Чи варто онлайн-ЗМІ робити ставку на відео? (дослідження)

Чи варто онлайн-ЗМІ робити ставку на відео? (дослідження)

09:04,
3 Серпня 2016
3655

Чи варто онлайн-ЗМІ робити ставку на відео? (дослідження)

09:04,
3 Серпня 2016
3655
Чи варто онлайн-ЗМІ робити ставку на відео? (дослідження)
Чи варто онлайн-ЗМІ робити ставку на відео? (дослідження)
Дослідження Reuters Institute свідчить, що найкраще працюють короткі, емоційні ролики з накладеним текстом. Однак загалом відеоформат не є популярним: користувачі в середньому приділяють лише 2,5% часу переглядові відео на сайтах ЗМІ.

Зростання зацікавленості онлайн-відеоновинами значною мірою зумовлено технологіями та самими ЗМІ, а не високим споживчим попитом  -  до такого висновку дійшли автори звіту Reuters Institute.

Звіт «Майбутнє онлайн-відеоновин», який підготували Антоніс Калогерополус, Федеріка Керубіні та Нік Ньюман, присвячено зростанню кількості відеоновин протягом останніх кількох років та його наслідкам для журналістики.

Автори опитали близько 30 новинних організацій. Щоб зрозуміти стратегії й підходи, вони фокусувались на Великобританії, США, Німеччині та Італії. За останній рік більшість компаній робили ставку на відео, великі ЗМІ подвоїли публікації з відео в соцмережах, таких, як Facebook, а також експериментували з live-сервісами, такими, як Periscope i Facebook Live.

Результати можуть викликати розчарування в медіа, зосереджених на відеоновинах. Адже тільки малу частку часу, який проводять користувачі на новинних сайтах, присвячено переглядові відео (у середньому - 2,5%, за даними 30 веб-сайтів), а провідні виробники відеоконтенту, такі, як BBC News, ледь домагаються того, щоб один із десяти користувачів, які мають доступ до відео, переглянув його.

Звіт продемонстрував помітне зростання рівня зацікавленості онлайн-відеоновинами тоді, коли відбувалися масштабні сенсаційні події. Відсоток користувачів, які звернулись до BBC News одразу після терактів у Парижі в листопаді 2015 року, був удвічі більшим, як зазвичай (він збільшився з 10% у середньому на добу до 22% одразу після терактів).

Висновки, представлені в доповіді, змушують пригадати результати опитування Reuters Institute Digital News Report (опубліковані 15 червня 2016 року дані зібрано з 26 країн), які засвідчили, що 78% од глобальної вибірки в 50 000 осіб зазначили, що ніколи не звертаються до відеоновин або інколи звертаються. Опитування засвідчило незначне зростання чисельності користувачів відеоновин і виявило широкі відмінності між окремими країнами.

Автор звіту Антоніс Калогеропулос прокоментував: «Онлайн-відеоновини являють собою ефективний і доступний спосіб висвітлення гострих сюжетів, але не всі повсякденні новини однаково гострі. Наразі здається, що зростання зацікавленості онлайн-відеоновинами значною мірою зумовлено технологіями, платформами й видавцями, а не високим споживчим попитом».

Інші ключові положення доповіді

  • Стрімко зростає кількість відеоновин, які переглядають поза сайтами, і Facebook є одним з основних провідників такого зростання.
  • Головні складові успіху відео, яке переглядають поза сайтами та соцмережами, уключають у себе стислість, здатність програватись без звуку, акцент на м'яких новинах і сильний емоційний елемент.
  • ЗМІ починають використовувати онлайн-відеоновини (79% лідерів у сфері цифрових новин, яких опитав Reuters Institute на початку 2016 року, заявили, що вкладатимуть більше коштів у цю діяльність протягом року), однак більшість залишається в експериментальній фазі.
  • Монетизація відеоновин залишається найбільшою проблемою для новинних організацій. Монетизація на сайтах продовжує спиратися на прерол (рекламні оголошення, які завантажуються до початку відео й тривають 10–15 секунд), незважаючи на визнання того, що малий досвід користувача впливає на зростання.

Використання онлайн-відеоновин: мляве зростання

У середньому, в усіх 26 країнах чверть вибірки (24%) стверджувала, що переглядала відеоновини цього тижня. Та коли звернутись до цифр по окремих країнах, то результати варіюються від 33% у США й 32% у Канаді до 15% у Данії й 16% у Японії.

Використання онлайн-відеоновин у різних країнах.

Питання респондентам: Якщо вести мову про шляхи, які ви використовували для споживання новин онлайн за останній тиждень, то які із запропонованих ви використовували? (На зображенні показано відсоток тих, котрі відповіли, що дивилися відеоновини).

Порівняння даних 2014-го й 2015 року з даними 2016-го представлено на графіку нижче. У той час як у деяких країнах (таких, як Великобританія чи Іспанія) є значне зростання використання онлайн-відеоновин із 2014-го по 2015 рік, у період із 2015-го по 2016 рік ці цифри були або стабільні, або було спостережено тільки повільне зростання.

Використання онлайн-відеоновин у різних країнах у 2014-му, 2015-му та 2016 роках.

Якщо вести мову про шляхи, які ви використовували для споживання новин онлайн за останній тиждень, то які із запропонованих ви використовували? (На зображенні показано відсоток тих, які відповіли, що дивилися відеоновини).

Крім того, виявлено, що в кожній із 26 країн, представлених у звіті, користувачі надають перевагу текстові порівняно з відео. Частка респондентів, які надають перевагу текстові, варіюється від 68% у США й Німеччині до 80% в Італії. Респондентів, які надають перевагу відео порівняно з текстом було більше в США (11%) і менше (4–6%) у трьох інших країнах.

Перевага за відео чи за текстом. Розподіл за країнами.

Якщо вести мову про ваші звички споживання новин онлайн, то яке з наведених тверджень є для вас ближчим?

Тих, котрі зазначали, що ніколи не використовували онлайн-відеоновини, запитали про основні причини відсутності зацікавленості таким форматом. Слід зазначити, що «відеозамкнуті» користувачі становили абсолютну більшість респондентів Digital News Report (76% у середньому для всіх 26 країн).

Запитання: Ви сказали, що зазвичай не дивитеся відеоновини онлайн. Чому? 

Переклад варіантів відповідей у діаграмі

  1. На мою думку, читати швидше й зручніше.
  2. Реклама на початку ролика дратує.
  3. Відео надто довго завантажується.
  4. Відео не додає нічого нового до текстів.
  5. Я б подивився на більшому екрані.
  6. Мене турбує вартість (на мобільному).

Ці дані свідчать, що якщо технологічні бар'єри (швидкість, розмір екрана, затрати) і не є основними причинами того, що користувачі не дивляться відео, усе ж вони перешкоджають значній частині користувачів його переглядати.

Проте два інших бар'єри мають більше насторожити ЗМІ й рекламодавців: значна частина респондентів (41%) уважає, що читати статтю швидше й зручніше, аніж дивитися відеоновини, а 19% респондентів переконані, що відео не додає нічого до змісту новини. Слід зазначити, що прерол на початку ролика утримує третину користувачів від перегляду відеоновини.

Висновки

Наведені дані досліджень демонструють, що перегляд онлайн-відеоновин - це непопулярний вид діяльності, особливо на сайтах. У той час як кількість користувачів, що переглядають відео на сайтах, є відносно незначною, вона зростає під час сенсаційних подій. Дані дослідження Chartbeat свідчать, що 97,5% часу, витраченого на веб-сайтах десяти новинних ЗМІ, як і раніше, присвячено текстові.

  • Користувачі часто віддають перевагу тексту, ставлячи блокування на відео, а також використовують різні блокувальники реклами.
  • Відео поза сайтами зазвичай більше переглядали в країнах із високим рівнем використання соціальних медіа та користувачі молодшого віку.
  • Тип відео, яке переглядають за межами сайтів, - короткі, емоційні ролики й такі, що містять текст.
  • Навіть на сайтах новинних ЗМІ значна частина найуспішніших відео Facebook стосуються розваг або стилю життя.
  • Відео, які зазвичай працюють у ситуаціях сенсаційних новин, також короткі й не містять оповіді або розповіді від учасника події. 
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Фото: olemediagroup.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду