#гражданская война в Украине живе у Росії

#гражданская война в Украине живе у Росії

00:00,
5 Травня 2014
2438

#гражданская война в Украине живе у Росії

00:00,
5 Травня 2014
2438
#гражданская война в Украине живе у Росії
#гражданская война в Украине живе у Росії
Найбільше про громадянську війну в Україні говорять у Росії. Моніторинг соціальних мереж та українських інтернет-ЗМІ. 

Центр медіакомунікацій «Нова Україна» дослідив тенденції розповсюдження та вживання терміну «громадянська війна в Україні» в соціальних мережах  та українських ЗМІ, які представлені в інтернеті. Висновок оптимістичний - вітчизняні ЗМІ не стали активним розповсюджувачем міфу про громадянську війну в Україні, не дивлячись на  широку дискусію в російських медіа на цю тему.

Результати моніторингу в цифрах

Моніторинг показав, що переважна більшість (88 %) цитат з терміном «громадянська війна в Україні» в новинах українських інтернет-ЗМІ виникли з російського інформаційного поля (це були заяви різних політиків з території Росії, або цитування повідомлень російських ЗМІ). З цим терміном з Європи в українські ЗМІ прийшло лише 10% повідомлень, і лише 2% публікацій були «народжені» в Україні.

Схожими є тенденції і в соціальних мережах. Левова частка вживання словосполучення «громадянська війна в Україні» припадає на Росію - 59%. Далі йдуть країни Північної та Південної Америки – 16%. В українському сегменті інтернету цей термін вживався лише у 13%. В Європі – 8%, а в країнах пострадянського простору – 5%. (Під час моніторингу враховувалися пости тільки тих користувачів, які вказали країну проживання у своєму профайлі).

Щоб отримати зображення більшого розміру, натисніть на малюнок

Показовим є також той факт, що словосполучення «громадянська війна в Україні» у соціальних мережах з’явилося ще в перших числах листопада 2013 року, майже за місяць до початку подій на київському Майдані Незалежності. Доволі швидко вийшовши на рівень у 1000-1500 постів на день з вживанням цього словосполучення, російський сегмент соцмереж досі тримає цю планку частоти використання терміну у своїх постах.

Результати дослідження демонструють, що політики, експерти, політологи та користувачі соціальних мереж з території Росії в десятки разів частіше наповнювали інформаційне поле терміном «громадянська війна в Україні», ніж «talking heads» та соцмережі з території України. Очевидною є спроба нав’язати цей термін українському інформаційному полю. Але, як показав моніторинг, українські соціальні мережі та українські ЗМІ, які тиражували тезу про громадянську війну в Україні, не стали активно її продовжувати, збираючи коментарі місцевих «talking heads» на цю тему. Це свідчить про резистентність до чужих міфів. Разом з тим, це дослідження проводилося до подій в Одесі. Моніторинги останніх днів показують збільшення коментарів в українському сегменті, але наразі ці дані кардинально загальну картину не змінюють. Ми проведемо повторне дослідження наприкінці травня, і опублікуємо його результати. 

В рамках дослідження було проаналізовано 210 всеукраїнських та 234 регіональних ЗМІ (інтернет-версії традиційних ЗМІ та інтернет-сайти), а також соціальні мережі ВКонтакте, Facebook, Twitter та блог-платформу LiveJournal в період із 3 листопада 2013 року до 27 квітня 2014 року.

Дослідження було проведене в рамках проекту моніторингу інформаційних технологій «Media Transparency», яке реалізує Центр медіакомунікацій «Нова Україна» в партнерстві з інтернет-виданням «Телекритика».

 

Проект «Media Transparency» включає моніторинг і аналіз інформаційних технологій, які сьогодні присутні у медіа-полі України.

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду