Організатори проекту «Вивчай та розрізняй» (L2D) дослідили, наскільки успішно учасники виявляють фейки

Організатори проекту «Вивчай та розрізняй» (L2D) дослідили, наскільки успішно учасники виявляють фейки

16:52,
15 Травня 2018
5685

Організатори проекту «Вивчай та розрізняй» (L2D) дослідили, наскільки успішно учасники виявляють фейки

16:52,
15 Травня 2018
5685
Організатори проекту «Вивчай та розрізняй» (L2D) дослідили, наскільки успішно учасники виявляють фейки
Організатори проекту «Вивчай та розрізняй» (L2D) дослідили, наскільки успішно учасники виявляють фейки
Автори:
Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX), Академія української преси (АУП) та інтернет-проект StopFake проаналізували результати свого спільного проекту з інфо-медійної грамотності «Вивчай та розрізняй» (Learn to Discern, L2D).

Організації вирішили визначити його ефективність шляхом оцінювання рівня знань з новинної та медіаграмотності серед учасників програми та контрольної групи (відповідної за рівнем освіти, віком, гендером та регіоном), повідомляється на сайті IREX. Ознайомитися з повним звітом програми можна тут.

Дослідження проводилося через півтора року після завершення проведення «Вивчай та розрізняй». Проект тривав з жовтня 2015 року по березень 2016 року й був покликаний розвивати в українців навиків медіаграмотності у час, коли в Україні активно поширювалася кремлівська пропаганда, рівень довіри до медіа був низьким (лише 25% населення довіряли ЗМІ) й тільки 23% українців вдавалися до базового інструменту медіаграмотності – перехресної перевірки джерел новин.

«Вивчай та розрізняй» напряму охопив понад 15 тисяч людей різного віку та професійного досвіду. Соціальна реклама та повідомлення на білбордах про загрози від фейкових новин побачили приблизно 2,5 мільйони людей.

Учасники семінарів у рамках проекту IREX, АУП та StopFake вчилися відокремлювати факти від вигадки, визначати маніпуляції та мову ворожнечі, а також шукати незалежну журналістику, яка базується на фактах.

Результати показали, що на відміну від тих, хто не був залучений до програми, учасники «Вивчай та розрізняй»:

  • на 28% краще володіють комплексними знаннями з медіаіндустрії;
  • на 25% більш готові до перевірки достовірності новин шляхом використання декількох джерел інформації;
  • на 13% більш спроможні правильно визначити та критично проаналізувати фейковий матеріал;
  • на 4% більш готові сформулювати значимість новинних джерел, до яких вони можуть отримати доступ.

Оцінка впливу відбулася шляхом онлайн-опитування, в якому респонденти повинні були проаналізувати справжні та фейкові новини з метою перевірки збереження в них знань, а також розповісти про свої звички медіаспроживання, завдяки чому вдалося оцінити рівень пошуку ними якісних джерел інформації.

Досягнуті завдяки проекту результати збереглися й за півтора року після того, як учасники закінчили навчання. Як зазначають організації, це свідчить про те, що підхід «Вивчай та розрізняй» виявився особливо ефективним, оскільки попередні дослідження демонстрували, що результати інших програм з медіаграмотності погіршувалися за рік.

Програма «Вивчай та розрізняй» фінансувалася урядом Канади.

Як писав MediaSapins, цього року IREX, АУП і StopFake у співпраці з Міністерством освіти і науки України презентували програму «Вивчай та розрізняй (Learn to Discern)» для середніх шкіл. Вона має на меті сформувати в учнів середніх шкіл України навички критичного мислення, що необхідні, аби не піддаватися впливу дезінформації та пропаганди. В рамках проекту будуть апробовані навчальні матеріали, що згодом інтеґруються в існуючі навчальні програми 50 загальноосвітніх шкіл у чотирьох містах: Чернігові, Тернополі, Маріуполі та Дніпрі. Програма фінансується посольствами США та Великої Британії в Україні.  

Нагадаємо, що 31 січня ГО «Детектор медіа» підбила підсумки конкурсу есе з медіаграмотності для підлітків.  У конкурсі могли брати участь молоді люди віком від 14 до 18 років. Учасникам було запропоновано розповісти про проблему, яку вони бачать в медіа, та описати, як, на їх думку, цю проблему можна вирішити. Допоміжний інструмент для опанування теми – онлайн-підручник «МедіаДрайвер».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
aup.com.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду