З чого почати кар’єру журналіста-фрилансера?

00:00,
10 Березня 2011
4586

З чого почати кар’єру журналіста-фрилансера?

00:00,
10 Березня 2011
4586
З чого почати кар’єру журналіста-фрилансера?
  Поради від Саманти Мулмен -  фриланс-журналіста, редактора та викладача універститету Преторії (реферування та адаптація – «Медіаграмотність»).

 

Добре, ви вирішили заробляти на життя написанням текстів і волієте робити це не у штаті якогось  конкретного видання. Що тепер? Ви маєте на думці тему, про яку хочете написати? Якийсь особливий цікавий формат чи ЗМІ, яке точно купить вашу працю?  Іноді просто почуваєшся так, ніби стоїш перед стіною – або тонеш у морі можливостей, бо не можеш вирішити, яка саме підходить тобі найбільше. Без чіткого бачення своєї майбутньої діяльності важко розпочати кар’єру дописувача-фрилансера та заробляти гроші.

 

Усвідомте, чому ви обрали фриланс

Спитайте себе: чому я хочу писати? Які в мене пріоритети? Подумайте про себе, згадайте свої справжні вподобання – вони не те, чим ви займалися на минулих постійних роботах, інакше б ви звідти не пішли. Оберіть пункт, який найкраще описує вашу ситуацію:

 

- мені потрібно заробляти більше грошей і я погоджуюсь більше працювати

- мені потрібно / я хочу працювати вдома

- я хочу розвивати свою журналістську кар’єру

- я хочу розповідати людям про речі, які я страшенно люблю

- я просто хочу писати, про що завгодно, куди завгодно

 

Можуть бути й інші причини – запишіть їх, вони допоможуть сформулювати вашу кінцеву мету. Вона, у свою чергу,  як світло в кінці тунелю, підбадьорить, коли ви почуватиметеся розчарованим, роздратованим чи розгубленим.

 

Щойно ви визначилися з метою, можна міркувати, яке з видів ЗМІ і конкретних видань найближче до ваших потреб.

 

Визначте сфери ваших інтересів

У більшості людей - потенційно більше однієї спеціалізації. Якщо у штаті ви можете вимушено займатися певним родом діяльності чи вести неприємну тему, то тепер час наблизити до роботи свої хоббі – адже пристрасть та щирий інтерес до предмета даватимуть вашим публікаціям якість, а вам – мотивацію продовжувати кар’єру фрилансера.

 

Якщо одразу зорієнтуватися важко, проаналізуйте свої інтереси у профайлах соцмереж – чи знаєте ви про щось із них стільки, що можете вважатися фахівцем, чи хочете про це дізнатися? Згадайте, з якими питаннями до вас звертаються друзі: ви в курсі всіх розпродажів міста, знаєте, як виростити двох малюків, не розорившись на дитячих товарах, вмієте пояснити домогосподарці основи роботи в інтернеті? Всі ці ваші таланти можуть бути застосовані у професійній діяльності.

 

Напишіть інтереси та згрупуйте їх за принципом хоча б мінімальної спорідненості в affinity diagram – це така штука, яку в фільмах поліцейські роблять на дошці з самоклейних папірців та портретів підозрюваних, щоб бачити загальну картину подій та зв’язки між елементами.  Вона допомагає зібрати дерева докупи і побачити ліс. Наприклад:

 

 

(створено за допомогою інструменту з цього сайту)

 

Ачівери роблять рісьоч

Тепер, коли ви знаєте, чому писати і про що, треба визначити, для кого. Ви волієте писати для онлайн-видань чи традиційних паперових? Любите витратити дві доби на ґрунтовну аналітику чи легко пишете короткі замітки у грайливому стилі?  Постійте біля кіоску з пресою, згадайте, що ви любили читати, купіть кілька видань потенційно своєї тематики. Зайдіть до каталогів сайтів гугла, яндекса, бігміра тощо, сформуйте підбірку тих, з ким вам буде приємно співпрацювати. Розпитайте знайомих, де яка гонорарна політика і чи нема цих ЗМІ у чорному списку тих, хто не платить гонорари чи затримує їх.

 

Вивчіть обрані видання на предмет стилю та тональності подання інформації,  підберіть тексти зі свого доробку, які найбільше схожі на опубліковані там матеріали – або й напишіть спеціально для них, якщо вони вам дуже подобаються. Вивчіть архів видання на предмет тем, про які вони вже писали, придумайте кілька нових, за які ви готові взятися хоч зараз. Напишіть редакторові лист із пропозицією про співпрацю, докладіть приклад свого тексту, резюме, окресліть тематику, з якої ви пишете, і перелік тем для цього видання. Від фрилансерів апріорі очікують більше ентузіазму, оригінальних ідей та ініціативи, ніж від штатних працівників.

 

Перш ніж остаточно домовитись про співпрацю, звіртесь зі своїми цілями. Зрештою, не зраджувати собі – це саме те, за чим більшість журналістів приходить у фриланс. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
ulancer.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду