84 % українців підтримують популістську політику — дослідження

84 % українців підтримують популістську політику — дослідження

12:58,
5 Вересня 2019
10767

84 % українців підтримують популістську політику — дослідження

12:58,
5 Вересня 2019
10767
84 % українців підтримують популістську політику — дослідження
84 % українців підтримують популістську політику — дослідження
Автори:
В середньому 84 % українців підтримують популістську політику, а 59 % населення навіть вважають її реалістичною. Такими є результати дослідження, проведеного міжнародною дослідницькою компанією Kantar TNS на замовлення Центру економічної стратегії.

Як зазначається у дослідженні, найбільш схильними до підтримки популізму є люди з низьким рівнем доходу та меншою здатністю до критичного мислення.

«За результатами дослідження, найбільш схильні підтримувати таку політику економічно вразливі верстви населення (люди, що мають менше можливостей для реалізації у освіті, працевлаштуванні, тощо) та, меншою мірою, люди, які не проявляють критичного мислення у повсякденному житті. Разом з тим, відмінності щодо підтримки популізму залежно від віку чи регіону – несуттєві», — йдеться у релізі дослідження.

Автори дослідження опитали 2 тис. респондентів, запропонувавши їм 9 популістських тез. Учасники опитування мали погодитися або не погодитися із ними. Серед запропонованих тез — підвищення мінімальної пенсії до 5000 грн, державне регулювання цін на продукти та ліки, зниження ціни на газ у два рази, гарантоване підвищення зарплати до 1000 доларів та інші.

«Найбільшу підтримку має встановлення державного регулювання цін на ліки та продукти. 90 % українців вважають, що це позитивно вплине на добробут їхніх родин, а 75 % вважають таку пропозицію і позитивною, і реалістичною. Дані соціологічних опитувань показують, що українці вважають зростання цін найважливішою проблемою для них особисто», — свідчать результати дослідження.

Найменший рівень підтримки має зниження пенсійного віку – однак навіть цю пропозицію підтримують понад 70% українців. 

«Можливо, такий порівняно нижчий рівень підтримки пов’язаний з тим, що в Україні і так доволі низький пенсійний вік порівняно з іншими країнами Європи. Інше можливе пояснення – це питання обходить лише порівняно незначну частку населення», — припускають автори дослідження. 

Для того, щоб знизити рівень підтримки популізму автори дослідження рекомендують розвивати критичне мислення, підвищувати якість освіти у школах, пропонувати альтернативи популізму та приділяти особливу увагу вразливим групам населення.

Як повідомляв «Детектор медіа», українські аніматори створили серію сатиричних анімаційних роликів, які пояснюють, що таке популізм.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду