Джерелом найбільш об'єктивної та повної інформації про євромайдан є інтернет-медіа - АУП

00:00,
27 Січня 2014
6765

Джерелом найбільш об'єктивної та повної інформації про євромайдан є інтернет-медіа - АУП

00:00,
27 Січня 2014
6765
Джерелом найбільш об'єктивної та повної інформації про євромайдан є інтернет-медіа - АУП
Автори:
Преса, телебачення та радіо у висвітленні подій на Майдані поступаються за критеріями повноти, об'єктивності та достовірності онлайн-ЗМІ. Такі результати експертного опитування, проведеного у січні 2014 р. Академією української преси. 

АУП опитала 64 експерти, серед яких - науковці, викладачі, медіааналітики, журналісти, редактори видань, представники недержавних організацій, пов’язаних з діяльністю медіа та інші медіаактивісти. Вони оцінили повноту та достовірність висвітлення подій навколо Євромайдану.

Так, друкована преса за середнім показником «повнота висвітлення» отримала 3,2 бали за п’ятибальною шкалою, телебачення - 3,6, радіо - 2,8, Інтернет – 4,7 бали.

При цьому достовірність матеріалів у газетах та радіо новин експерти оцінили у 2,9 бали, телерепортажів - у 3,1 бали. Достовірність інформації у мережі інтернет отримала 4,1 бали.

Так само інтернет став лідером за інтенсивністю використання (4,4 бали), але програв за показником масштабності охоплення аудиторії (46%).

На думку опитаних, загальноукраїнські канали повернулись до практики цензурування і замовчування подій, тому інтернет дає максимальну можливість довідатись про усі протестні акції, що відбувалися в Києві та обласних центрах.

Але хоча довіра аудиторії до традиційних ЗМІ падає, телебачення все ще залишається основним джерелом інформації в Україні в невеликих містах та селах. Показник охоплення аудиторії для телебачення склав 71%, а інтенсивність його використання мало відрізняється від інтернету - 4,1 бали.

Для порівняння наведено дані соціологічних досліджень (Демократичні ініціативи з посиланням на Інститут соціології; GfK, 2012) щодо масштабу аудиторій різних медіа, динаміка якого рухається у бік зростання користувачів інтернет-медіа за рахунок скорочення читачів преси

Експерти зауважили, що інтернет-медіа (а також соціальні мережі та блогосфера) забезпечили найвищу, порівняно з телебаченням і радіо, оперативність та інформативність, особливо у перші дні протестних акцій.

Тому, на думку Академії української преси, забезпечення відкритого доступу до найоб’єктивнішої, найповнішої та найшвидшої інформації є складовою боротьби проти порушення конституційних прав громадян на отримання інформації, проти маніпулятивних методів та примітивізації інформпродукту. Тільки завдяки інтернет-медіа громадяни зможуть опиратися інформаційному диктату, зокрема в нових умовах, коли Верховна Рада України прийняла ряд жорстких норм, що зокрема стосуються поширення наклепів у ЗМІ, невиконання провайдерами вимог щодо обмеження доступу до сайтів, діяльності інформагентств без державної реєстрації.

Інтернет, соціальні мережі зводять нанівець всі потуги замовчувати правду про події в Україні, вважають в АУП. Не в останню чергу тому, що безпосередні особисті зв’язки та повідомлення, розповсюджені цими каналами, є однимі з важелів справжньої масової комунікації. Поєднуючи в собі оперативність, інтерактивність, вміщуючи все більше каналів медіа та соціальних медіа, де творцями виступають самі читачі, інтернет-простір стає не лише інформатором та агентом соціальних змін, але й аналогом повноцінного середовища існування сучасної людини. Збереження та поширення його впливу – найголовніший виклик національного медіапростору, зазначається на сайті АУП.

Повну інформацію про це опитування дивіться на сайті АУП.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
MediaSapiens
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду