Комп'ютерні ігри здатні зарадити фантомному болю

Комп'ютерні ігри здатні зарадити фантомному болю

15:00,
5 Грудня 2016
1750

Комп'ютерні ігри здатні зарадити фантомному болю

15:00,
5 Грудня 2016
1750
Комп'ютерні ігри здатні зарадити фантомному болю
Комп'ютерні ігри здатні зарадити фантомному болю
Автори:
Після низки досліджень вчені показали, що за допомогою доповненої реальності та комп’ютерних ігор можна вдічі більше знизити больові відчуття у втрачених кінцівках.

Про це пише Platforma.

Шведські вчені з Технічного університета Чалмерса опублікували результати свого дослідження, яке може допомогти людям впоратися з фантомними болями. Це ефект неприємних відчуттів у кінцівці, втраченій в результаті травми чи ампутації. Такі болі неіснуючого органу бувають надзвичайно сильними і викликані, як правило, защемленням нерва культі. Зазвичай для боротьби з подібними явищами використовують сильні знеболювальні препарати, що не завжди ефективно й корисно. 

У Швеції розробили метод, за якого на екрані поверх зйомки пацієнта накладаються зображення відсутньої руки, а сама людина може рухати нею за допомогою електродів, закріплених на культі. Спочатку дослідники за допомогою машинного навчання натренували систему розпізнавати різні рухи відсутньої кінцівки. Для цього добровольці намагалися рухати віртуальною рукою, а система реєструвала покази датчиків і порівнювала їх з шаблонами, характерними для різних рухів. При цьому рука у доповненій реальності в реальному часі виконувала потрібні дії. Після цього почався етап комп’ютерних ігор. Пацієнти грали в гоночний симулятор, використовуючи для керування автомобілем жести відсутньої кінцівки: розгинали і згинали руку в кисті для зміни напряму руху, а також стискали долоню в кулак для гальмування.

Після такої ігротерапії інтенсивність, тривалість та частота виникання фантомних болей знизилася вдвоє. Окрім того, на 50% знизився їх вплив на сон та повсякденну активність, а з чотирьох пацієнтів, які приймали знеболювальні препарати, двоє знизили свої дози на 81% та 33%. При цьому такий позитивний ефект не знизився і через шість місяців після проведення випробувань. 

Варто відзначити, що вперше такий метод був описаний ще в 2014 році, однак тоді випробування проводилося лише на одному пацієнтові. Тепер автори дослідження опублікували результати за участю 14 добровольців. 

Нагадуємо, що дослідники з Австралії заявили про те, що комп'ютерні ігри та тести покращують настрій і дозволяють істотно сповільнити втрату розумових здібностей у людей похилого віку з ризиком розвитку слабоумства.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
platfor.ma
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду