За рік знизилась довіра українців до телеканалів та інтернет-ЗМІ – дослідження Internews

За рік знизилась довіра українців до телеканалів та інтернет-ЗМІ – дослідження Internews

16:19,
5 Вересня 2017
9058

За рік знизилась довіра українців до телеканалів та інтернет-ЗМІ – дослідження Internews

16:19,
5 Вересня 2017
9058
За рік знизилась довіра українців до телеканалів та інтернет-ЗМІ – дослідження Internews
За рік знизилась довіра українців до телеканалів та інтернет-ЗМІ – дослідження Internews
Автори:
54% респондентів відповіли, що довіряють новинам на національних телеканалах, в той час як у 2016 році цей показник становив 58%, у 2015 – 61%.

Про це свідчить дослідження «Ставлення населення до ЗМІ та споживання різних типів ЗМІ», яке провела київська соціологічна компанія InMind на замовлення МГО Internews. Мета дослідження – вивчити звички українців, що стосуються споживання ЗМІ, та оцінити рівень медіаграмотності.

У травні-червні цього року представники InMind опитали 4048 респондентів.

Сьогодні під час презентації результатів Вейн Шарп, директор Internews в Україні, зазначив, що один із головних висновків дослідження – українці критичніше ставляться до ЗМІ. З одного боку, це проявляється у зниженні довіри до медіа – динаміку можна простежити, оскільки Internews проводить дослідження вже шостий рік.

Так, на запитання «Наскільки ви довіряєте новинам», щодо інтернет-ЗМІ 48% респондентів відповіли ствердно (52% - 2016, 47% – 2015), щодо національних телеканалів – довіряють новинам 54% (58% - у 2016, 61% - 2015 рік), щодо регіональних телеканалів – новинам довіряють 46% , в 2016 році – 52%, 2015 – 51%.

З іншого боку, зазначив Вейн Шарп, можна сказати, що покращилась ситуація із медіаграмотністю. На запитання «Чи відомо вам, що в ЗМІ іноді з’являються оплачені/замовні матеріали, прихована реклама під виглядом звичайних матеріалів?» 55% відповіли ствердно – це такий самий показник, який був минулого року (у 2015 – 49%). 34% цього року відповіли, що їм невідомо про це, 11% - «важко сказати».

Серед тих, хто вважає себе обізнаним з існуванням замовних матеріалів, 63% відповіли, що вміють їх розрізняти (у 2016 році – 47%, у 2015 – 57%)

Телебачення лишається головним джерелом новин, проте продовжує втрачати аудиторію – за останній рік частка тих, хто використовує телебачення для отримання новин (респондентів запитували про медіаповедінку впродовж 30 днів), знизилась на 5% (2017 рік – 77% споживають новини з телебачення, 2016 рік – 82%, 2015 – 85%). З інтернет-ЗМІ отримують новини 54% (2016 рік – 55%), із соціальних мереж – 45% (2016 рік – 52%), радіо – 27%, друковані ЗМІ – 24%.

За результатами опитування, кількість українців, що споживають російські ЗМІ (усіх видів) знижується – це постійна тенденція за останні три роки. Цього року лише 1% респондентів відповіли, що споживають російські ЗМІ (цей показник знизився у порівнянні з минулорічними 4%). Іншими словами, зараз кількість українців, які дивляться і читають російські ЗМІ, рекордно низька. Втім, результати дослідження також показали, що саме серед тих, хто продовжує споживати російські ЗМІ, довіра до них зросла.

Опитування проводилось у 12 областях, в містах 50 тис.+, виключені Крим та зона окупованих територій «ЛНР»/ «ДНР»

Повні результати дослідження MediaSapiens опублікує найближчим часом.

Минулорічні результати дослідження – тут.

Нагадаємо, що на початку року ГО «Детектор медіа» оприлюднила результати опитування щодо впливу російської пропаганди, у червні 2015 року проводилось опитування про сприйняття тез російської пропаганди,  довіру до українських та російських ЗМІ, обізнаність про медіавласників; у березні 2016 про те, наскільки критичнино громадяни ставляться до медіа.

 

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Фото: thestorestarters.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду