті, а також як їй жилося в Польщі, працюючи на різних роботах, Панова розповіла 17 липня, під час першого засідання прес-клубу, котрий відкрили Національна спілка журналістів України (НСЖУ) і Незалежна медіа-профспілка України (НМПУ).

«Коли мені тільки запропонували таку тему, я одразу погодилася, бо мені й самій було дуже цікаво, що з цього вийде. Я сама зголосилася, що пройду весь шлях заробітчанина», – пояснила вона. Автор розслідування про українських заробітчан поділилася історіями про те, як дісталася до Варшави, знайшла житло і шукала роботу, проілюструвавши розповідь фотографіями. Ці фото Панова, однак, не має наміру публікувати, оскільки вважає, що це може зашкодити героям знімків.

«Чому я хотіла про це написати, напевно, зрозуміло. Чому полякам це цікаво? Бо у свій час вони дуже часто їздили на заробітки до Німеччини і Великобританії, і коли поверталися, то розповідали, як там живуть люди. Поляки хотіли зрозуміти, як їх бачать українці. Їм був потрібен погляд з боку», – розповіла Катерина Панова.

Вона також відзначила, що українцям в Польщі живеться важко, оскільки вони багато працюють і зовсім не мають часу для відпочинку. «Похід в McDonald’s для них – це свято, – розмірковує Панова, – бо заробітчани відкладають всі гроші для дітей. Вони не хочуть поїхати в Європу чи залишитися у Польщі, вони просто хочуть вижити і повернутися додому».

«Cпівпрацюючи з Newsweek, – пояснила вона, – моєю єдиною умовою було те, що я зможу опублікувати матеріал і в українському виданні, що я і зроблю найближчим часом. Але це будуть різні статті, бо полякам цікаво, як ми їх бачимо, а мені – як живуть українські заробітчани. Я написала близько 26 сторінок тексту російською мовою. Потім все переклали польською, і редактор вибрав те, що йому було найбільш цікавим. Щодо гонорару, то Newsweek запропонував суму, яка була в рази більше, ніж мені платили будь-які українські ЗМІ».

Катерина Панова також розповіла, як себе пропонувати різним виданням, коли ти працюєш фрілансером. «Перш за все необхідно вибирати ті ЗМІ, які тобі подобаються, тоді буде легше з ними співпрацювати. Журналіст має активно сам себе просувати. Завжди потрібно за себе боротися, і не соромитися пропонувати свої теми різним редакторам. Насправді те, що ринок праці є переповненим – це міф. Дуже не вистачає людей, які відчувають формати різних видань. Також дуже перспективним для українських журналістів є російський ринок. З тамтешніми виданнями легко домовитися, і там досить високі гонорари», – переконана автор резонансного розслідування.

Матеріал «Дівчина з обкладинки Newsweek», до якого увійшло інтерв’ю з Катериною Пановою, читайте на «Телекритиці».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: Newsweek.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду